Byggebranchen præsterer gode økonomiske tal trods pandemien

Covid-19 har været hård ved mange erhvervsdrivende, og det gælder særligt de små og mellemstore. Bygge- og anlægsbranchen er dog en undtagelse med pæn fremgang i det forgangne år - viser to undersøgelser fra henholdsvis BDO og DI Dansk Byggeri.

"Mange virksomheder har været helt eller delvist lukkede eller hjemsendt medarbejdere, mens bygge- og anlægsbranchen har kunnet fortsætte arbejdet - selvfølgelig med visse forholdsregler”, fortæller Frank Barrit, formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere..

Coronakrisen har haft hårde økonomiske konsekvenser for mange af landets erhvervsdrivende, hvor særligt de små og mellemstore virksomheder har måtte omstille sig den nye hverdag med restriktioner, nedlukning og lukkede grænser. Den omvæltende samfundssituation har dog også skabt muligheder for enkelte industrier. Det viser en undersøgelse, foretaget af rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, hvor bygge- og anlægsbranchen som en af de få industrier har oplevet økonomisk fremgang i det forgangne år.

Særligt udviklingen i omsætningen i 2020 skinner i bygge- og anlægsbranchen igennem som meget positiv. Mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder i branchen svarer i barometeranalysen, som BDO’s årlige undersøgelse bliver kaldt, at de har oplevet en stigning i omsætning i 2020 sammenlignet med 2019. Det er langt højere end gennemsnittet hos alle målte brancher.
Gennemsnittet for alle brancher viser, at blot hver tredje virksomhed har oplevet en stigning i omsætningen. Ser vi på de økonomiske resultater skiller bygge- og anlægsbranchen sig væsentligt ud som de virksomheder i Danmark, der har klaret sig absolut bedst under krisen.

BDOs undersøgelse ligger helt i tråd med en undersøgelse foretaget af DI Dansk Byggeri blandt brancheforeningens medlemmer. DI Dansk Byggeris undersøgelse viser, at der er høj aktivitet i branchen, og 41 procent af respondenterne svarer, at de får flere henvendelser end, de har kapacitet til at imødekomme. 60 procent svarer, at de har ordrer, som rækker i et halvt år eller mere, og cirka en fjerdedel har ordrer to til tre måneder frem i tiden.

DI Dansk Byggeris undersøgelse viser, at det særligt er de større virksomheder, som har flere end 50 ansatte, der har ordrebogen fuld for de næste seks måneder, mens ordrebogen i de mindre virksomheder med 0 til 50 ansatte rækker knap så langt.

LÆS OGSÅ: Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030

Krisen har delt vandene
”Coronakrisen har virkelig delt vandene mellem brancherne, særligt da enkelte brancher åbenlyst har været hårdere ramt som følge af nedlukninger og restriktioner. Andre brancher, og det gælder altså særligt bygge- og anlægsbranchen, har derimod oplevet vækst i omsætningen, hvilket potentielt skyldes folks ændrede adfærdsmønstre og de mange investeringer i boliger, byggerier og renoveringsprojekter”, forklarer Frank Barrit, der er Senior Partner og statsautoriseret revisor hos BDO samt formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere.

Om SMV Barometret

SMV Barometret bygger på omfattende data hentet blandt BDO’s kunder. De kvantitative data stammer fra mere end 1.000 spørgeskemabesvarelser fra SMV-virksomheder i dansk erhvervsliv. Dermed giver SMV Barometret et af de mest detaljerede, velunderbyggede og aktuelle billede af, hvordan de danske SMVvirksomheder har det netop nu.

”Der er generelt rigtig meget gang i boligbranchen for tiden, hvor især salg af boliger og sommerhuse er steget markant i løbet af det forgangne år. Samtidig har folk været mere hjemme end nogensinde før, og flere har derfor haft tid til de mange renoveringsprojekter, som de måske længe har nedprioriteret. Det er tendenser, der alle har været med til at sætte skub i bygge- og anlægsbranchen”, fortsætter Frank Barrit.

Og der ikke meget, som tyder på, at bygge- og anlægsbranchens fremgang er forbigående. Flest (45 procent) af virksomhederne i branchen vurderer nemlig selv, at de også i 2021 vil opleve en stigning i omsætningen sammenlignet med 2020. 38 procent forventer dog, at de vil lande på samme omsætning for 2021.

Byggebranchen står stærkt
Mange virksomheders eksistens har været og er potentielt fortsat truede af coronakrisen, men i bygge- og anlægsbranchen vurderer hele 80 procent, at virksomhedens eksistens ikke er truet af pandemien. Dette er væsentligt højere end de øvrige brancher, hvor det blot er godt og vel halvdelen, der er så positive over for fremtiden.

Definition af SMV-virksomheder

Små og mellemstore virksomheder er virksomheder med færre end 250 fuldtidsansatte. Fuldtidsansatte er defineret som antal ansatte lønmodtagere omregnet til årsværk. Små virksomheder er virksomheder med mindre end 50 fuldtidsansatte, mens virksomheder med under 10 fuldtidsansatte kaldes mikro-virksomheder.

Den positive udvikling i bygge- og anlægsbranchen understreges ved, at blot 18 procent har haft brug for og været berettiget til statens hjælpepakker. Sammenlignet med de øvrige brancher, er det her i gennemsnit hele 39 procent, som har haft brug for den økonomiske håndsrækning. Samtidig har blot 10 procent i bygge- og anlægsbranchen opsagt medarbejdere som direkte konsekvens af krisen. Dette er positivt, især hvis vi sammenligner med de hårdest ramte brancher, herunder turismebranchen, hvor hele 44 procent har været nødsaget til at opsige medarbejdere.

”Selvom pandemien højst sandsynligt har sat skub i byggerier, huskøb og renoveringsprojekter, skyldes den positive udvikling i branchen sandsynligvis også, at bygge- og anlægsvirksomhederne ikke på samme niveau som andre i erhvervslivet har været påvirkede af restriktionerne. Mange virksomheder har været helt eller delvist lukkede eller hjemsendt medarbejdere, mens bygge- og anlægsbranchen har kunnet fortsætte arbejdet - selvfølgelig med visse forholdsregler”, afslutter Frank Barrit, formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere.

LÆS OGSÅ: Erhvervsuddannede kommer hurtigst i arbejde

Udfordringer med rekruttering
DI Dansk Byggeris undersøgelse viser, at beskæftigelsen i coronaperioden er steget fra 169.000 lønmodtagere i bygge og anlæg til 175.000 ansatte. Det svarer til en vækst på fire procent, hvilket står i skærende kontrast til resten af arbejdsmarkedet, hvor der samlet set er tabt 52.000 job. Undersøgelsen afslører dog, at væksten på fire procent kunne være højere, idet 28 procent af respondenterne svarer, at de i høj grad har udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og 54 procent angiver, at de ’i nogen grad’ har rekrutteringsudfordringer.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle