Flere boligejere installerer varmepumper

Antallet af boliger og sommerhuse, der bliver opvarmet med en varmepumpe, er steget fra 21.000 til 81.000 på otte år. Det betyder både effektiv energi og en mindre varmeregning hos boligejerene.

En varmepumpe udleder omkring 50 procent mindre CO2 end et oliefyr, og en boligejer kan spare omkring 50 procent af varmeregningen ved at skifte oliefyret ud med en varmepumpe, ifølge Boligejernes Videncenter Bolius. Foto: Ricky John Molloy..

Når olie- eller naturgasfyret har udtjent sin værnepligt, er der flere boligejere, der vælger at investere i en varmepumpe. I 2010 var der 21.000 boliger og sommerhuse, der var opvarmet af en varmepumpe, mens tallet i dag er 81.000. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

Læs også: Grønne hybridvarmepumper kan aflaste elnettet

”Ud af 2,9 millioner boliger er det selvfølgelig ikke ret mange, men der er 414.000 boliger med naturgasfyr og 235.000 med oliefyr, og i takt med at de skal udskiftes, så vil der komme endnu flere varmepumper. Det er i hvert fald en stor stigning, vi har set de senere år, og det er godt for både miljøet og for boligejernes varmeregning”, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

En varmepumpe udleder omkring 50 procent mindre CO2 end et oliefyr, og en boligejer kan spare omkring 50 procent af varmeregningen ved at skifte oliefyret ud med en varmepumpe, ifølge Boligejernes Videncenter Bolius.

De fleste varmepumper er installeret i parcelhusene og udviklingen stiger støt, men også i fritidshusene ses en opadgående tendens til at skifte til opvarmning med varmepumpe. Graf: Dansk Byggeri..

Flest varmepumper i parcelhuse
”Den største andel af varmepumper finder vi helt klart i parcelhusene, men også sommerhusene er godt på vej. Fra 2021 og tre år frem vil der være en pulje på 20 millioner kroner om året, hvor det bliver muligt for boligejere at få støtte til netop at udskifte oliefyret med en varmepumpe. Det vil også være med til at få endnu flere til at vælge en varmepumpe”, siger Camilla Damsø Pedersen.

Mens varmepumper bliver mere udbredt blandt boligejerne, så falder interessen for solceller. I 2012 toppede antallet af nyinstallerede solceller med 70.100 anlæg. I 2016 faldt tallet til 1.900 og i 2017 til 1.300 anlæg. I de første to kvartaler af 2018 blev der kun installeret 42 solcelleanlæg.

Læs også: Varmepumper går som varmt brød

”Det er ærgerligt, fordi solceller er en god kilde til grøn energi samtidig med, at anlæggene er blevet billigere og teknologien bedre. Men hver gang politikerne piller ved reglerne for afregning og tilskud, så gør det boligejerne usikre, og lysten til at investere falder derfor helt naturligt. Derfor bør politikerne give boligejerne garanti for langsigtede stabile og gennemskuelige regler for afregning og støtte, så de ved, hvad de kan regne med”, siger Camilla Damsø Pedersen.

- SDN

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

12.09.2024Installator.dk

Green Power Denmark i hård kritik af stigende eltariffer

12.09.2024Installator.dk

Undersøgelse: 3 ud af 4 virksomheder er tynget af administrative byrder

23.08.2024Grundfos DK A/S

Sponseret

Energirenovering handler også om pumper

22.08.2024Installator.dk

Varmepumpesalget af sat sig på et “katastrofalt lavt niveau”

20.08.2024Installator.dk

Opgørelse: 4 ud af 5 vælger fjernvarme i stedet for gas

19.08.2024Installator.dk

Prisloft koster varmekunder i Viborg flere millioner om måneden

13.08.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Alpaslan har været hos METRO THERM i 25 år!

12.08.2024Condair A/S

Sponseret

Indeklimaet påvirker materialer og kvalitet i byggeriet; brug data og optimér jeres projektøkonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle