CTS-anlæg fandt ny rolle under corona

CTS-anlæg vinder frem i danske bygninger, fordi de åbner for mange muligheder for at styre og overvåge bygninger. Men under corona-nedlukningen opdagede den landsdækkende elinstallatør EL:CON, at CTS-anlæg kan spare kunder mange penge på en overraskende måde.

”Vi har haft forsikringssager, hvor CTS-systemet har kunnet hjælpe kunder, hvor de ellers skulle betale for at udbedre skader. Det er oftest vandskader, hvor vi kan påvise i systemet, at der er tale om fejl, der ikke kan tilskrives vores kunde”, fortæller Jesper Johansen. Foto: EL:CON..

Tilbage i det mørke corona-forår i 2020 blev en masse bygninger rundt om i Danmark bogstavelig talt lukket og slukket. Det har bygninger ikke godt af, og i flere tilfælde har ejere og lejere fået ubehagelige overraskelser, når de opdagede, at der havde været skader i løbet af den lange nedlukning.

Det gælder specielt vandskader, som ramte flere af EL:CONs kunder, enten fordi bygningen ikke kunne tåle at stå lukket ned eller på grund af uheld. Men de bygninger, der havde et CTS-anlæg installeret, som overvåger og monitorerer bygningens varme og ventilationsanlæg, har haft den fordel, at de kunne bruge data fra anlægget i sager om skader.

Vi gemmer CTS-data efter aftale med kunden, så man kan gå tilbage og hente rigtig mange informationer, hvis uheldet har været ude, eller der er andre ting ved ens bygning, der skal dokumenteres.

Jesper Johansen

Det fortæller Jesper Johansen, servicechef for Bygningsautomatik i den landsdækkende elinstallatør EL:CON, der har stor erfaring med at gøre bygninger intelligente og grønnere:

”Vi har haft forsikringssager, hvor CTS-systemet har kunnet hjælpe kunder, hvor de ellers skulle betale for at udbedre skader. Det er oftest vandskader, hvor vi kan påvise i systemet, at der er tale om fejl, der ikke kan tilskrives vores kunde”.

Læs også: Nye digitale teknologier skal bane vejen for energifleksibel bygningsdrift

Alt blev lukket
Andre var dog mindre heldige. For i iver efter at spare mest muligt på strømregningen er hovedafbryderen ukritisk blevet trukket flere steder. Og så slukker man også for automationen, lyder det fra Jesper Johansen.

”I det tilfælde har man ikke en jordisk chance for at dokumentere fejlen bagefter, for selve CTS-systemet har jo været lukket ned. Heldigvis har vi i de fleste tilfælde en alarm på systemer, når det slås fra, men det er desværre ikke en løsning, alle kunder tilvælger”, siger Jesper Johansen.

Energioptimering i vækst
Bortset fra de nye anvendelsesmuligheder for CTS har Jesper Johansen og hans folk dog ikke mærket en nedgang eller mindre aktivitet under corona. Tværtimod har de haft rigtig travlt.

”Mange af kunderne har jo brugt tiden under nedlukningen konstruktivt og fået optimeret deres bygninger både på drift og energiforbrug. Det er blandt andet sket med CTS, så vi har været i fuldt vigør hele tiden. Og så har vi jo også en masse kunder, hvor vi sørger for, at driften kører gennem CTS, så vi har ikke kedet os”, siger Jesper Johansen.

En af de store tendenser i CTS-faget er netop, at kunderne i større omfang lægger drift og overvågning af CTS i “skyen”, som EL:CON leverer. Og det kan være godt givet ud at gemme de mange data i lang tid, hvis man vil holde øje med skader.

Læs også: Bæredygtige energisystemer og -komponenter skal finde bedre sammen

”Vi gemmer CTS-data efter aftale med kunden, så man kan gå tilbage og hente rigtig mange informationer, hvis uheldet har været ude, eller der er andre ting ved ens bygning, der skal dokumenteres. Derfor er det oplagt at tænke data ind i forsikringssager eller i forhold til energioptimering af bygninger, som virkelig er i vækst”, siger Jesper Johansen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel