Byggebranchen præsterer gode økonomiske tal trods pandemien

Covid-19 har været hård ved mange erhvervsdrivende, og det gælder særligt de små og mellemstore. Bygge- og anlægsbranchen er dog en undtagelse med pæn fremgang i det forgangne år - viser to undersøgelser fra henholdsvis BDO og DI Dansk Byggeri.

"Mange virksomheder har været helt eller delvist lukkede eller hjemsendt medarbejdere, mens bygge- og anlægsbranchen har kunnet fortsætte arbejdet - selvfølgelig med visse forholdsregler”, fortæller Frank Barrit, formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere..

Coronakrisen har haft hårde økonomiske konsekvenser for mange af landets erhvervsdrivende, hvor særligt de små og mellemstore virksomheder har måtte omstille sig den nye hverdag med restriktioner, nedlukning og lukkede grænser. Den omvæltende samfundssituation har dog også skabt muligheder for enkelte industrier. Det viser en undersøgelse, foretaget af rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, hvor bygge- og anlægsbranchen som en af de få industrier har oplevet økonomisk fremgang i det forgangne år.

Særligt udviklingen i omsætningen i 2020 skinner i bygge- og anlægsbranchen igennem som meget positiv. Mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder i branchen svarer i barometeranalysen, som BDO’s årlige undersøgelse bliver kaldt, at de har oplevet en stigning i omsætning i 2020 sammenlignet med 2019. Det er langt højere end gennemsnittet hos alle målte brancher.
Gennemsnittet for alle brancher viser, at blot hver tredje virksomhed har oplevet en stigning i omsætningen. Ser vi på de økonomiske resultater skiller bygge- og anlægsbranchen sig væsentligt ud som de virksomheder i Danmark, der har klaret sig absolut bedst under krisen.

BDOs undersøgelse ligger helt i tråd med en undersøgelse foretaget af DI Dansk Byggeri blandt brancheforeningens medlemmer. DI Dansk Byggeris undersøgelse viser, at der er høj aktivitet i branchen, og 41 procent af respondenterne svarer, at de får flere henvendelser end, de har kapacitet til at imødekomme. 60 procent svarer, at de har ordrer, som rækker i et halvt år eller mere, og cirka en fjerdedel har ordrer to til tre måneder frem i tiden.

DI Dansk Byggeris undersøgelse viser, at det særligt er de større virksomheder, som har flere end 50 ansatte, der har ordrebogen fuld for de næste seks måneder, mens ordrebogen i de mindre virksomheder med 0 til 50 ansatte rækker knap så langt.

LÆS OGSÅ: Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030

Krisen har delt vandene
”Coronakrisen har virkelig delt vandene mellem brancherne, særligt da enkelte brancher åbenlyst har været hårdere ramt som følge af nedlukninger og restriktioner. Andre brancher, og det gælder altså særligt bygge- og anlægsbranchen, har derimod oplevet vækst i omsætningen, hvilket potentielt skyldes folks ændrede adfærdsmønstre og de mange investeringer i boliger, byggerier og renoveringsprojekter”, forklarer Frank Barrit, der er Senior Partner og statsautoriseret revisor hos BDO samt formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere.

Om SMV Barometret

SMV Barometret bygger på omfattende data hentet blandt BDO’s kunder. De kvantitative data stammer fra mere end 1.000 spørgeskemabesvarelser fra SMV-virksomheder i dansk erhvervsliv. Dermed giver SMV Barometret et af de mest detaljerede, velunderbyggede og aktuelle billede af, hvordan de danske SMVvirksomheder har det netop nu.

”Der er generelt rigtig meget gang i boligbranchen for tiden, hvor især salg af boliger og sommerhuse er steget markant i løbet af det forgangne år. Samtidig har folk været mere hjemme end nogensinde før, og flere har derfor haft tid til de mange renoveringsprojekter, som de måske længe har nedprioriteret. Det er tendenser, der alle har været med til at sætte skub i bygge- og anlægsbranchen”, fortsætter Frank Barrit.

Og der ikke meget, som tyder på, at bygge- og anlægsbranchens fremgang er forbigående. Flest (45 procent) af virksomhederne i branchen vurderer nemlig selv, at de også i 2021 vil opleve en stigning i omsætningen sammenlignet med 2020. 38 procent forventer dog, at de vil lande på samme omsætning for 2021.

Byggebranchen står stærkt
Mange virksomheders eksistens har været og er potentielt fortsat truede af coronakrisen, men i bygge- og anlægsbranchen vurderer hele 80 procent, at virksomhedens eksistens ikke er truet af pandemien. Dette er væsentligt højere end de øvrige brancher, hvor det blot er godt og vel halvdelen, der er så positive over for fremtiden.

Definition af SMV-virksomheder

Små og mellemstore virksomheder er virksomheder med færre end 250 fuldtidsansatte. Fuldtidsansatte er defineret som antal ansatte lønmodtagere omregnet til årsværk. Små virksomheder er virksomheder med mindre end 50 fuldtidsansatte, mens virksomheder med under 10 fuldtidsansatte kaldes mikro-virksomheder.

Den positive udvikling i bygge- og anlægsbranchen understreges ved, at blot 18 procent har haft brug for og været berettiget til statens hjælpepakker. Sammenlignet med de øvrige brancher, er det her i gennemsnit hele 39 procent, som har haft brug for den økonomiske håndsrækning. Samtidig har blot 10 procent i bygge- og anlægsbranchen opsagt medarbejdere som direkte konsekvens af krisen. Dette er positivt, især hvis vi sammenligner med de hårdest ramte brancher, herunder turismebranchen, hvor hele 44 procent har været nødsaget til at opsige medarbejdere.

”Selvom pandemien højst sandsynligt har sat skub i byggerier, huskøb og renoveringsprojekter, skyldes den positive udvikling i branchen sandsynligvis også, at bygge- og anlægsvirksomhederne ikke på samme niveau som andre i erhvervslivet har været påvirkede af restriktionerne. Mange virksomheder har været helt eller delvist lukkede eller hjemsendt medarbejdere, mens bygge- og anlægsbranchen har kunnet fortsætte arbejdet - selvfølgelig med visse forholdsregler”, afslutter Frank Barrit, formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere.

LÆS OGSÅ: Erhvervsuddannede kommer hurtigst i arbejde

Udfordringer med rekruttering
DI Dansk Byggeris undersøgelse viser, at beskæftigelsen i coronaperioden er steget fra 169.000 lønmodtagere i bygge og anlæg til 175.000 ansatte. Det svarer til en vækst på fire procent, hvilket står i skærende kontrast til resten af arbejdsmarkedet, hvor der samlet set er tabt 52.000 job. Undersøgelsen afslører dog, at væksten på fire procent kunne være højere, idet 28 procent af respondenterne svarer, at de i høj grad har udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og 54 procent angiver, at de ’i nogen grad’ har rekrutteringsudfordringer.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

15.07.2025Installator.dk

TSG Group vil dominere markedet for grøn energi til erhvervssektoren

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup