Danmark har fire sidestillede godkendelser for vandbehandling

Anlæg til behandling af drikkevand er meget udbredte i Danmark, hvor mange dele af landet byder på meget kalk i vandet. Anlæggene skal godkendes, og i Danmark kan leverandører vælge mellem fire godkendelser, der anvender forskellige metoder. Én aktør stiller spørgsmålstegn ved om, det er smart.

”Vi synes ikke bekendtgørelsen er tilstrækkelig. Den dækker både vandhanearmaturer og vandbehandlingsanlæg, og det er meget forskellige ting. Vandbehandling kræver meget mere vurdering og skal efter vores mening leve op til strengere krav”, fortæller Mads Maymann Jørgensen. Foto: BTW Danmark..

Drikkevand er naturligvis en følsom størrelse, hvor sikkerhed, sundhed og kvalitet spiller en hovedrolle. Der er derfor helt specifikke krav til byggevarer i kontakt med drikkevand. Vandbehandlingsanlæg og -løsninger skal være godkendte, så forbrugere kan være sikre på, at anlæggene ikke afgiver skadelige stoffer eller skaber sundhedsrisici.

Bekendtgørelsen BEK nr. 1007 af 29/06/2016 handler om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Den fastsætter, ’at byggevarerne kan markedsføres og sælges, hvis det kan dokumenteres, at byggevaren som helhed eller de vandberørte delkomponenter, som byggevaren består af, er godkendt’ med en af følgende:

• GDV-ordning.
• Tysk DVGW-certifikat.
• Hollandsk ATA-godkendelse/The KIWA Water Mark.
• Svensk typegodkendelse af enten RISE eller KIWA Sverige.
Se kilde.

Den ansvarlige myndighed er Bolig- og Planstyrelsen, som på hjemmesiden oplyser, at bekendtgørelsen er ’under fornyet eftersyn’.

Læs også: Kendt kro åbner med ny bæredygtig sanitet

Det er æbler og pærer
Mads Maymann Jørgensen er salgsdirektør for en af Danmarks største leverandører af vandbehandlingsløsninger BWT Danmark, og han ser frem til ændringer i godkendelsesbilledet.

”Vi synes ikke bekendtgørelsen er tilstrækkelig. Den dækker både vandhanearmaturer og vandbehandlingsanlæg, og det er meget forskellige ting. Vandbehandling kræver meget mere vurdering og skal efter vores mening leve op til strengere krav”, fortæller han og tilføjer:

”De fire godkendelsesordninger er ret forskellige, og det betyder, at æbler bliver sammenlignet med pærer. Vi mener ikke, at brugere af løsningerne kan ikke være sikre på en sikker løsning – og for os som leverandør er det meget svært at kommunikere forskellen på ’æblerne’ og ’pærerne’. Mange installatører og forbrugere tror, alt er fint. Men det mener vi ikke, det er”.

”De fire godkendelsesordninger er ret forskellige, og det betyder, at æbler bliver sammenlignet med pærer”, fortæller Mads Maymann Jørgensen. Foto: BTW Danmark..

Danmark har laveste standard i EU
Mads Maymann Jørgensen mener, at Danmark siden bekendtgørelsen blev indført i 2016 har haft den laveste standard i EU, og han oplever mange udfordringer på markeder for vandbehandling.
Han oplever en del blødgøringsanlæg på markedet, der for eksempel:

• Kun har gennemgået en materialetest og for eksempel ikke en bakteriologisk test.
• Ikke har desinfektion indbygget.
• Har meget stor dødvolumen, som giver stagnation i vandet, der øger risiko for bakteriedannelse.

Læs også: Det bæredygtige badeværelse handler meget om laaanngg levetid

Han uddyber: ”Flere anlæg er rent hydraulisk drevet, og de er ulovlige på det tyske marked. I Tyskland har man skærpede krav i forhold til EU's basisnorm på fire hovedpunkter: Automatisk desinfektion, automatisk regeneration ved stilstand, en anbefaling for hvor stor dødvolumen et blødgøringsanlæg til en enkeltfamilie op til fem personer bør have og en bakteriologisk test. Vi mener, der er behov for lignende skærpelser af den danske godkendelsesordning”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema om vandbehandling 2023

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

16.04.2024Installator.dk

Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

16.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

BÆREDYGTIGE LUFT TIL VAND VARMEPUMPER GØR OLLEKOLLE GRØNNERE

15.04.2024TOTO

Sponseret

Priser til TOTO for bæredygtighed og design

11.04.2024Installator.dk

Sanitetsbranchen er ramt af stagnerende salg på andet år

03.04.2024Geberit A/S

Sponseret

Nyt gulvstående toilet fra Ifö: Øger effektiviteten og reducerer støj

02.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANT GIVER GRØN VARME TIL DIT NÆSTE PROJEKT

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København