Danske virksomheder går glip af store energiforbedringer

Energioptimeringsprojekter gavner både klimaet og danske virksomheders bundlinje. Desværre bliver alt for mange projekter skrinlagt. Sådan lyder opråbet fra Hans Jørgen Lorenzen, direktør hos NRGi.

"Hvis danske virksomheder fortsætter med at udskyde vigtige energiforbedringer, risikerer de ikke kun at lide økonomiske tab; men de går også glip af muligheden for at bidrage til og positionere sig inden for den grønne omstilling”, fortæller Hans Jørgen Lorenzen. Arkivfoto fra 123rf.com..

De grønne energiprojekter er komplekse og kræver både investeringer, tid og ressourcer. Projekterne gavner den grønne omstilling og er samtidig med til at reducere virksomhedernes driftsomkostninger – eksempelvis udgifter til energi og opvarmning af bygninger. Alligevel oplever energi- og rådgivningskoncernen NRGi, at mange projekter lægges på is, og ifølge Hans Jørgen Lorenzen, der er adm. direktør i NRGi Rådgivning, viser erfaringen, at udskudte projekter som regel aldrig kommer i gang.

Dermed realiseres vigtige projekter for den grønne omstilling af samfundet ikke – og virksomhedernes driftsudgifter stiger i takt med energiprisernes udvikling.

Læs også: Ny dansk teknologi styrer varme og energi på intelligent vis

"Hvis danske virksomheder fortsætter med at udskyde vigtige energiforbedringer, risikerer de ikke kun at lide økonomiske tab; men de går også glip af muligheden for at bidrage til og positionere sig inden for den grønne omstilling. Det er derfor afgørende, at virksomhederne får indblik i alle deres handlemuligheder, inden de træffer en beslutning, så de kan undgå unødvendige risici og tab. Der er behov for et øget fokus på energioptimering nu, hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen frem mod 2030 og sikre virksomhedernes konkurrenceevne på sigt", siger Hans Jørgen Lorenzen.

“Mange virksomheder har gode intentioner, men de fristes ofte til at vente indtil ’det helt rigtige tidspunkt’, når deres økonomiske situation forbedres, eller når de har flere ressourcer til rådighed”, fortæller Hans Jørgen Lorenzen. Foto: NRGI..



Virksomheder venter
Gennem en årrække har mange danske virksomheder haft fokus på at gennemføre energieffektiviserende investeringer for at imødekomme egne og omverdenens krav til nedbringelse af CO2-udledningen. Men likviditetskrav kombineret med andre strategiske prioriteter, sætter ifølge Hans Jørgen Lorenzen ofte virksomhederne på bagbenene i forhold til den grønne omstilling.

“Mange virksomheder har gode intentioner, men de fristes ofte til at vente indtil ’det helt rigtige tidspunkt’, når deres økonomiske situation forbedres, eller når de har flere ressourcer til rådighed. Som tiden går, bliver virksomhederne udsat for større risici og økonomiske omkostninger på grund af stigende energipriser og krav til bæredygtighed, og de ender dermed i en negativ spiral”, siger Hans Jørgen Lorenzen.

Udfordringer med finansiering, mangel på ressourcer eller opprioritering af andre projekter er ifølge Hans Jørgen Lorenzen nogle af de store stopklodser for, at energioptimeringsprojekter føres ud i livet.

Nyt koncept skal løse finansieringsudfordringer
For at imødegå virksomhedernes finansieringsudfordringer har NRGi indgået et partnerskab med finansieringsselskabet Energifinans. Sammen tilbyder de et totalkoncept, hvor virksomheder får hjælp til hele processen - fra forudgående screening, analyse til finansiering og implementering. Finansieringsdelen sikrer, at investeringen i energireducerende tiltag ikke belaster virksomhedens kreditværdighed eller likviditet, da de energibesparende tiltag finansieres 100 procent af de besparelser, der opnås.

Læs også: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre

”Vores koncept er designet til at løse udfordringerne for virksomhederne, hvor de energibesparende projekter finansieres 100 procent af de besparelser, der opnås, ligesom vi respekterer virksomhedernes allerede indgåede aftaler med banker og finansieringsselskaber. Dermed belaster vores finansieringsløsning hverken likviditet eller kreditværdighed, så man kan komme i gang med de værdifulde besparelser, som gavner både forretningen og samfundet”, siger Søren Milner, direktør i Energifinans.

I en rapport fra 2023 fra Energistyrelsen lyder det, at produktionserhvervene kan spare cirka 10 procent af det samlede energiforbrug på tværs af sektorer ved at foretage investeringer med en tilbagebetalingstid på under fire år. Det betyder, at der årligt kan spares cirka 12.500 Terajoule, hvilket svarer til det årlige energiforbrug for 125.000 mennesker eller en by på størrelse med Aalborg. Industrien tegner sig i dag for 27 procent af erhvervslivets samlede energiforbrug.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energiforbedringer august 2023

Nævnt i denne artikel:

Relateret indhold

07.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

06.05.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Tid til energiforbedringer? Opgradér gulvvarmen og giv dine kunder maksimal værdi

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Vejen

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

08.05.2025

Tid

07:30

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen. (Hos Solar)

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Udvidet kursus

Det påpeges i Bygningsreglementets kapitel 11, at kuldebroer er meget vigtige at medtage i beregningen af varmetabet, da kuldebroer potentielt kan medføre et 50-70% højere transmissionstab i en bygning. Det er derfor afgørende for bygningers energieffektivitet at kunne udpege og kvantificere kuldebroer.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Skanderborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hotel Skanderborghus, Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra ventilation og andre tekniske anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad man skal være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup