Eksplosionsfare – pas på

Kravene til arbejde i områder med eksplosionsfarlig atmosfære (Ex-områder) er beskrevet i det såkaldte ATEX-direktiv, som alle virksomheder skal forholde sig til. Det gælder specielt installatørvirksomheder, som installerer eksplosionsbeskyttet materiel i disse områder. Til gengæld gør direktivet det lettere at være installatør.

Af Helle Sinding-Jensen

Siden 30. juni 2006 har alle virksomheder skullet overholde kravene i ATEX-direktivet 1999/92/EF, som stiller krav til både installationer, materiel og selve arbejdet i eksplosionsfarlige områder. (Læs mere om direktivet i boksen). Spørgsmålet er bare, om alle virksomheder opfylder direktivets krav.

”Generelt kan jeg ikke sige noget om, hvorvidt virksomhederne overholder kravene eller ej. Men jeg er overrasket over, at vi ikke får flere henvendelser fra virksomheder, som skal have godkendt materiel,der skal bruges i Ex-områder. Det gælder specielt på det mekaniske område. Her er det krævet, at mekanisk materiel, som bruges i Zone 0 (man taler om Zone 0, 1 og 2 afhængig af, hvor hyppigt gassen er til stede, se figur 1), skal være certificeret. Det gælder også det materiel, man selv opbygger”. Sådan siger seniorkonsulent på Teknologisk Institut Steen Christensen til Installatør Horisont. Teknologisk Institut er bemyndiget organ og kan således certificere materiel, der anvendes i Ex-områderne.

”Der er måske ikke det fokus på området, som der burde være. Mange virksomheder har nok styr på kravene, men der er sikkert mange, som ikke tænker over, at de egentlig også er omfattet af kravene,” fortsætter Steen Christensen.

Gælder alle – også installatører
Installationsvirksomheder såvel som alle andre virksomheder skal overholde direktivets krav.
”Installatørerne skal overholde direktivets krav i egen virksomhed, hvis der er områder, hvor der er risiko for eksplosion,” fortæller Tomm Giiff fra rådgivervirksomheden TNG Engineering ApS og nævner, at hos installatører kan det fx være de områder, hvor der håndteres brandbare væsker eller gasser.

Tomm Giiff fortæller videre, at kravene i direktivet både er af teknisk og administrativ art.

”Ifølge direktivet skal alle virksomheder vurdere, om der hos dem er risiko for eksplosioner. Er svaret ja, skal der udarbejdes et eksplosionssikringsdokument /en udvidet arbejdspladsvurdering. Dokumentet skal indeholde en plan over de områder i virksomheden, hvor der er eksplosionsfare. Derudover skal områderne fysisk markeres med et skilt: Ex i en trekant,” forklarer Tomm Giiff og fortsætter:

”Alle elektriske og mekaniske installationer samt materiel i de eksplosionsfarlige områder skal sikres, så de ikke kan forårsage eksplosion, og der skal udarbejdes en vedligeholdelsesplan. Endelig skal det sikres, at udstyr, der medbringes i området, er evalueret og certificeret til anvendelse i eksplosionsfarlig atmosfære."

Medarbejdernes adfærd
Udover kravene til installationer og materialer indeholder direktivet en række krav, hvis formål er at beskytte de personer, der arbejder i Ex-områderne.

”Medarbejdernes adfærd kan have indflydelse på eksplosionsfaren. For eksempel kan forkert håndtering af brandbare væsker ende gruelig galt. Derfor kræver direktivet, at der er skriftlige instruktioner for alle de arbejdsprocesser, som foregår i det eksplosionsfarlige miljø,” siger Tomm Giiff.

Hvis uheldet er ude, skal der desuden være adgang til en beredskabsplan, som fortæller hvad man skal gøre, hvis …
”Kravene i direktivet er ikke urimelige, for eksplosioner skal undgås,” tilføjer Steen Christensen og understreger, at det i virkeligheden blot drejer sig om at gøre tingene lidt anderledes, end man plejer.

Fordel for installatørerne
Afslutningsvis peger Tomm Giiff på, at direktivet også er en fordel for installatører, som arbejder hos virksomheder der har områder, hvor der er eksplosionsfare.

”Før i tiden var det ofte installatøren, som måtte påpege, når der var fare for eksplosion. Nu ved han, inden han starter opgaven, hvor han skal passe særligt på og overholde særlige regler. Virksomheden skal nemlig fremvise eksplosionsikringsdokumentet til installatøren, og der skal foreligge en skriftlig arbejds- og/eller ildtilladelse fra virksomhedens side, inden installatøren går i gang,” forklarer Tomm Giiff og slutter af med en løftet pegefinger:

”Inden nye installationer eller materiel sættes i drift i Ex-områderne, skal de inspiceres. Jeg er tit ude at inspicere installationer og materiel i Ex-områder, og jeg har endnu ikke været et sted, hvor der ikke var fejl i installationerne. Der gælder særlige regler for installationerne og for at arbejde i disse områder. Kender man ikke dem og ved, hvad der må og ikke må gøres, bør man ikke påtage sig opgaven. Installatørerne må acceptere, at de ikke nødvendigvis ”kan alt”. Faktisk er der krav om, at installatører som installerer eksplosionsbeskyttet materiel i Ex-områder skal have en særlig uddannelse,” slutter Tomm Giff.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup