ESCO kan sætte gang i kommunal energirenovering

ESCO-partnerskaber er i nogle kommuner allerede blevet vejen til energibesparelser og dermed arbejde til lokale installatører.

Mange kommuner vil gerne energirenovere, men pengene mangler, derfor kan ESCO-partnerskaber, hvor ESCO-partneren investerer og efterfølgende tager sig betalt med de opnåede energibesparelser, være løsningen.

Nogle kommuner har allerede praktiske erfaringer med modellen. Tre af dem er Middelfart, Kalundborg og Gribskov, som har fået EU-midler til et to-årigt udviklings- og demonstrationsprojekt. Projektet, som har fået navnet ESCOmmuner, skal fremme og udbrede brugen af ESCO-konceptet i Danmark. De tre kommuner skal udarbejde en slags drejebog, som andre kommuner kan bruge til at gøre ESCO-kontrakter til et centralt element i energibesparelser i bygninger.

Middelfart, som er en af de erfarne ESCO-kommuner, deltog for nylig på World Climate Solutions, hvor de i øvrigt sammen med deres ESCO-partner, Schneider Electric, vandt partnerskabsprisen i den Climate Cup, som afsluttede konferencen.

Mere for mindre
”Kommunerne ønsker at få mere for mindre, og det får de med ESCO. Indtil videre har vi gennemført 400 projekter, kun en pct. med negativt resultat,” siger Jeppe Rasmussen, Schneider Electric Buildings, hvis første danske ESCO-projekt blev gennemført i samarbejde med netop Middelfart kommune.

”Efter kommunalreformen begyndte vi at se på vores bygninger, og vi læste om, hvordan ESCO-modellen blev brugt i Sverige, og vi talte med Schneider, som havde stået for det,” fortæller teknologi- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen, Middelfart kommune, som er utrolig godt tilfreds med resultaterne.

”Vi beskytter klimaet, vi sparer penge, og vi får et bedre indeklima,” siger han og tilføjer, at kommunens ansatte står for en løbende overvågning af forbruget. Han mener desuden, at der er en masse jobs i energirenovering.

Mange flere muligheder
Sverige var en af de første til at bruge ESCO-partnerskaber, men professor Lars J. Nilsson konstaterer, at de fleste ESCO-partnerskaber i både Danmark og Sverige handler om offentlige bygninger, og han ser langt flere muligheder. ”Hvorfor ikke bruge dem i det private?” spørger han.

Marketingdirektør Scott Petersen, Honeywell, som ønsker at gå ind på det danske marked, konstaterer, at netop det er et kæmpemarked i USA, og til danske politikere siger han:

”Det er dansk politik at standse alle udgifter og samtidig spare 30 pct. af CO2-udledningen. Brug i stedet pengene på energibesparelser, og få en bedre økonomi.” Til det formål kan man ifølge ham bruge ESCO, som man allerede gør i Tyskland og USA.

”Det giver ingen udgifter lige nu, men en indtjening på længere sigt, og så genererer det lokale jobs,” tilføjer han.

Jeppe Rasmussen, Schneider Electric Buildings, peger på lovgivningsmæssige barrierer.

”Barriererne lige nu er faktisk den nationale lovgivning. Dertil kom kommunalreformen, som stoppede alt.”

”Det vigtige lige nu, er at flere kommuner kommer i gang og viser potentialet,” siger Thorbjørn Sørensen og slutter: "Vi kunne da godt tænke os at tage fat på vores gade- og vejbelysning.”

www.installator.dk/energi

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

28.04.2025Installator.dk

Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup