Danskerne støtter praktisk spor til alle i folkeskolen

En ny meningsmåling viser overvældende støtte til regeringens forslag om en mere praktisk folkeskole.

Regeringen har præsenteret et nyt politisk udspil om folkeskolen. Et af hovedelementerne vil være, at eleverne i folkeskolens ældste klasser får mulighed for at skifte nogle af de teoretiske fag ud med to dage om ugen på en virksomhed eller på en erhvervsskole, hvor de kan møde udfordringer fra en praktisk verden væk fra skolebænken. Foto: 123rf.com..

Regeringen har præsenteret et nyt politisk udspil om folkeskolen. Et af hovedelementerne vil være, at eleverne i folkeskolens ældste klasser får mulighed for at skifte nogle af de teoretiske fag ud med to dage om ugen på en virksomhed eller på en erhvervsskole, hvor de kan møde udfordringer fra en praktisk verden væk fra skolebænken. 
Dét er der stor folkelig opbakning til, viser en ny survey fra Norstat på vegne af SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Hele 81 procent af danskerne svarer, at det er en ”god idé” eller ”meget god idé”, at alle folkeskoleelever får mulighed for at vælge et praktisk spor i udskolingen. Kun 3 procent svarer, at det er en "dårlig idé" eller "meget dårlig idé". 

Ifølge Kasper Munk Rasmussen, uddannelsesansvarlig i SMVdanmark, bør målingen bestyrke regeringen i, at der ikke skal rystes på hånden. 

”Vi kan se, at forskellige kræfter, blandt andet Danmarks Lærerforening, ønsker at reservere det praktiske spor i udskolingen til en lille gruppe af skoletrætte elever. Det vil jeg gerne advare meget imod. For det første har alle elever godt af i højere grad at lære at kombinere praktisk og teoretisk viden. For det andet er det helt afgørende, at vi ikke sender et signal om, at praktisk viden er for mere eller mindre skoletrætte elever. Derfor håber jeg, at regeringen vil føle sig bestyrket i, at de er på rette vej, når der nu er støtte fra mere end 80 procent af danskerne”, siger han og uddyber: 

”Vi har brug for, at de praktiske uddannelser i Danmark bliver et førstevalg for flere elever. De nye praktiske udskolingsspor har potentiale til at blive en motorvej til erhvervsuddannelserne på samme måde, som folkeskolen i dag er en motorvej til gymnasiet. Men det kræver, at det bliver en ret og en mulighed for alle elever. Ikke kun de skoletrætte”, siger Kasper Munk Rasmussen. 

SMVdanmark foreslår, at det praktiske spor kan starte allerede fra 7. klasse, og at erhvervsskolerne får mulighed for at udbyde hele udskolingen i folkeskolen fra 7. klasse på samme vis, som de i dag kan udbyde 10. klasse.  

Læs også: Fagforening ser frem mod mere praktisk folkeskole

Og potentialet er stort. En undersøgelse fra VIVE på baggrund af besvarelser fra over 4.000 unge viser, at 47 procent ville have valgt det praktiske spor i folkeskolen, hvis de havde haft muligheden for det. Der går cirka 150.000 unge i udskolingen. 47 procent svarer til cirka 70.000 unge. 

Der er desuden tidligere gennemført forsøg med praktiske spor i udskolingen. En evaluering viser, at eleverne oplever øget motivation, trivsel og læring, faglig progression, lavere fravær og lyst til at starte på en erhvervsuddannelse. 

- PiB

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup