Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

Cirkularitet er vejen frem for byggebranchen – og med certificeringer bliver det endnu lettere at vælge genanvendelige materialer.

Mikkel Langetoft-Nielsen, Business Manager hos Rockpanel, er stolt af, at produkterne Rockpanel Colours og Rockpanel Natural nu er blevet Cradle to Cradle-certificeret på sølvniveau. Foto: Rockpanel

Byggeriet står for en stor andel af Danmarks samlede CO2-forbrug, men med konkrete politiske tiltag kan branchen blive en global cirkulær frontfigur. Det fastslår Rådet for Grøn Omstilling i en ny rapport. For at gøre det lettere at vælge cirkulære løsninger har Rockpanel i mange år arbejdet med genanvendelse, og det blev senest understreget, da leverandøren blev Cradle to Cradle-certificeret® på sølvniveau for to af sine mest populære produktserier.

Når man snakker om bæredygtighed og at nedbringe det danske CO2-aftryk, er byggebranchen ikke til at komme udenom. Derfor er skiftet til et mere cirkulært byggeri omdrejningspunktet for en ny rapport udarbejdet af Rådet for Grøn Omstilling på initiativ af Realdania.

Rapporten hedder ”Cirkulært byggeri: Fra tanke til politisk handling”, og den har til formål at bidrage med nye indsigter, der kan fremme den cirkulære tankegang i den danske byggebranche.

”Bæredygtighed har længe været altoverskyggende i branchen, og det er dejligt at se, at det fortsat er på dagsordenen”, siger Mikkel Langetoft-Nielsen, Business Manager hos Rockpanel, og uddyber:

”Vi kan tydeligt mærke, at vores kunder hele tiden bliver dygtigere til at forstå betydningen af bæredygtigt byggeri. Derfor stiller de andre spørgsmål og krav til os som leverandør end tidligere”.

Hos Rockpanel byder de den øgede opmærksomhed på genanvendte materialevalg varmt velkommen. Som facadeproducent arbejder de selv med cirkularitet, hvilket nu er blevet dokumenteret med deres nyerhvervede Cradle to Cradle-certificeringer på to produktserier.

”Vi har været igennem en lang certificeringsproces og er stolte af nu at være blevet Cradle to Cradle-certificeret på sølvniveau for vores facader Rockpanel Colours og Rockpanel Natural. Her bliver der stillet krav til hele forsyningskæden, der bliver bedømt i forhold til bæredygtighed inden for fem kategorier”, fortæller Mikkel Langetoft-Nielsen.

De fem kategorier er cirkularitet, materialesundhed, overgang til vedvarende energikilder, social retfærdighed samt løbende forbedring af produkter og processer.

”Det er en prioritet for os at få denne her blåstempling, så kunderne har vished om, at de med Rockpanel tager et mere bæredygtigt valg. Efter endt brug kan materialet indgå i produktionen af nye stenuldsprodukter, og vores facader består af op til 50 procent genanvendt materiale”, forklarer Mikkel Langetoft-Nielsen og tilføjer:

”Vi har derfor fået certificeret vores to mest populære serier, så flest muligt få glæde af det. For eksempel kan Rockpanel Colours fås i mere end 50 standardfarver, og så kan man købe helt ned til én plade ad gangen. Det gør den oplagt til en lang række projekter”.

Rockpanel bidrager selv til den cirkulære omstilling med genanvendelsesordningen Rockcycle. Her tager de imod udtjente og overskydende stenuldsprodukter, der uden tab af funktionalitet kan indgå i nye byggematerialer.

”Det har en stor betydning, at vores facader efter endt levetid stadig kan indgå i nye plader eller stenuldsprodukter, så vi kan minimere brugen af nye ressourcer”, fastslår Mikkel Langetoft-Nielsen.

Læs også: Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Den nye rapport fra Rådet for Grøn Omstilling definerer ikke kun cirkulært byggeri i forhold til muligheden for at genanvende materialerne. Den taler også ind i at forlænge bygningers levetid og minimere ressourceforbruget.

”Ud over genanvendt materiale er Rockpanel-pladerne lavet af den vulkanske stenart basalt. Det er en så godt som uudtømmelig materialekilde, der samtidigt gør vores facader holdbare og modstandsdygtige over for brand, vind og vejr”, afslutter Mikkel Langetoft-Nielsen.

Kilde: Rockpanel

/ PiB

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025