Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde

Boligselskabet Sjælland fejer for egen dør med grønt installationsprojekt i hoveddomicilet i Roskilde. Selskabet forventer at reducere CO2 med 13.500 tons og elregningen med en kvart million på fem år.

Sammen med Arkilux i Køge har Bøttcher Fog bygget hvert enkelt armatur, så de nye LED-lyskilder passede til og kunne anvende de samme skruehuller. Arkilux har herudover foretaget lysberegninger i forhold til de nye lyskilder og har stået for CE-mærkning. Foto: Bøttcher Fog..

Boligselskabet Sjælland har de seneste år udskiftet tusindvis af brusere og opsat ny og energivenlig fællesbelysning i deres boligafdelinger, ligesom de proaktivt arbejder med energioptimering blandt deres over 12.500 lejemål hen over Sjælland. Alt sammen for at spare tonsvis af vand og energi. Og nu er turen kommet til udskiftning af belysningen i selskabets ejet domicil i Roskilde.

Forventningen er at man alene i de kommende fem år vil kunne reducere CO2-udledning med 13.500 tons og spare en kvart million kroner på elregningen.

”Som landets fjerdestørste boligselskab kan vi sætte et stort aftryk på klimaregnskabet. Størrelsen forpligter. Vi har en unik chance for at bidrage positivt til den grønne omstilling ved at indtænke miljøet i udviklingen og driften af vores ejendomme. Derfor er bæredygtighed et naturligt indsatsområde i vores ”Strategi 2024”. Men vi skal ikke kun screene vores boligafdelinger for energiforbedringer”, fremhæver direktør Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland og fortsætter:

”Også internt i alle vores lokale driftskontorer samt på hovedkontoret skal vi arbejde med at optimere vores energiforbrug. Derfor har vi sat gang i et internt projekt, vi kalder ”at feje for egen dør”, hvor installationsprojektet er en af de første, interne tiltag, der reducerer vores klimabelastning”. 

Læs også: LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

Energioptimeringen på hovedkontoret er en større opgave med 400 armaturer. For at genanvende så meget som muligt er de eksisterende armaturer og den eksisterende installation og lysstyring beholdt, mens al indmad er pillet ud, og de eksisterende lyskilder er skiftet til ny og energivenlig LED. Dermed har man samtidig kunne bevare det oprindelige visuelle udtryk. 

Energioptimeringen inkluderer udskiftning af belysning af 400 armaturer. For at bevare det visuelle udtryk og genanvende så meget som muligt, har man brugt eksisterende installation og lysstyring, mens al indmad er pillet ud, og de eksisterende lyskilder er skiftet til energivenligt LED. Foto: Bøttcher Fog..

Genanvendelse i fokus 
Det er Bøttcher Fog A/S, der sammen med Arkilux, har ombygget hvert enkelt armatur, så de kunne passe til de nye LED-lyskilder de samme skruehuller. Arkilux har herudover foretaget lysberegninger i forhold til de nye lyskilder og har stået for CE-mærkning. Og ifølge direktør Simon Vængebo er det én spændende opgave, der kan tjene som inspiration for lignende genanvendelsesopgaver.

”Boligselskabet Sjælland har haft en pragmatisk tilgang til udskiftningen. De havde en god og velfungerende belysning med behovsstyret dagslysstyring, der var 10-12 år gammel. Der er meget sollysindfald på matriklen, og derfor var lysstyringen oplagt, idet den automatisk skruer ned for styrken. Selve lyskilden var dog gået af mode. Opgaven med retrofit design af deres armaturer har derfor været et spændende bæredygtighedsprojekt. Målet var at genavende så meget som muligt og samtidig opnå en god gevinst både klimamæssigt og økonomisk, siger Simon Vængebo Pedersen.

”En del af øvelsen har været at gøre det så rentabelt som muligt, og vi regner med en tilbagebetalingstid på fem år”, fremhæver energirådgiver Martin Mortensen. Foto: Bøttcher Fog..

Reducerer 13.500 tons CO2 på fem år
Energikonsulenterne i Boligselskabet Sjælland screener løbende selskabets boligafdelinger og boliger for at energioptimere og reducere lejeomkostningerne. Selskabets egne energikonsulenter har derfor haft lejlighed til at undersøge og vurdere projektet. Og resultater og økonomisk lønsomhed er ifølge energirådgiver Martin Mortensen en vigtig parameter i forbindelse med alle energitiltag.

Læs også: Solar køber belysningsvirksomheden Højager Belysning A/S

”En del af øvelsen har været at gøre det så rentabelt som muligt, og vi regner med en tilbagebetalingstid på fem år. Samlet har det interne energiprojekt sikret en reduktion på 20.000 kilowatt om året, som svarer til cirka en kvart million kroner på de fem år. Et tal, der kun kan blive bedre med de stigende elpriser. Endelig bidrager projektet med at reducere vores CO2-udledning med knap 13.500 tons på de fem år, som også gør en stor forskel for klimaet”, fremhæver Martin Mortensen.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle