Befolkningsvækst i Odense og København sætter krav til et bæredygtigt vandforbrug

Danmark er nordiske mestre, når det kommer til at spare på vandet. Men på trods af at vi er gode til at spare på vandet, er det samlede vandforbrug stigende.

”At undgå unødvendigt vandspild er en nem måde at reducere sit vandspild betydeligt", siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Danmark. Foto: GROHE Danmark. .

En opgørelse, der sammenligner vandforbruget mellem de tre største kommuner i hvert af de nordiske lande, viser, at man i København, Aarhus og Odense i gennemsnit bruger 44.349 liter vand per person om året. Forbruget for alle de nordiske storbyer til sammenligning er på 64.921 liter per person om året.

Den mere bæredygtige tilgang til vores vandforbrug mærker man også i Odense- og Københavns Kommune.

Igennem de sidste 21 år har Vandcenter Syd undersøgt husholdningsforbruget per person i liter per døgn. Hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 129 liter per døgn, var det i 2020 faldet til 101 liter per døgn.

Til sammenligning har HOFOR undersøgt det københavnske, hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 128 liter per døgn per person. I 2020 var det faldet til 107 liter per døgn per person.

Danskerne tænker på forbrug

Det faldende forbrug hænger sammen med en ny undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, der viser, at 49 procent af danskerne selv mener, at de forbruger vand på bæredygtig vis. En tendens man også mærker hos Vandcenter Syd.


”Der er ingen tvivl om, at vi generelt er blevet mere bevidste forbrugere, og at vi derfor også tænker mere over vores eget vandforbrug,” siger Erling Nissen fra Vandcenter Syd og påpeger, at det er vigtigt, at vi fortsætter den positive udvikling og ikke bare stiller os tilfredse.

Undgå unødvendigt vandspild


De seneste år har Danmark oplevet en befolkningstilvækst i landets største kommuner, og ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil befolkningstallet i Odense stige med 5,6 procent frem mod 2030, samt 12 procent i Københavns Kommune.

Den fortsatte befolkningstilvækst betyder, at selvom husholdningsforbruget er faldende, så er det samlede vandforbrug stigende, det er derfor ifølge Mette Hansen, der er vandsparerådgiver hos HOFOR, fortsat vigtigt at spare på vandet.

Nemme vandbesparelser


Spørger man GROHE, er der dog mange nemme måder at spare på vandet. Et godt sted at starte er den enkelte husstands vandspild. Eksempelvis kan en dryppende hane udmønte sig i et vandspild på mellem 20 og 275 liter om dagen, og ifølge undersøgelsen om danskernes vandforbrug, har 9 procent af danske husstande sanitetsprodukter, der er beskadigede. Samtidig viser undersøgelsen, at de danske husholdningers årlige vandspild løb op i næsten 445 millioner kroner på grund af defekte sanitetsprodukter.

”At undgå unødvendigt vandspild er en nem måde at reducere sit vandspild betydeligt. Den første foranstaltning bør være at få et overblik over dryppende vandhaner og toiletter i hjemmet, og takket være vandbesparende teknologier, er det i dag muligt at sætte begrænsninger på både vand- og energiforbruget”, siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Danmark.

-CH

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinaroli investerer i danske løsninger: Mere plads, mere prefab og mindre CO₂

01.05.2025Grohe A/S

Sponseret

Nye koncepter til fremtidens vandoplevelser

01.05.2025Guldager A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling

30.04.2025H. Jessen Jürgensen A/S

Sponseret

Installerer du fremtidens klimaanlæg og varmepumper?

29.04.2025Unidrain A/S

Sponseret

Spritnye EPD’er og en selvrensende vandlås på Unidrains messedagsorden

28.04.2025Minimax Danmark

Sponseret

MINIMAX INNOVA Wi-Fi – her er tænkt på miljø og økonomi

27.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinaroli introducerer dynamiske strengreguleringsventiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025