Dansk Energi: Rekordhøje elpriser får elnettarifferne til at stige i 2022

Prisen på elmarkedet er over de seneste måneder steget markant. Som konsekvens af det, vil også tarifferne for transport af strøm stige i 2022 – fordi netselskabernes elregning er steget markant. Det meddeler Dansk Energi i en ny analyse.

Stigningen i energipriser bekymrer Anders Stouge, viceadministrerende direktør fra Dansk Energi. Foto: Arkivfoto.

Hvis prisen på elmarkedet i 2022 forbliver på det høje niveau, som kunne ses ved udgangen af november 2021, så vil en typisk husholdning i 2022 skulle betale ca. 40 øre mere for hver kilowatttime, som forbrugeren selv er ansvarlig for at købe hos sin elhandler. Det er en ekstraregning på ca. 1600 kr. årligt før moms.        

Oveni vil elnetselskabernes tariffer også stige, og derfor vil husholdningerne i 2022 se frem til, at betalingen til eldistributionsnettet i gennemsnit øges med ca. 6,3 øre per kilowatttime. Det svarer til en ekstraregning før moms på 252 kr. årligt for en gennemsnitsfamilie.

"Alt bliver dyrere lige nu: Energipriserne stiger, inflationen stiger, og det betyder, at netselskabernes omkostninger stiger, som de gør for alle andre både private og virksomheder. De omkostninger skal dækkes, og derfor stiger tariffen – altså prisen for transport af strøm til forbrugerne", siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi.  

Det er især netselskabernes elregning, der stiger, når de indkøber el til dækning af det såkaldte nettab. Al transport af el gennem kabler, ledninger og transformerstationer ud til forbrugerne medfører et tab af strøm pga. fysikkens love. Det skal elnetselskaberne indkøbe, og det vil også ske til en højere elmarkedspris, som elforbrugerne betaler gennem tarifferne. Oveni skal så lægges effekten af stigende inflation, som gør elnetselskabernes indkøb af materialer, løn m.v. dyrere.

Ny analyse 

På grund af nettabet er netselskaberne blandt landets allerstørste indkøbere af el, og når elprisen stiger, skal netselskaberne, som alle andre, betale mere for den el, de køber. I en ny analyse fra Dansk Energi skønnes, at der i 2021-tarifferne er budgetteret med en elspotpris på ca. 20 øre/kWh. Elspotprisen er over de seneste måneder ekstraordinært steget til ca. 104 øre/kWh ultimo november 2021, svarende til en stigning på 420 pct. i forhold til den budgetterede pris. Samtidig bidrager en højere inflation i form af bl.a. stigende priser på materialer også til stigende omkostninger, og hos en række af landets elnetselskaber vil de stigende omkostninger i løbet af 2022 slå igennem ved, at selskaberne må sætte nettarifferne op.

Elnetselskaberne er tæt reguleret med de såkaldte indtægtsrammer, der fastsætter et loft over det enkelte selskabs samlede indtægter fra elnetkunderne – altså hvor meget selskabet må opkræve i abonnementer og tariffer pr. forbrugt kWh. Og når elnetselskabernes omkostninger stiger, fordi elpriserne og inflationen stiger, så reguleres indtægtsrammerne tilsvarende helt automatisk op.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle