Dårligt indeklima: ”Det har været galt i 50 år”

Snotnæser og forhøjet sygefravær er desværre fortsat dagligdag på hundredevis af institutioner og skoler landet over, selvom det beviseligt fører til større sygefravær og dårligere indlæringsevne. Men hvor skal pengene til investeringerne komme fra? Kommuner og stat kaster aben frem og tilbage.

Billedtekst: Sektionschef Lennart Østergaard, VELTEK Ventilation: ”Det er som om, politikerne ikke rigtigt har fokus på området”.. Foto: VELTEK

Byggereglementet stiller i dag krav til ventilation og indeklima i nybyggeri som kontorbygninger, institutioner og skoler.

Men på hundredvis af i ældre skoler og institutioner må børn, pædagoger og lærere fortsat trækkes med et dårligt indeklima til skade for både indlæringsevne, velvære og sundhed. De blev bygget i en anden tid.

”Det tragiske er, at det har været galt i 50 år. Der er lavet et hav af undersøgelser, rapporter og høringer på Christiansborg, men det er som om, vores politikere ikke rigtigt har fokus på området. Eller måske kan man sige, at problemet er samspilsramt: Folketinget mener, det er kommunernes ansvar, men kommunerne er ramt af bl.a. anlægslofter og stram økonomi,” siger Lennart Østergaard, der er sektionschef for VELTEK Ventilation.

Børne og Ungdomspædagogernes Landsforening (BUPL) offentliggjorde i december en undersøgelse blandt 17.000 pædagoger, der viser, hvilke problemer et dårligt indeklima giver. Undersøgelsen konkluderede bl.a. at:

  • 90 pct. af pædagogerne har en luftkvalitet på arbejdspladsen, som giver gener.
  • 23 pct. af pædagogernes samlede sygefravær kan forklares med dårlig luftkvalitet.
  • Det gennemsnitlige sygefravær for en pædagog, der arbejder på en arbejdsplads, hvor

   luftkvaliteten ’altid’ er så dårlig, at den giver gener, er 1,9 gange højere end det gennemsnitlige sygefravær for en pædagog på en arbejdsplads, hvor luftkvaliteten ’aldrig’ er så dårlig, at den giver gener.

“Alt for mange daginstitutioner og SFO’er er simpelthen ikke bygget og vedligeholdt på en acceptabel måde, som tager højde for, at mange børn og voksne er tæt sammen hele dagen. Det er under al kritik, at det er de standarder, vi tilbyder både børn og pædagoger,” sagde Elisa Rimpler, formand for BUPL, ved offentliggørelsen af undersøgelsen.

En Megafon-undersøgelse, der er foretaget for BUPL viser, at blot fire ud af ti kommuner har ventilationsanlæg i langt de fleste daginstitutioner. Og kun hver tredje kommune har en indeklimastrategi på området.

Men det er problemer med at finansiere moderniseringen af en aldrende bygningsmasse, der holder mange kommuner tilbage.

Fælles opråb fra borgmestre

I juni sendte 18 borgmestre et fælles opråb afsted i Information, hvor de pegede på, at de har behov for en ”grøn anlægsramme” for at få råd til den nødvendige klimarenovering, der også vil betyde bedre ventilation til gavn for indeklimaet på bl.a. skoler, plejehjem og arbejdspladser.

Alene på varmeforbruget ville det kunne spare kommunerne for knap 600 mio. kr. om året, lød det fra de 18 borgmestre.

Og i april i år gik en bred koalition af organisationer og fagforeninger ud med syv forslag til, hvordan bygningerne kan blive grønnere, sundere og billigere i drift. Et grønt anlægsloft er et af forslagene.

Hver dag bruger vores yngste og ældste medborgere en stor del af deres tid i offentlige velfærdsbygninger. Vi kan ikke være bekendt at give dem så dårlige rammer, som tilfældet er mange steder i dag,” lød det bl.a. fra Katrine Bjerre, der er direktør i SYNERGI.

At det nytter at gøre noget for at forbedre indeklimaet i f.eks. daginstitutioner har et finsk studie for nylig vist. Et to årigt projekt med luftrensere i udvalgte daginstitutioner i Helsinki med mekanisk ventilation viste et fald i virusinfektioner blandt børnene på 30 pct. efter det første år i forhold til sammenlignelige institutioner uden sammen tiltag.

Projektet blev sat i værk i kølvandet på Covid-19 pandemien. Men selv om der under pandemien var et ekstremt fokus på smittespredning, førte den ikke til nye initiativer i forhold til investering i indeklimaløsninger.

”Det vi manglede i Danmark – og som de f.eks. etablerede i Tyskland – er en hjælpepulje til investering i ventilation i offentlige bygninger,” siger Lennart Østergaard.

Et godt indeklima øger velværet, indlæringsevnen og reducerer sygefraværet. Men ventilationsløsninger mangler fortsat i utallige skoler og institutioner landet over.. Foto: Airmaster

I forhold til, hvor mange milliarder kroner, der i øvrigt blev brugt i Danmark til indkøb af corona-test, vaccine og masker, er det tankevækkende, at der blev gjort så lidt for at forebygge spredning af virus i f.eks. skoler og institutioner.

Forbedringer er til at betale

I 2020 udarbejdede fagforeningen Blik&Rør, tænketanken Concito, Rådet for Grøn Omstilling, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Tekniq Arbejdsgiverne og Veltek en række anbefalinger til de centrale og kommunale beslutningstager om tiltag, der kan forbedre indeklimaet på landets folkeskoler.

Anbefalingerne indeholdt dels en række lovgivningsmæssige initiativer, dels forslag til indsatser.

Blandt de lovgivningsmæssige initiativer var indførelsen af lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokaler og et krav kommunal handlepligt i tilfælde af utilfredsstillende indeklima.

Organisationerne foreslog følgende indsatser:

  • Indeklimamærkningsordning for skoler
  • Sensorer i alle klasselokaler
  • Udbrede kendskab til og brug af branchevejledninger
  • Udarbejdelse af kommunale indeklimaplaner
  • Etablering af ordning om indeklimakommuner, der bl .a . indeholder obligatorisk screening af skoler og daginstitutioner samt handlingsplaner for forbedring af indeklimaet i kommunens institutioner.

”Vi prøvede at sætte tal på prisen for indsatserne, der kunne forbedre skolerne indeklima – og det lød på mindre end en milliard – eller på niveau med prisen for en måneds forbrug af corona-test og masker til bage i 2021. 

Inspireret af nogle af de kommuner, der er kommet i gang med indsatsen, viste vi også, hvordan vi kunne brede indsatsen ud over en ti-årige periode,” fortæller Lennart Østergaard.

En overskuelig investering i en tid, hvor finansministeren melder om den ene udvidelse af det såkaldte økonomiske råderum efter det andet.

Men noget initiativ fra centralt hold er det endnu ikke blevet til. 

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

18.09.2024Installator.dk

Ventilations- og varmepumpevirksomhed kan fejre 50 år jubilæum

18.09.2024Installator.dk

Green Power Denmark: Dan Jørgensen foran ekstrem vigtig opgave

16.08.2024Installator.dk

Airmaster har succes med decentrale ventilationsanlæg til skoler og institutioner

14.08.2024Installator.dk

Dårligt indeklima: ”Det har været galt i 50 år”

29.07.2024Geovent

Sponseret

Geovent I/V er flyttet til nye og moderne faciliteter i Spanien!

28.06.2024Installator.dk

Optimum Ventilation A/S bliver en del af InstallatørGruppen

26.06.2024Genvex

Sponseret

Gør dit ventilationsanlæg klar til sommeren

18.06.2024Geovent

Sponseret

Er dine medarbejdere udsat for skadelige dampe og støv på arbejdspladsen?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Fjernvarmemester

Korrekt drift af brugerinstallationer har en central betydning for effektiviteten af fjernvarmesystemet.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

24.09.2024

Tid

08:00

Sted

Herning

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

24.09.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø

Solar Danmark
Messe
Solar Padel Cup 2024 - lokalturnering i Ikast

Arrangementet er eksklusivt for Solars elkunder.

Dato

24.09.2024

Tid

15:00

Sted

PadelWorld, Ikast

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Tidstypiske bygninger og konstruktioner

Vil du renovere bygninger fra forskellige perioder i historien? Så få redskaberne til at håndtere de tidstypiske udfordringer.

Dato

25.09.2024

Sted

Hellerup

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Viborg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Golf Hotel Viborg, Hans Tausens Allé 2, 8800 Viborg