Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

Virksomhederne i metalindustrien udtrykker i 2024 større bekymring over faldende ordretilgang end over mangel på kvalificerede medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse lavet blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Virksomhederne i metalindustrien udtrykker i 2024 større bekymring over faldende ordretilgang end over mangel på kvalificerede medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse lavet blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne

På trods af trusler og udfordringer har der været økonomisk fremgang de sidste par år for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer i det tekniske erhvervsliv. I 2024 er usikkerheden dog stor blandt virksomhederne i metalindustrien, viser den nye medlemsundersøgelse.  

70 procent af smede- og metalvirksomhederne svarer i undersøgelsen, at de er bekymrede for en faldende ordretilgang.  

”Vi er reelt bekymrede for udviklingen i metalindustrien med resultatet af denne markedsundersøgelse. De kommende måneder vil vise, om forventningen til faldende ordretilgang også bliver en realitet”, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

Hun vurderer, at pessimismen blandt andet bunder i krigene i Mellemøsten og Ukraine samt angrebene på de internationale skibe i det Røde Hav, der samlet set har været med til at skabe usikkerheder på markedet. 

Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i januar i år, hvor det også var muligt at pege på flere trusler. 45 procent pegede på rekruttering og mangel på kvalificerede medarbejdere som mulige trusler.  

I undersøgelsen er virksomhederne også blevet spurgt til, hvordan ledelsen reagerer og tager initiativer for at imødegå de risici, der ligger i en ordrenedgang. Blot 23 procent har aktive planer. 

”Risikospredning og opsøgning af nye markeder er vigtige tiltag for en virksomhed, når der er udsigt til ordrenedgang. Det er lidt overraskende, at så få af metalvirksomhederne tager initiativer med deres egne forventninger til ordrenedgang i år”, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen. 

Læs også: AI vil sætte turbo på robotautomatisering

Nogle virksomheder har taget teknologiske skridt for at øge konkurrenceevnen og derved sikre sig flere ordrer. I undersøgelsen peger virksomhederne her eksempelvis på investeringer i robotsvejsere og fuldautomatiske fiberskærere, der kan øge effektiviteten i produktionen. 

På trods af ordrepessimismen i metalbranchen er ledigheden dog fortsat rekordlav med 1,8 procent i december 2023. 

I alt har 1019 medlemsvirksomheder deltaget i markedsundersøgelsen.  

/ PiB

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

16.04.2024Installator.dk

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

15.04.2024RIB Software

Sponseret

Whitepaper: De 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management

15.04.2024Installator.dk

Nye tal: Stærkt arbejdsmarked med færre ledige og få konkurser

11.04.2024RIB Software

Sponseret

WHITEPAPER: Sådan gennemfører du en aflevering af D&V-data til tiden og indenfor budgettet

10.04.2024Signify

Sponseret

Signify udnævner ny salgsdirektør i Danmark

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle