Elsparefonden vil nedbringe elforbrug i skoler

Dårlig ventilation, ringe belysning og højt elforbrug er hverdag i mange danske skoler, hvor belysnings- og ventilationsanlæg er lige så forældede som bygningerne i øvrigt. Det giver ikke alene dårligt lys og indeklima, det sluger også enorme mængder strøm. Elsparefonden søger efter ti pilotkommuner, som vil være frontløbere i kampen mod skolernes høje elforbrug.

De danske skoler er store strømslugere. Elsparefondens analyse viser, at de danske skoler tilsammen bruger omkring 250 millioner kWh om året, hvilket svarer til en udledning på mere end 100.000 ton CO2 hvert år. Det er ikke alene belastende for miljøet. Det gør også skolernes elforbrug til én af de tungeste poster på mange kommuners elregning. Ifølge Elsparefondens erfaringer, skyldes det høje elforbrug især, at mange skolers belysnings- og ventilationsanlæg er stærkt forældede. Ofte giver de hverken lys eller luft i den nødvendige mængde og kvalitet. Til gengæld sluger de unødvendig meget strøm, som koster kommunerne dyrt - ca. 100 millioner kroner i unødvendige ekstraudgifter hvert år.

For at sætte fokus på problemerne og hjælpe skoler og kommuner med at løse dem, vil Elsparefonden i de kommende måneder tage kontakt til en række kommuner for at give ideer til, hvordan de kan gøre deres skoler mere energieffektive til gavn for skolernes indeklima, kommunernes budgetter og det omgivende miljø. Klima- og energiminister Connie Hedegaard bakker op om Elsparefondens arbejde og understreger, at skolerne spiller en vigtig rolle i kampen mod klimaforandringer.

”Langt de fleste skoler bruger unødvendig meget strøm. Men med investeringer, der tjener sig hjem igen, kan de reducere deres elforbrug, forbedre deres indeklima og samtidig spare en masse penge. Og så vil det oven i købet være til gavn for klimaet,” siger klima- og energiminister Connie Hedegaard.

Rollemodeller søges
Som det første skridt på vejen mod lavere elforbrug og sundere indeklima i de danske skoler er Elsparefonden netop nu på udkig efter kommuner, der ønsker at være pilotkommuner i projektet. Pilotkommunernes resultater vil senere blive fremhævet for at vise, hvordan energieffektivisering kan gavne både skolens brugere, kommunens økonomi og det globale klima.

”Vi håber på at finde ti danske kommuner, som har lyst til at komme i gang med det samme og blive pilotkommuner i projektet. Som frontløbere i kampen mod skolernes høje elforbrug kan de blive rollemodeller for landets øvrige kommuner,” siger Christian Jarby, kundechef i Elsparefonden. Han tilføjer, at der allerede er kontakt til nogle.

”De har i hvert fald tilkendegivet, at de gerne vil mødes med os, så vi ved endnu ikke, hvor langt vi når, men vi tror på dem,” siger han, men vil dog meget gerne have installatørernes hjælp til at få kontakt til flere kommuner.

”Nogle steder bruger kommunerne installatørerne som rådgivere, og de kunne gøre opmærksom på initiativet, når de har kontakt med de tekniske forvaltninger. Vi godt, at mange skoler generelt trænger til vedligeholdelse, og desværre har vi ingen tilskud at give ud af denne gang, men når det drejer sig om energibesparelser, er fordelen jo, at pengene kan tjenes hjem. Til gengæld for det manglende tilskud kan vi tilbyde rådgivning og profilering.

Christian Jarby frygter ikke, at installatørerne motiverer for mange kommuner, det værste, der kan ske, er, at Elsparefonden får en venteliste, så nogle må vente til 2009 med at komme i gang. ”Tværtimod vil vi meget gerne have det bredt ud,” siger han og tilføjer:

”Ideen er, at besparelserne skal omfatte alle kommunens skoler, men det vigtigste er, at de kommer i gang med at planlægge en indsats, og at de får sat penge af til det, så det behøver ikke nødvendigvis at omfatte alle skoler på én gang.”

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

26.03.2025Installator.dk

Ahsell får afkast af mio-investeringer

25.03.2025Geovent

Sponseret

Dokumenteret bæredygtighed: EPD for GRTU 3800+

25.03.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer enhed til kobling og beskyttelse af DC-applikationer

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

27.03.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Brøndby - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

01.04.2025

Sted

Brøndby

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Kurset afholdes over 2 x 3 hele kursusdage – Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeld-knappen.

Dato

01.04.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Odense - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

02.04.2025

Sted

Odense

DTU
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Sikker implementering af systemer

Er det dit ansvar, når virksomheden skal sikre data under transport og ved opbevaring? Så er det vigtigt at vælger en sikker og tilstrækkelig hurtig kryptografisk algoritme.

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup