Behovsstyret belysning betaler sig

Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, fortæller om forskellige former for belysning, og hvilke muligheder det giver for energibesparelser. Og der er mange penge at hente på den konto.

”Behovsstyret belysning med dæmpningsfunktion giver store besparelser på bundlinjen,” siger Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, som selv til dagligt sidder i et kontorlandskab med zoneopdelt belysning. Foto: Morten Sinding-Jensen .

Når man taler om energibesparelser, tænker mange straks på varme og ventilation, men der er også store besparelser at hente på belysningsområdet. Installatør Horisont har talt med Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, Herlev.

For ham er belysning et spændende område med mange forskellige løsningsmuligheder, som hele tiden flere og i takt med den teknologiske udvikling. Der er dog mange forhold at tage i betragtning, inden man træffer den endelige beslutning om, hvilken belysningsform man ønsker sig.

”Kunderne lægger typisk vægt på to ting, nemlig energibesparelser og komfort. Det er disse to parametre, der er grundlæggende i valget af belysning, selvom adfærden hos brugerne også bør have indflydelse på den valgte løsning,” siger Lasse Rossil.

Økonomien er en barriere
SIF deltager i både renoveringer og nybyggeri, hvor der ofte i renoveringssammenhæng etableres low tech-løsninger, mens de dyre, forkromede løsninger normalt er forbeholdt nybyggeri.

Bevægelsesmeldere og dæmpning

  • SIF Gruppen har erfaring fra en lang række forskellige belysningsprojekter. På et større dansk institut har virksomheden etableret belysning i P-kælderen og lignende mørke rum.
  • I P-kælderen var der 700 lysstofrør, der stort set brændte hele døgnet. SIF foreslog en løsning med zoneopdelt belysning kombineret med bevægelsesstyring/pirmeldere og dæmpningsfunktion.
  • Denne funktion betyder, at der i dagtimerne uden brugere kun er ti procent lys, der ved bevægelse stiger i styrke til 80 procent af den maksimale belysningsstyrke, der er sat som driftsniveauet og naturligvis lever op til lux-kravene.

”Det hænger naturligvis sammen med, at det kan være kostbart at etablere de dyre løsninger i et renoveringsprojekt frem for i et nybyggeri med nem adgang til montering. Her vil det estimerede besparelsespotentiale naturligvis blive holdt op mod etableringsomkostningerne,” siger Lasse Rossil, som peger på, at økonomien i etableringsfasen generelt er en væsentlig barriere i forhold til at etablere den mest energieffektive løsning.

”Det er ikke kun etableringsomkostningerne, der spiller ind. Jo mere teknisk avanceret løsning (for eksempel med mange pir), der vælges, jo flere potentielle driftsudgifter er der, for der er jo mere, der kan gå i stykker,” siger overmontøren med et smil.

Er SIF Gruppen med på nybyggerier, forsøger man at påvirke projektets belysningsløsning, således at man kan skabe størst mulige energibesparelser uden dog at gå på kompromis med komforten.

”Vores primære fokus er at skabe den bedste belysningsløsning for kunden og samtidig gøre det så økonomisk fordelagtigt som muligt, men hos rådgiverne bliver disse to parametre holdt op mod etableringsomkostningerne og de arkitektoniske ønsker. Et grundlæggende problem er, at vi som installationsvirksomhed ofte kommer ind, når projektet er færdigdesignet. Det gør det vanskeligt at ændre projektet trods en god dialog om belysningsløsningen. Til rådgivernes fordel vil jeg dog sige, at de er forholdsvis opmærksomme på belysningsområdet, men af hensyn til energibesparelsesmulighederne burde der lyseksperter ind tidligere i projekteringsfasen,” mener Lasse Rossil.

Hensyn til sikkerheden
Belysning har ud over at give et godt lys også en tryghedsskabende funktion. ”Det giver sig selv, at man ikke skal ’spare sig ihjel’, hvis det samtidig går ud over trygheden og sikkerheden hos brugerne, der altid bør prioriteres højest. Belysning fungerer jo i dag mange steder både som et kriminalpræventivt værktøj og tryghedsskabende element for brugerne. Her taler vi typisk om belysning på veje, i P-kældre og på trappeopgange,” siger Lasse Rossil.     

Zoneopdelt belysning
Zoneopdelt belysning kan med fordel bruges i kontorlandskaber, kantiner og i parkeringsanlæg. Her bør man ifølge Lasse Rossil sikre komforten ved at bruge dæmpningsfunktion frem for tænd/sluk-funktion og samtidig sikre nok lys. Med nok lys tænker han på de fastsatte luxværdier for forskellige anvendelsesområder. For at sikre disse laver SIF beregninger i deciderede regneprogrammer for lys.

”Vi skelner mellem to typer dæmpbar styring. Den almindelige styring sker ved, at det enkelte armatur kan styres fra 0-10 volt med en central styring, der dæmper alle armaturerne i hele zonen samtidig. Den avancerede dæmpningsfunktion, som for eksempel en Dali-løsning, fungerer ved, at man programmerer hvert enkelt armatur, så man kan skabe en differentieret dæmpning inden for samme zone, altså uafhængigt af hinanden. Denne avancerede og naturligvis dyrere løsning bliver i øvrigt ofte sparet væk i byggeprojekters besparelsesrunder,” bemærker overmontøren med en vis ærgrelse.

Meget at hente i helhedsløsninger
Hos de faste kunder, tager SIF Gruppen regelmæssigt initiativ til at tjekke de tekniske anlæg for at vurdere, om nye og bedre løsninger kan reducere energiforbruget og dermed forbedre bundlinjen.

”Vores rådgivningsindsats sker naturligvis i god dialog med kunderne, der er glade for, at vi ofte kan pege på forhold, der kan reducere energiforbruget. Ikke sjældent er der udover på belysningen store besparelser at hente på varme og ventilation, der mod sund fornuft ofte ikke er integreret i en fælles styring. På rumniveau kan man med stor fordel integrere varme og ventilation med lysstyringen, således at disse funktioner først aktiveres, når en bevægelsesmelder/pir har modtaget signal om, at rummet er taget i anvendelse. Det lyder besnærende simpelt, men kan give store besparelser, man skal blot tænke i helheder,” mener Lasse Rossil og oplyser, at man generelt kan forvente en energibesparelse på 30-70 procent ved at gå fra almindelig belysning til behovsstyret belysning. Besparelsespotentialet er naturligvis afhængigt af brugernes adfærd.

Læs også: TEMA BELYSNING

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

13.06.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

IP67 tæt flicker free LED-driver med konstant -strøm eller -udgangsspænding

11.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Fiberblæsning med en maskine tilpasset de danske forhold

11.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Meget kompakte elektroniske sikringer

10.06.2024Installator.dk

Der skal investeres 500 mia. årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024XOLTA

Sponseret

Fremtidens batterier til netstabilisering og energioptimering

07.06.2024XOLTA

Sponseret

Sluk for solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning