Energirenovering af bygninger vil give massive gevinster for den grønne omstilling

Renovering af ældre bygninger og forbedring af klimaskærm kan reducere både varmeforbrug, CO2-udslip og biomasseforbrug med 20 til 30 procent. Bliver alle bygninger energirenoveret, og sker der også et skift fra olie- eller gasfyr til fjernvarme eller varmepumpe, kan gevinsten være en reduktion af CO2 på 2,3 millioner tons – eller cirka 10 procent af de 20 millioner tons CO2, som Danmark skal spare inden 2030. Det viser ny rapport.

”Det er et langt og kompliceret regnestykke, men alene fjernvarme og varmepumper kan reducere CO2-udledningen fra ikke-renoverede bygninger med to tredjedele – eller hele 1.570.000 tons CO2 hvert år”, fortæller Jesper Kragh, Seniorforsker på BUILD og projektleder i Videncenter for Energibesparelser i Bygninger. Arkivfoto..

Der er store gevinster at hente i energirenovering, hvis vi skal accelerere den grønne omstilling.

• Både for den enkelte husstand, der kan se frem til lavere energiregninger og et bedre indeklima.
• Men også for samfundet.

Det viser en ny rapport fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger gennemført af BUILD på Aalborg Universitet.

”Det er et langt og kompliceret regnestykke, men alene fjernvarme og varmepumper kan reducere CO2-udledningen fra ikke-renoverede bygninger med to tredjedele – eller hele 1.570.000 tons CO2 hvert år. Hvis der samtidig blev energirenoveret, ville vi samlet set kunne spare 2.320.000 tons CO2. Det er ret vilde tal”, siger Jesper Kragh, Seniorforsker på BUILD og projektleder i Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Fordele for energisystemet
Rapporten peger også på, at samtidig med at CO2-udledningen falder, medfører energirenovering i stor skala også en række andre fordele. Ved at reducere varmebehovet i bygninger sparer man ikke bare CO2 på opvarmning, men man udjævner også belastningen på energisystemet og spidsbelastningen på kolde dage, samtidig med at man sparer biomasse, der kan frigives til andre formål for eksempel i industrien.

Energirenovering kan altså fungere som et første skridt i en grøn kædereaktion, der er med til at løfte omstillingen bredt set.

Hvis der samtidig blev energirenoveret, ville vi samlet set kunne spare 2.320.000 tons CO2. Det er ret vilde tal

Jesper Kragh

Timing er afgørende
Energirenovering sker dog mest bæredygtigt, når det sker samtidig med anden renovering. Derfor er det vigtigt, at bygningerne energioptimeres, når de alligevel renoveres eller sættes i stand af andre årsager.

”Tag, vinduer og energikilde skifter man jo ikke lige hvert andet år i et hus. Hvis boligejeren ved renovering af en bygning forpasser muligheden for at energieffektivisere den, vil der derfor gå rigtigt mange år, før muligheden opstår igen. Det vil være ærgerligt for den enkelte families økonomi og mulighed for at forbedre indeklimaet i boligen. Det er også en forspildt mulighed for en effektiv grøn omstilling ”, siger Jesper Kragh.

Det kan i høj grad betale sig at styrke både:

• oplysning om, hvor meget husejere kan spare langsigtet gennem energirenovering samt
• mulighederne for, at husejere prioriterer energirenovering i forbindelse med med anden renovering.

Mulige gevinster

Rapporten konkluderer, at:
• Renovering af bygningerne og opgradering af klimaskærmen, som opfylder bygningsreglementets krav, vil reducere varmebehovet til cirka 90 - 100 kWh/m² for bygningerne i de ældre byggeperioder.
• Renovering af bygningerne og opgradering af klimaskærmen vil dermed reducere CO2-udledningen betydeligt og biomasseanvendelsen tilsvarende.
• Hvis der både sker konvertering af varmeforsyningen og renovering af bygningerne, samt efterfølgende hævning af indetemperaturen for at opnå bedre komfort, bliver den samlede effekt en reduktion af CO2-emissionen på 2.320.000 tons-CO2/år og en lille reduktion af biomasseanvendelsen på 235.000 tons-biomasse/år.

Rapporten viser tydeligt det massive grønne potentiale, der kan forløses i det byggede miljø. Den viser og så tydeligt, hvorfor energieffektivisering- og optimering af bygninger bør prioriteres fremadrettet. Kan der skabes grundlag for en bred energioptimering af danske bygninger over de næste år vil vi for alvor være kommet et stort skridt tættere på vores bæredygtighedsmål.

Både lavere forbrug og højere fleksibilitet
Formålet med analysen og rapporten er at opnå større viden om, hvor besparelsesmulighederne er i de forskellige bygningstyper og byggeperioder, samt om bygningernes energimæssige tilstand er påvirket af deres varmeforsyning. Indsigten er opnået ved at analysere samtlige bygninger, som er blevet energimærket siden 2012.

Bliv klogere

  • Find rapporten her
  • Find det tilhørende excelark her

Reduktion af varmebehovet i den eksisterende bygningsmasse er et væsentligt element i den grønne omstilling frem mod 2030 og 2050. Dette ikke kun for at reducere den direkte CO2-udledning fra opvarmningen, men også for at udjævne belastningen på energisystemet, så spidslasten på kolde dage reduceres og spidslastværker (el og varme) med dårlig miljøprofil (for eksempel fra kul og naturgas) kan udfases til fordel for større dækning af varmeforbruget med vind, sol og varmepumper.

Biomasse vil blive en ekstremt efterspurgt vare de kommende år til højtemperaturopvarmning i industrien og måske også til biogas til transportsektoren. Omlægning af bygningsopvarmningen til biomasse er derfor en kortsigtet løsning. Der er tvært imod behov for at reducere den nuværende biomasseanvendelse til bygningsopvarmning for at frigive den til andre formål.

Analysen er udført i regi af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025