EU åbner for danske energi-investeringer i milliardklassen
Det længe ventede EU-direktiv for energieffektivisering betyder et muligt europæiske vækstmarked for energieffektiviseringer på 50 milliarder kroner, lyder Dansk Energis vurdering. Dansk Byggeri er kritiske over for direktivet.
Et nyt EU-direktiv åbner for investeringer i grøn energi i Danmark for 50 milliarder kroner.
Direktivet indeholder en bindende energispareforpligtelse til alle EUs energiselskaber på 1,5 procent og åbner desuden et marked på 320 milliarder euro for energieffektivt udstyr og rådgivning i hele EU, hvoraf den danske andel vil udgøre i størrelsesordenen 6,7 milliarder euro svarende til 50 milliarder kroner.
Det nye EU-direktiv indfrier ikke forventningerne i forhold til de oprindelige mål for energieffektivisering.
Ulrich Bang, EU chef i Dansk Energi, siger: "Direktivet ville have været mere ambitiøst, hvis det oprindelige mål blev nået. Alligevel er resultat godt for Danmark. Det danske formandskabs indsats for energieffektivitetsdirektivet er i mine øjne et lysende eksempel på, hvordan man via en aktiv vækstpolitik og godt politisk håndværk kan bidrage til, at EU lovgivning kan fremme afsætning af danske produkter på markedet for energieffektivt udstyr og teknologi".
2000 nye danske jobs
EU-chefen vurderer, at energieffektiviseringsdirektivet vil støtte den i forvejen stærke position, som danske virksomheder og energiselskaber har på det europæiske marked for energieffektive produkter som pumper, styringssystemer, isolering og ikke mindst energirådgivning. Og det vil ifølge Dansk Energi bringe tusindvis af nye arbejdspladser til Danmark.
"Vores beregninger viser, at hvis Danmark fastholder sin nuværende markedsposition, vil danske virksomheder kunne få en øget eksport på over 50 milliarder kroner frem til 2020, hvilket betyder mere end 2.000 eksportbaserede nye danske job – primært indenfor industrien," siger Ulrich Bang.
Analysen fra Dansk Energi viser desuden, at der med energieffektiviseringsdirektivet tegner sig behov for investeringer på 640 milliarder euro frem mod 2020. Halvdelen af dette marked vil gå til lokale installationsjob som eksempelvis vvs´ere, mens den anden halvdel vil gå til teknologier og rådgivning.
Dansk Byggeri: Kommuner slipper billigt
Kommuner og regioner slipper imidlertid med den nye aftale for krav om at spare på energien, og det er ærgerligt, mener Dansk Byggeri.
Det største tab i aftalen er, at der i modsætning til Kommissionens og Parlamentets udspil ikke længere bliver stillet krav om energirenovering af kommunale og regionale bygninger.
Chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen, siger: ”I Danmark sidder kommunerne på fire procent af det samlede bygningsareal, mens staten og regionerne har to procent. Så når der udelukkende stilles krav til de statslige bygninger, er det kun en lille del af den samlede bygningsmasse, der skal energieffektiviseres. Det er en stor svaghed”.
Direktivet skal godkendes på Rådmødet den 15. juni, hvorefter det endeligt godkendes af Parlamentet.
- OWG