El og varme fra samme anlæg

Institutionen KÆR-Huset ved Lemvig fik pålagt at spare på energien. Løsningen blev ikke et pillefyr, men et mikrokraftvarmeanlæg, som også klarer hovedparten af husets elforsyning.

Billedtekst (5407): - Betjeningspanelet giver oversigt og er let at betjene, siger Per Hyldahl Nibe. Billedtekst (5414): Mikrokraftvarmeanlægget er koblet til institutionens varmeanlæg, hvor en udendørs varmepumpe henter restvarmen ud af returvandet. Her ses lidt af rørføringerne. .

Da KÆR-Huset i Fabjerg, et socialt psykiatrisk bosted, endnu hørte under Ringkøbing Amt, kom der besked om at spare på energien, hvor det kunne lade sig gøre. Institutionen blev opvarmet af et ældre oliefyr, og i første omgang undersøgte forstander Jens Krüger Rasmussen muligheden for at erstatte fyret med et pillefyr. Den løsning blev imidlertid fravalgt, fordi den var for arbejdskrævende, støvede meget og - skulle det senere vise sig - også var alt for dyr i pilleindkøb.

”Så fortalte en tekniker i amtet om en løsning, der så ud til at kunne bruges. Vi kunne erstatte oliefyret med et mikrokraftvarmeanlæg og hente varmen ud af røggassen, motorolien og motorkølevandet samt bruge ellen, som generatoren producerer,” fortæller teknisk serviceleder Per Hyldahl Nibe.

Egenproduktion af el
KÆR-Huset indhentede tilbud og som leverandør af det nye mikrokraftvarmeanlæg valgtes EC Power i Hinnerup, der udvikler og producerer mikrokraftvarmeanlæg i størrelser fra 9 til 17 kW. Det viste sig, at et XRGI 17 dieselanlæg på 17 kW-el og 26 kW-varme kunne løse opgaven, nemlig at levere den samme mængde varme, som det gamle udslidte oliefyr, og derudover levere et bidrag på knap 136.000 kWh af institutionens årlige elforbrug. Siden 2003 har KÆR-Huset kun købt ca. 22.000 kWh om året.

”Der var nogle problemer med det første anlæg, men dem løste EC Power simpelt hen ved at udskifte det med et nyt, der stod på vibrationsdæmpere. Det viste sig senere, at det første anlæg ikke kunne holde til vibrationerne. Anlæg nummer to har nu kørt i halvandet år og stort set uden problemer,” fortæller Per Hyldahl Nibe.

Kun to gange er anlæggets Same Deutz dieselmotor gået i stå, begge gange på grund af mangel på brændstof. Da den igen blev forsynet, kørte motoren blot videre.

Akkumuleringstank på 1100 liter
Per Hyldahl Nibe er glad for anlægget. Det er nemt at betjene og fejlfinde, og derudover yder firmaet EC Power god service og rådgivning.

Ved maksimal belastning bruger anlægget 4,90 liter Eurodiesel i timen. Varmen sendes direkte over i den 1100 liter store akkumuleringstank, og derfra pumpes det videre ind i institutionens varmeforsyning. Motor og generator er monteret i et støjdæmpet kabinet lydisoleret med 50 mm rockwool. Kabinettet står, sådan som fabrikken foreskriver, frit på gulvet med en afstand på mindst 400 mm fra væg i et kælderrum indrettet til formålet.

Per Hyldahl Nibe er også glad for styreskabet og betjeningspanelet. Her er der fuldt overblik over driften, og i øvrigt er det i det daglige en stor betryggelse, at EC Power overvåger driften 24 timer i døgnet året rundt via Internettet.

En tryghedsaftale
KÆR-Huset har indgået en serviceaftale med EC Power, der udover fjernovervågningen omfatter skift af motorolie og oliefiltre samt et eftersyn og justering for hver 5000 driftstimer.

”Vi er godt tilfredse med aftalen, der både er billig og giver tryghed. Jeg bruger i hvert fald meget lidt tid på at kigge efter anlægget,” fastslår Per Hyldahl Nibe.

I 2007 brugte mikrokraftvarmeanlægget godt 20.000 liter Eurodiesel. Ifølge forstander Jens Krüger Rasmussen producerer anlægget ellen til en kilowatttimepris, der ligger ca. en krone under energiselskabets NOE’s listepris.

EC Powers mikrokraftvarmeanlæg har nu kørt i fem år, og investeringen på ca. 200.000 kroner er hentet hjem.

www.installator.dk

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup