Dansk Energi: Rekordhøje elpriser får elnettarifferne til at stige i 2022

Prisen på elmarkedet er over de seneste måneder steget markant. Som konsekvens af det, vil også tarifferne for transport af strøm stige i 2022 – fordi netselskabernes elregning er steget markant. Det meddeler Dansk Energi i en ny analyse.

Stigningen i energipriser bekymrer Anders Stouge, viceadministrerende direktør fra Dansk Energi. Foto: Arkivfoto.

Hvis prisen på elmarkedet i 2022 forbliver på det høje niveau, som kunne ses ved udgangen af november 2021, så vil en typisk husholdning i 2022 skulle betale ca. 40 øre mere for hver kilowatttime, som forbrugeren selv er ansvarlig for at købe hos sin elhandler. Det er en ekstraregning på ca. 1600 kr. årligt før moms.        

Oveni vil elnetselskabernes tariffer også stige, og derfor vil husholdningerne i 2022 se frem til, at betalingen til eldistributionsnettet i gennemsnit øges med ca. 6,3 øre per kilowatttime. Det svarer til en ekstraregning før moms på 252 kr. årligt for en gennemsnitsfamilie.

"Alt bliver dyrere lige nu: Energipriserne stiger, inflationen stiger, og det betyder, at netselskabernes omkostninger stiger, som de gør for alle andre både private og virksomheder. De omkostninger skal dækkes, og derfor stiger tariffen – altså prisen for transport af strøm til forbrugerne", siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi.  

Det er især netselskabernes elregning, der stiger, når de indkøber el til dækning af det såkaldte nettab. Al transport af el gennem kabler, ledninger og transformerstationer ud til forbrugerne medfører et tab af strøm pga. fysikkens love. Det skal elnetselskaberne indkøbe, og det vil også ske til en højere elmarkedspris, som elforbrugerne betaler gennem tarifferne. Oveni skal så lægges effekten af stigende inflation, som gør elnetselskabernes indkøb af materialer, løn m.v. dyrere.

Ny analyse 

På grund af nettabet er netselskaberne blandt landets allerstørste indkøbere af el, og når elprisen stiger, skal netselskaberne, som alle andre, betale mere for den el, de køber. I en ny analyse fra Dansk Energi skønnes, at der i 2021-tarifferne er budgetteret med en elspotpris på ca. 20 øre/kWh. Elspotprisen er over de seneste måneder ekstraordinært steget til ca. 104 øre/kWh ultimo november 2021, svarende til en stigning på 420 pct. i forhold til den budgetterede pris. Samtidig bidrager en højere inflation i form af bl.a. stigende priser på materialer også til stigende omkostninger, og hos en række af landets elnetselskaber vil de stigende omkostninger i løbet af 2022 slå igennem ved, at selskaberne må sætte nettarifferne op.

Elnetselskaberne er tæt reguleret med de såkaldte indtægtsrammer, der fastsætter et loft over det enkelte selskabs samlede indtægter fra elnetkunderne – altså hvor meget selskabet må opkræve i abonnementer og tariffer pr. forbrugt kWh. Og når elnetselskabernes omkostninger stiger, fordi elpriserne og inflationen stiger, så reguleres indtægtsrammerne tilsvarende helt automatisk op.

-AKJ

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

17.10.2024Installator.dk

Fortsat høje priser på el får virksomheder til at energioptimere

14.10.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Gør din bygning klar til fremtiden

09.10.2024Installator.dk

Gasfyret blev skrottet til fordel for energitag

07.10.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar leverer CO2e-tal om transport til kunder

27.09.2024Installator.dk

AI-bot skal gøre det lettere at give kunden det rigtige tilbud

19.09.2024Installator.dk

Datacentre skal imødekomme klimaambitioner

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle