Anmeldelse: Fem stjerner til Danfoss-bog
Danfoss fra hønsehus til hele verden er et inspirerende stykke Danmarkshistorie. Bogen fortæller i ord og billeder, hvordan det lykkedes Mads Clausen at opbygge en af Danmarks største industrivirksomheder på en pløjemark på Als.
I 1933 grundlagde entreprenøren Mads Clausen ’Danfoss’ i sine forældres hønsehus. Allerede i 1934 var Mads Clausen den i sognet, der tjente næstmest. I løbet af få år havde 5.000 mennesker deres udkomme fra virksomheden; i dag har Danfoss 23.000 medarbejdere globalt og 58 fabrikker i 18 lande.
Mads Clausens pludselig død som kun 60 årig i 1966 sætter fortællingen i gang. Vi kigger tilbage på hans liv med vægt på entreprenøren og fabrikanten Mads Clausen. Fortællingen løber i tre spor: virksomhedens start og udvikling, syv Danfoss- medarbejderes og deres familiers personlige beretninger samt verdenshistorien uden for virksomheden fra det økonomiske krak i 1929 henover to verdenskrige og frem til i dag.
Virksomhedens udvikling fortsætter med en at gå tjept også efter fabrikantens død. Samme år, som Mads Clausen dør, lægger enken Bitten Clausen grundstenen til en ny fabrik i Indien, og året efter starter produktionen af frekvensomformere, VLT (trademark).
Store eksportmarkeder
Historien om Danfoss handler om store eksportmarkeder og mange penge, men også om lokal identitet i skyggen af Genforeningen og Anden Verdenskrig. Bogen er ikke en typisk erhvervsbog, men en krønike, som fortæller om samspillet mellem en stor virksomhed og et lille lokalsamfund. Den er velskrevet, god at bladre i og blive forstandig af.
Hvor dedikeret Mads Clausen var til virksomheden, viser denne barndomsberetning fra et af hans børn, Jørgen Mads Clausen, som senere blev administrerende direktør i Danfoss 1996-2008:
Om bogen
”Danfoss – fra hønsehus til hele verden”
Lene Shannon
Forlaget Presto
408 sider
399 kroner
”Hvis jeg ikke kunne finde på noget at spørge om, tog han en radiotermostat, og så sad vi og kiggede på den og skilte den ad. Og så fik han lavet et køleanlæg nede i kælderen, som var åbent, så man kunne se alle delene (…)”.
Det er en hyggelig bog, som kan hjælpe de unge med at få indblik i et stykke Danmarkshistorie. Alle andre kan bruge bogen som hjælp til at huske begivenheder og tekniske fremskridt, hvad enten man selv har været en del af dem eller ej.