110 politianmeldelser af farlige afbrydninger af gasinstallationer

Fra begyndelsen af 2021 og indtil nu har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt 110 sager om gasinstallationer, hvor gasrørene ikke var afproppet.

Det kræver en autoriseret vvs-installatørvirksomhed, når der skal arbejdes på en gasinstallation, også når det drejer sig om at fjerne installationen. Foto: Arkivfoto.

Rigtigt mange danskere vælger at skifte gasfyret ud med en varmepumpe, fjernvarme eller anden opvarmning. Men det er langtfra alle, der får afbrudt gassen korrekt, når gasfyret fjernes. Fra starten af 2021 indtil nu har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt 110 sager om gasinstallationer som de skulle være for at undgå udsivende gas og dermed eksplosionsfare.

I 80 tilfælde var det husejeren eller et firma uden autorisation, der havde taget gasfyret ned, mens 30 sager drejede sig om autoriserede firmaer, der ikke havde udført deres arbejde korrekt.

”Vi oplever lige nu, at rigtigt mange skrotter deres gasfyr. Typisk bestiller man så et firma, der kan levere en ny varmeløsning, men man skal også sørge for, at det gamle gasfyr bliver fjernet korrekt”, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: 97 millioner til energirenoveringer

Husk autorisationen

Det kræver en autoriseret vvs-installatørvirksomhed, når der skal arbejdes på en gasinstallation, også når det drejer sig om at fjerne installationen. Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til at sikre sig, at en aftale om en ny varmeinstallation ikke kun omfatter, at den nye varmepumpe eller fjernvarmeinstallation bliver monteret af autoriserede håndværkere. Der skal også autoriserede fagfolk til at fjerne den gasinstallation, der ikke længere skal bruges.

”Det er kun en autoriseret vvs-installatør, der lovligt kan lukke en gasinstallation. Gasrør, der ikke længere er i brug, skal proppes korrekt af, så der ikke siver gas ud og skaber risiko for eksplosion. Det er ikke nok at lukke hovedhanen til installationen i gasskabet udendørs, for nogen kan komme til at åbne hanen ved en fejl, og så udgør et åbent gasrør en risiko både for mennesker og bygninger”, siger Søren Assenholt Muff.

Lukning skal indberettes

Når gasinstallationen er fjernet korrekt, skal det indberettes til Sikkerhedsstyrelsen via en blanket på Virk.dk, at installationen ikke længere er i brug. Men først, når husejeren har opsagt aftalen om gaslevering, kommer forsyningsselskabet ud for at fjerne gasmåleren og stikledningen ind til gasinstallationen, der ikke længere er i brug.

LÆS OGSÅ: Datacentre skruer mere op for udnyttelse af overskudsvarme

”Det er ofte distributionsselskabet, der opdager, at en lukket gasinstallation ikke er afproppet korrekt. Men måske kommer distributionsselskabet først for at hente måleren nogle uger efter, at gasfyret er fjernet, og i den mellemliggende tid er der risiko for, at gas kan sive ud og samle sig, så der sker en eksplosion”, siger Søren Assenholt Muff.

Se registret over autoriserede virksomheder på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025