Få styr på faldgruber for brandsikre installationer

Der hersker mange misforståelser om regler for brandsikring. Efter den store brand i Vanløse i foråret 2022 har installatører og rådgivere fået øjnene op for både faldgruber ved og vigtighed af god brandsikring - der også overholder reglerne i BR18. En ekspert peger her på de mest almindelige misforståelser.

”Der har for eksempel i en årrække hersket en generel misforståelse om, at det ikke er nødvendigt at brandsikre vandfyldte rør, rør under en vis dimension eller ubrændbare rør”, fortæller Kenneth Riis. Foto: 123rf.com..

”Vi har oplevet to bølger af opmærksomhed på brandsikring. Den første var rådgiverne i forbindelse med indførslen af BR18 og certificeringsordningen. Den næste blev udløst af branden i Vanløse i foråret 2022”, fortæller Kenneth Riis, der er teknisk chef i Envirograf.

Han har arbejdet med passiv brandsikring de sidste 10 år - både som udførende, producent og udvikler af produkter til passiv brandsikring i bygninger og industrielt fremstillede produkter.
Han har beskæftiget sig indgående med love, regler og vejledninger inden for brandområdet til BR18 og underviser løbende i BR18, dokumentation og i praktisk udførsel af passiv brandsikring.

Efter branden i Vanløse blev det ifølge Kenneth Riis klart for bygherrerne, at brandsikringen i deres bygninger er vigtig, og det har medført skærpede krav overfor entreprenører og installatører, som nu søger viden om, hvordan brandsikringen udføres korrekt.

Læs også: Nu bliver sprinkleranlæg set efter i sømmene

”Vi har derfor fokus på at afklare de misforståelser, der tidligere har været omkring installationsgennemføringer. Der har for eksempel i en årrække hersket en generel misforståelse om, at det ikke er nødvendigt at brandsikre vandfyldte rør, rør under en vis dimension eller ubrændbare rør. Faktum er, at der ikke findes en bagatelgrænse, og at alle rørgennemføringer i brandadskillende bygningsdele skal brandsikres”, fortæller han.

Hvornår og hvordan skal der brandlukkes?
Han fortæller, at han og hans kollegaer ofte bliver mødt med spørgsmålet: Hvornår der skal brandlukkes og hvordan?

”Det er besvaret i BR18, hvor reglementet blandt andet beskriver, at en brandadskillende bygningsdel skal kunne det sammen før og efter, der er lavet gennemføringer i den. Reglerne beskriver samtidigt, at der i brandsikringen skal tages hensyn til varmeudvikling, flammespredning, røgproduktion og brandmodstandsevne. Dette kan virke kompliceret, men en forsimplet huskeliste med udgangspunkt i ovenstående kan se ud på følgende måde”, fortæller Kenneth Riis:

• Hvornår skal der brandlukkes: Der skal brandlukkes når der laves en gennemføring i en brandcelle eller brandsektion, både lodret, vandret, i nybyg og ved renoveringer.
• Hvordan vælges produktet: Det rigtige brandsikringsprodukt skal altid vælges til det rigtige formål, og dette skal kunne dokumenteres med den korrekte dokumentation overfor bygherre og/eller certificeret brandrådgiver.
• Hvordan udføres brandlukningen: Brandlukningen skal altid installeres som den er testet, det er derfor vigtigt at vide, hvilke rør og bygningsdele brandlukningen er testet til. For nogle rørtyper, som eksempelvis AluPEx og lyddæmpende rør, er det ovenikøbet nødvendigt at teste dem helt ned på producentniveau. Denne information skal derfor fremgå af dokumentationen fra producenten.
• Husk dit fagansvar: I BR18 står der, at brandlukninger kun må udføres af fagligt kompetente personer, der skal have overblik over deres kompetencer og søge hjælp, hvis de ikke selv har tilstrækkelige kompetencer. Groft sagt er der i BR18 beskrevet, at man ikke kan gætte sig frem til, hvordan man laver den rigtige brandlukning, man skal altid bruge sin faglighed, når der tages beslutninger om brandsikring.

Listen kan i virkeligheden gøres meget længere, men det vigtigste, man skal huske, er, at hvis man er i tvivl, bør man altid kontakte producenten eller forhandleren.

Ingen reel forskel på nybyg og renoveringer

Der er ifølge Kenneth Riis ingen reel forskel på hvordan, man brandsikrer gennemføringer i nybyg og renovering. Brandsikringskravene fra BR18 skal overholdes i alle danske bygninger, dermed også ved alt nybyggeri - og ved renoveringer skal kravene overholdes ved:
• nye installationer,
• udskiftning af eksisterende installationer,
• flytning af eksisterende installationer og
• fjernelse af installationer.

Kort fortalt skal alle gennemføringer i en brandadskillende bygningsdel brandsikres, uanset om det er AluPEx rør i et nybyggeri eller udskiftningen af en faldstamme i et eksisterende byggeri.

”Den store forskel på brandsikringen af nybyg og renoveringer er ansvaret for kontrollen af dokumentationen. Ved nybyg er der søgt en byggetilladelse, og dokumentationen bliver derfor kontrolleret af en certificeret brandrådgiver, der i bedste revisorstil kontrollerer, at dokumentationen for produkternes ydeevne stemmer overens med kravene til byggeriet. På renoveringssager uden byggetilladelse er det bygherren selv der skal kontrollere at dokumentationen er korrekt”, fortæller han.

Ansvaret hviler hos bygherre og installatør

”Ansvaret for bygningen er i sidste ende altid bygherrens. Det er producentens, leverandørens og installatørens ansvar at sikre, at de byggevarer og bygningsdele, der bringes på markedet og benyttes i byggeriet, overholder de gældende krav. Det er bygherren, der har ansvaret for, at der foreligger den nødvendige dokumentation for de løsninger, der anvendes i det konkrete byggeri”, fortæller Kenneth Riis. 

Mød Envirograf på VVS-messen 2023.

Dokumentationskrav i BR18

Når man projekterer eller udfører brandsikring i et byggeri, er det vigtigt at kende byggevarernes brandmodstandsevne og brandmæssige egenskaber. Derfor er det nødvendigt med den korrekte dokumentation til brandlukningsprodukterne, da dokumentationen påviser sammenhængen mellem krav og løsning.

En byggevare eller bygningsdels brandmæssige egenskaber kan ifølge BR18 kun dokumenteres med følgende dokumenter:
• Klassifikationsrapport.
• Prøvningsrapport.
• CE-mærkning med tilstrækkeligt fyldestgørende DoP.
Man kan derfor ikke benytte anden leverandørdokumentation, som for eksempel: produktkataloger, datablade, installationsvejledninger, certifikater, ETA/MK eller lignende som dokumentation for byggevarens brandmæssige egenskaber.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.05.2024Installator.dk

Energisektoren runder 100.000 ansatte

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

26.04.2024Armadan A/S

Sponseret

Armadan opretter afdeling for passiv brandsikring

25.04.2024Installator.dk

Dansk leverandør af virksomhedssikkerhed solgt til svensk selskab

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024RIB Software

Sponseret

Har du styr på kvalitetssikring af bærende konstruktioner?

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp!

05.04.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Opsigtsvækkende nyheder præsenteres på Birmingham Security Expo 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø