Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

Mens det er forholdsvist enkelt at få godkendt et solcelleanlæg på parcelhuse eller mindre anlæg på virksomheders tage, kræver det mere at få et større anlæg godkendt. Dansk Solcelleforening og Green Power Denmark er i dialog om mulighederne for at gøre det lidt mere enkelt, men en vigtig forudsætning skal være på plads.

”Det kan ikke passe, at det i værste fald kan tage halve år at få lov at tilslutte et anlæg,” siger Flemming V. Kristensen, der er indehaver af FKsol og formand for Dansk Solcelleforening.. Foto: FKSol

Det er i dag alt for bureaukratisk tungt at få godkendt større solcelleanlæg på 125 kW og op efter, mener Dansk Solcelleforening. 

 ”Det kan ikke passe, at det i værste fald kan tage halve år at få lov at tilslutte et anlæg,” siger Flemming V. Kristensen, der er indehaver af FKsol og formand for Dansk Solcelleforening. 

 Også Tekniq Arbejdsgiverne ser et behov for at få smidiggjort og ensrettet reglerne og praksis omkring godkendelser af større solcelleanlæg  

”Vi har godt fyrre forskellige netselskaber i Danmark og det virker til, at der er lige så mange forskellige praksisser. Det betyder, at processerne bliver meget håndholdte fremfor at have et system, der kører på skinner og er i stand til at understøtte den store udrulning af solceller, som vi står over for.  Det nytter ikke noget, at man har mange forskellige måder at gøre det her på. Nogen steder er oplevelsen, af netselskaberneikke håndterer det professionelt nok, mens andre godt kan finde ud af det,” siger Troels Hartung, der er bæredygtighedschef i Tekniq Arbejdsgiverne. 

  Han håber, at den solcellestrategi, som regeringen har på vej, vil betyde en strømlining og forenkling af processerne omkring netselskabernes godkendelsesprocedurer.  

 ”Måske har netselskaberne haft lidt for let ved at fastsætte egne regler og vilkår, men vi oplever en velvilje til at forenkle området. Men det tager tid.” tilføjer han. 

 Dansk Solcelleforening er i dialog med Green Power Denmark om at forhåndsgodkendt flere af de produkter, der indgår i større solcelleanlæg. 

 ”Vi vil gerne, at man får en positivliste over komponenter, så man kun skal udfylde nogle enkle bilag og sende dem ind sammen med sin ansøgning. Så kan netselskabet være sikker på, at det udstyr, der bliver brugt, lever op til deres krav,” siger Flemming V Kristensen. 

Dobbeltarbejde tager tid

I dag skal installatører ifølge Dansk Solcelleforening genfremskaffe og gensende testrapporter på invertere, der i forvejen er godkendte. 

”Installatøren skal starte forfra hver gang – og det kan ikke være meningen,” siger formanden. 

Det betyder ifølge ham, at hvis en installatør skal montere to fuldstændig identiske anlæg på to naboejendomme, så skal han starte forfra med hele godkendelsesprocessen. 

 ”Og dokumentationen fylder i hundredvis af megabyte. Og så kan det være, at der i mellemtiden er en sidehenvisning i materialet, der er ændret. Hvis det er tilfældet, er det en ommer. Materialet sendes tilbage igen. Der er simpelthen så meget bureaukrati forbundet med processen, og det er noget af det, vi ønsker at smidiggøre,” siger Flemming V. Kristensen. 

 ”Det er jo en alvorlig bremse på hastigheden i den grønne omstilling og også omkostningstungt.” 

 Green Power Denmark ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere på kritikken, fordi man er i dialog med Solcelleforeningen. 

”Vi er i god dialog med Dansk Solcelleforening om udvikling af positivlisten, så det bliver enklere at få godkendt solcelleanlæg. Og jeg håber, at vi har en løsning klar inden sommerferien,” siger Jørgen Christensen, der er teknologidirektør i Green Power Denmark. 

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025