Behovsstyret belysning betaler sig

Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, fortæller om forskellige former for belysning, og hvilke muligheder det giver for energibesparelser. Og der er mange penge at hente på den konto.

”Behovsstyret belysning med dæmpningsfunktion giver store besparelser på bundlinjen,” siger Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, som selv til dagligt sidder i et kontorlandskab med zoneopdelt belysning. Foto: Morten Sinding-Jensen .

Når man taler om energibesparelser, tænker mange straks på varme og ventilation, men der er også store besparelser at hente på belysningsområdet. Installatør Horisont har talt med Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, Herlev.

For ham er belysning et spændende område med mange forskellige løsningsmuligheder, som hele tiden flere og i takt med den teknologiske udvikling. Der er dog mange forhold at tage i betragtning, inden man træffer den endelige beslutning om, hvilken belysningsform man ønsker sig.

”Kunderne lægger typisk vægt på to ting, nemlig energibesparelser og komfort. Det er disse to parametre, der er grundlæggende i valget af belysning, selvom adfærden hos brugerne også bør have indflydelse på den valgte løsning,” siger Lasse Rossil.

Økonomien er en barriere
SIF deltager i både renoveringer og nybyggeri, hvor der ofte i renoveringssammenhæng etableres low tech-løsninger, mens de dyre, forkromede løsninger normalt er forbeholdt nybyggeri.

Bevægelsesmeldere og dæmpning

  • SIF Gruppen har erfaring fra en lang række forskellige belysningsprojekter. På et større dansk institut har virksomheden etableret belysning i P-kælderen og lignende mørke rum.
  • I P-kælderen var der 700 lysstofrør, der stort set brændte hele døgnet. SIF foreslog en løsning med zoneopdelt belysning kombineret med bevægelsesstyring/pirmeldere og dæmpningsfunktion.
  • Denne funktion betyder, at der i dagtimerne uden brugere kun er ti procent lys, der ved bevægelse stiger i styrke til 80 procent af den maksimale belysningsstyrke, der er sat som driftsniveauet og naturligvis lever op til lux-kravene.

”Det hænger naturligvis sammen med, at det kan være kostbart at etablere de dyre løsninger i et renoveringsprojekt frem for i et nybyggeri med nem adgang til montering. Her vil det estimerede besparelsespotentiale naturligvis blive holdt op mod etableringsomkostningerne,” siger Lasse Rossil, som peger på, at økonomien i etableringsfasen generelt er en væsentlig barriere i forhold til at etablere den mest energieffektive løsning.

”Det er ikke kun etableringsomkostningerne, der spiller ind. Jo mere teknisk avanceret løsning (for eksempel med mange pir), der vælges, jo flere potentielle driftsudgifter er der, for der er jo mere, der kan gå i stykker,” siger overmontøren med et smil.

Er SIF Gruppen med på nybyggerier, forsøger man at påvirke projektets belysningsløsning, således at man kan skabe størst mulige energibesparelser uden dog at gå på kompromis med komforten.

”Vores primære fokus er at skabe den bedste belysningsløsning for kunden og samtidig gøre det så økonomisk fordelagtigt som muligt, men hos rådgiverne bliver disse to parametre holdt op mod etableringsomkostningerne og de arkitektoniske ønsker. Et grundlæggende problem er, at vi som installationsvirksomhed ofte kommer ind, når projektet er færdigdesignet. Det gør det vanskeligt at ændre projektet trods en god dialog om belysningsløsningen. Til rådgivernes fordel vil jeg dog sige, at de er forholdsvis opmærksomme på belysningsområdet, men af hensyn til energibesparelsesmulighederne burde der lyseksperter ind tidligere i projekteringsfasen,” mener Lasse Rossil.

Hensyn til sikkerheden
Belysning har ud over at give et godt lys også en tryghedsskabende funktion. ”Det giver sig selv, at man ikke skal ’spare sig ihjel’, hvis det samtidig går ud over trygheden og sikkerheden hos brugerne, der altid bør prioriteres højest. Belysning fungerer jo i dag mange steder både som et kriminalpræventivt værktøj og tryghedsskabende element for brugerne. Her taler vi typisk om belysning på veje, i P-kældre og på trappeopgange,” siger Lasse Rossil.     

Zoneopdelt belysning
Zoneopdelt belysning kan med fordel bruges i kontorlandskaber, kantiner og i parkeringsanlæg. Her bør man ifølge Lasse Rossil sikre komforten ved at bruge dæmpningsfunktion frem for tænd/sluk-funktion og samtidig sikre nok lys. Med nok lys tænker han på de fastsatte luxværdier for forskellige anvendelsesområder. For at sikre disse laver SIF beregninger i deciderede regneprogrammer for lys.

”Vi skelner mellem to typer dæmpbar styring. Den almindelige styring sker ved, at det enkelte armatur kan styres fra 0-10 volt med en central styring, der dæmper alle armaturerne i hele zonen samtidig. Den avancerede dæmpningsfunktion, som for eksempel en Dali-løsning, fungerer ved, at man programmerer hvert enkelt armatur, så man kan skabe en differentieret dæmpning inden for samme zone, altså uafhængigt af hinanden. Denne avancerede og naturligvis dyrere løsning bliver i øvrigt ofte sparet væk i byggeprojekters besparelsesrunder,” bemærker overmontøren med en vis ærgrelse.

Meget at hente i helhedsløsninger
Hos de faste kunder, tager SIF Gruppen regelmæssigt initiativ til at tjekke de tekniske anlæg for at vurdere, om nye og bedre løsninger kan reducere energiforbruget og dermed forbedre bundlinjen.

”Vores rådgivningsindsats sker naturligvis i god dialog med kunderne, der er glade for, at vi ofte kan pege på forhold, der kan reducere energiforbruget. Ikke sjældent er der udover på belysningen store besparelser at hente på varme og ventilation, der mod sund fornuft ofte ikke er integreret i en fælles styring. På rumniveau kan man med stor fordel integrere varme og ventilation med lysstyringen, således at disse funktioner først aktiveres, når en bevægelsesmelder/pir har modtaget signal om, at rummet er taget i anvendelse. Det lyder besnærende simpelt, men kan give store besparelser, man skal blot tænke i helheder,” mener Lasse Rossil og oplyser, at man generelt kan forvente en energibesparelse på 30-70 procent ved at gå fra almindelig belysning til behovsstyret belysning. Besparelsespotentialet er naturligvis afhængigt af brugernes adfærd.

Læs også: TEMA BELYSNING

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

24.06.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

8-kanals relæ-kontakt til KNX data sikkerhedssystem

24.06.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Stikbare energifordelere i PRC 20-serien

23.06.2025Ordrestyring.dk

Sponseret

KUNDECASE: DG el-service

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Er du Europas største MOTHERFUGA?

22.06.2025Alcadon ApS

Sponseret

[KORT VIDEO] Få en rundtur på Jettings stand på Rørcenterdagen

20.06.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

ECOFOSS - mere end en grossist af LED belysning

20.06.2025Installator.dk

Det totale strømafbrud: Rapport giver de første svar

20.06.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Farvede RJ45 patchkabler til CAT6A applikationer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
EET Danmark A/S
Kursus
Axis Kurser

Gør læring til et eventyr med Axis

Dato

23.06.2025

Sted

Online & Lund i Sverige

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup