Elnetsintegreret kæmpebatteri kommer til Nordhavn

En kontrakt mellem Dong Energy og ABB bringer et kæmpebatteri til Københavns Nordhavn, der som Danmarks første skal indgå i elnettet.

Københavns nordlige bydel skal i fremtiden være forløber for bæredygtige energiløsninger. Foto: flickr / Theis Kofoed Hjorth. .

Et stort batteri skal for første gang i Danmark integreres i elnettet. Kæmpebatteriet får hjemme i parkeringshuset Lüders i den københavnske bydel Nordhavn, der med et ambitiøst byudviklingsprojekt stiler mod at blive energimæssigt bæredygtig.

Fakta om batteriet

Effekt: 630kW

Energi: 460kWh

Teknologi: Li-ion

Idriftsættelse: januar 2017

Kilde: Dong Energy

Det er en kontrakt mellem Dong Energy’s elnetselskab Radius og kraft- og automationsteknologikoncernen ABB, der sikrer leveringen af et li-ion batteri. ABB’s salgschef Jonas M. Kehr siger om projektet:

”Li-ion batteriløsningen er unik i både dens placering centralt i bymiljøet og i dens tekniske udformning, som en integreret del af en standard 10kV net-station i by-zone. Dette er kun starten på en mere udbredt anvendelse af batteriløsninger i elnettet. I ABB er vi overbevist om, at vi i fremtiden vil se anvendelse af mange flere net-tilsluttede batterier i forbindelse med eksempelvis solceller, vindmøller, el-biler og -busser”.

Fuldt opladt vil li-ion batteriet kunne forsyne cirka 60 husstande med energi i et døgn.

Nordhavn har grønne ambitioner
EnergyLab Nordhavn er navnet på det firårige projekt, der med grønne briller vil udvikle fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et ”levende storbylaboratorium”, hvorledes det kan demonstrere, hvordan man kan sammentænke og innovere el, varme, vand, energieffektivitet og elektrisk transport. Mange bygninger vil eksempelvis selv producere strøm ved hjælp af solceller, og nu bliver lagring af energien altså også snart en realitet.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og PowerLab-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra år 2015 til 2019.

Læs også: Forskere skaber nye energiløsninger med levende laboratorium

Anders Vikkelsø er vice president i Radius. Han siger om udviklingen:

”I de kommende år vil energiproduktionen svinge meget mere, end vi er vant til, og forbrugsmønstrene vil ændre sig på grund af den grønne omstilling. Som elnetselskab får vi en unik mulighed for at forberede os på fremtiden. Ved at sætte batteriet i drift i Nordhavn demonstrationsprojektet kan vi lære mere om, hvordan vi skal designe elnettet, så det passer til den verden, vi vil møde om få år. Og vi kan afprøve, hvordan nye tekniske og markedsmæssige løsninger vil spille sammen med elnettet. Vi tror på, at batterier vil være en af de teknologier, vi skal forholde os meget mere til i de kommende år” siger Anders Vikkelsø.

Læs også: Solcellevirksomhed satser på varmepumper

Li-ion batteriet bliver installeret i januar 2017.

-CHM

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

10.10.2024Installator.dk

Ny direktør i spidsen for Bygma i Odense

10.10.2024Installator.dk

Ordrenedgang fører til afskedigelser i Kamstrup

27.09.2024Installator.dk

AI-bot skal gøre det lettere at give kunden det rigtige tilbud

19.09.2024Installator.dk

Datacentre skal imødekomme klimaambitioner

16.09.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

11.09.2024Installator.dk

Energioptimering gjort simpel: ReMoni tilbyder en løsning, der finansierer sig selv

04.09.2024Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

21.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Genanvendt afbryder kan spare Danmark for 200.000 ton CO2

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle