Derfor er ventilation vigtig

Listen over gode argumenter for at installere ventilation i privatboliger og erhvervsbyggeri er efterhånden lang. Erhvervsmagasinet Installatør har bedt Geo Clausen, der er en af Danmarks førende indeklimaforskere, om at give et indblik i den vigtigste forskning på området.

”Medarbejderne i kontorlokaler bliver mere tilfredse, hvis de har mulighed for at styre ventilationen. Folk føler, at der bliver taget noget fra dem, hvis de ikke har mulighed for regulering. Den bedste løsning er at give folk så stor selvbestemmelse som muligt”, lyder det fra Geo Clausen, der er indeklimaforsker ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Foto: Arkivfoto..

Geo Clausen, professor i indeklima ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU)..

Kun halvdelen af danske boliger opfylder bygningsreglementets krav om luftskifte, og på kontorarbejdspladser er godt indeklima ifølge medarbejderne noget af det vigtigste for at øge produktiviteten. En rundspørge fra Epinion viser, at godt hver fjerde vil arbejde hårdere og bedre, hvis de havde et bedre indeklima. Argumenterne for god ventilation står altså i kø. Vi har spurgt indeklimaprofessor Geo Clausen fra DTU, hvordan man sikrer sig, at kunderne bliver glade for deres ventilationsløsning.

Selvbestemmelse giver tilfredshed

Det er ”farligt” at sælge for simple ventilationssystemer. Brugerne vil selv kunne regulere deres indeklima: Flere knapper og muligheder for at ændre på ind- og udsugning, fugtighed og luftstrømme øger tilfredsheden. Næsten hver tredje kontoransatte, der kun kan styre en lille smule af ventilationen, er utilfredse med indeklimaet. Med flere muligheder for at påvirke indeklimaet stiger tilfredsheden. En undersøgelse med svar fra 1.250 kontorarbejdere viser, at der skal hele syv muligheder for at regulere indeklimaet til, før tre fjerdedele er tilfreds med indeklimaet.

Læs også: Kritik: Erhvervsskoler nedprioriterer ventilation

”Opfattelsen er en kombination af psykologiske og fysiologiske faktorer, hvor folk føler, at der bliver taget noget fra dem, hvis de ikke har mulighederne for regulering. Den bedste løsning er at give folk så stor selvbestemmelse som muligt”, siger Geo Clausen fra DTU.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mekanisk ventilation overgår naturlig

<p>Filtre er en af de syndere, vi har meget med at gøre, fordi de er en betydelig forureningskilde, hvis de ikke bliver skiftet, når de er beskidte. Det kan man komme over ved at bruge de nye filtre med aktivt kul fra Camfil. </p>

Geo Clausen.

Det er en myte, at den naturlige ventilation er bedre end den mekaniske. CO2-værdier og temperaturer er højere i rum, hvor den eneste friske luft kommer fra åbne vinduer og døre samt utætheder i vægge og loft. I løbet af en arbejdsdag kan temperaturen stige med tre grader, og CO2-indholdet kan blive fordoblet på et kontor med naturlig ventilation. Med mekanisk ventilation holder begge tal sig i ro. Og er der kun mekanisk udsugning, men ingen indblæsning, kan det være tid til at opgradere til fuld mekanisk ventilation. Driftspersonalet på skolerne med mekanisk ventilation kan have brug for at prioritere udskiftning af filtre i ventilationen.

”Filtre er en af de syndere, vi har meget med at gøre, fordi de er en betydelig forureningskilde, hvis de ikke bliver skiftet, når de er beskidte. Det kan man komme over ved at bruge de nye filtre med aktivt kul fra Camfil, siger Geo Clausen.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

70’er boliger har langsomt luftskifte

Mere end halvdelen af de danske boliger har utilstrækkelig luftskifte i forhold til bygningsreglementets krav om et luftskifte på 0,5 gange i timen. Et par tommelfingerregler gør det nemmere at vurdere, hvilke boliger der har dårligere luftudskiftning end andre.

En grov generalisering er byggeåret og beliggenheden. Hver fjerde bolig i Danmark er bygget mellem 1961 og 1976 og er samtidig de huse, hvor luften bliver skiftet langsomst. Beliggenheden giver også et godt tip om, hvor tit luften bliver fornyet i boligen. En sammenligning viser, at boliger i København har næsten tre gange større udskiftning end boliger i Odense.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Farlige materialer øger ventilations-behov

Både uheldige byggematerialer, møbler og kontorinventar kan skabe et behov for bedre ventilation.
Løse loftplader, cementstøv fra ubehandlede betonflader, gulvtæpper og gasser, der fordamper fra maling og lak, øger alle partikelindholdet i luften. Mangler kontorprodukterne ”Indeklimamærket” fra Teknologisk Institut, eller lever de ikke op til kravene, er der grund til at passe på afgasning.

”Indeklimamærket holder de værste syndere væk fra markedet, men der er ifølge forskning fra SBI tilsyneladende stadig et problem med formaldehyd i produkter fra Kina og andre lande med ringe kvalitetskontrol”, siger indeklimaforskeren.  

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Skoler har elendig ventilation

Generelt har skolerne det dårligt med ventilation, og udviklingen er blevet værre siden 2009. En undersøgelse viser, at en fordobling af ventilationsraten fra et lavt niveau booster elevernes præstation med næsten ti procent, så de tyske gloser og matematiklærens andengradsligninger bedre bliver forstået og husket.

Læs også: Milliard-investering har ikke ændret skolernes indeklima

Et stort indeklimaeksperiment hos DTU viser, at skolerne har et elendigt indeklima med for meget CO2. På fire ud af fem skoler, hvor der alene er naturlig ventilation, bliver CO2-grænsen overskredet. På skoler med mekanisk indblæsning og udsugning er det to ud af fem, der har for meget CO2 i luften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Om Geo Clausen

  • Geo Clausen er professor i indeklima ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han er af fagfæller kaldet ”en supertroværdig forsker”.
  • Geo Clausen er uddannet civilingeniør og forsker i sammenhængen mellem indeluft, ventilation, komfort og produktivitet. 
  • Geo Clausen er næstformand i Rådet for Sundt Indeklima. 

Brændeovne og stearinlys er partikelskurke

Se efter lysestager og brændeovne hos kunderne. Hyggen i de danske hjem stiger med tændte stearinlys og ild i brændeovnen. Men indeklimaet lider voldsomt, og der bliver behov for ekstra ventilation.

Næsten to ud af tre hjem tænder stearinlys flere gange hver uge. Det er grund nok til at overveje ventilation. Mikrobølgeovne øger også antallet af ultrafine partikler i luften, men når stearinlys og brændeovn bliver tændt, er stigningen af de ultrafine partikler eksplosiv.

”Den danske specialitet med stearinlys er den helt store synder. Vi ved ikke, hvor stor effekten af de ultrafine partikler er på mennesker, men vi er bekymrede”, siger Geo Clausen. 

LEDVANCE A/S

Sponseret

Værktøjsfrit højkvalitetsarmatur til haller og butikker

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

06.05.2024Installator.dk

Udsigt til yderligere mangel på faglært arbejdskraft

06.05.2024Installator.dk

Koble køber op i Nordjylland

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Delautorisation EL (EDBO)

Du har mulighed for at specialisere dig indenfor en afgrænset del af el-autorisationsområdet og få en delautorisation.

Dato

08.05.2024

Sted

Hellerup

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia