Innovative samarbejdsformer åbner nye forretningsområder

Alt tyder på, at fremtiden vil byde på mange flere Offentlige - Private Partnerskaber (OPP-projekter). Derfor skal byggeriet ruste sig til at håndtere de forskellige samarbejdsformer i OPP-familien. Byggecentrum afholder konference om emnet.

Politisk og lovgivningsmæssigt er der i øjeblikket fokus på Offentlige – Private Partnerskaber, såkaldte OPP-projekter. Der arbejdes på, at også kommuner og regioner fremover skal vurdere, om et projekt skal udbydes som OPP, og der er indsamlet friske erfaringer fra de eksisterende 13 OPP-projekter.

Politikere betragter bredt set et udvidet samarbejde mellem det offentlige og de private virksomheder, som en mulighed for at styrke både samfundets institutioner og den erhvervsmæssige udvikling. Nøgleordene i et OPP-projekt er bedre drift, lavere omkostninger og ny teknologi. Men hvad betyder disse ord og tanker helt konkret set med byggeriets briller - lige nu?

Det tager Byggecentrum fat på med en konference til februar. Her gives deltagerne et stærkt state-of-the-art indblik i forskellige typer af offentlige private samarbejder i byggeriet, og de rustes til at vurdere, hvor og hvordan man selv kan drage nytte af samarbejdsmulighederne.

”Det er indtrykket, at disse former for samarbejde indgår med voksende vægt i kommunale og regionale overvejelser om gennemførelse af nye opgaver. Det gælder ikke mindst for hospitalssektoren, siger ekstern lektor Ib Steen Olsen,” DTU Management Byggeledelse, som er konferenceleder på dagen.

Lovgivningen bliver mere forpligtende
OPP-projekterne er kendetegnet ved, at projektering, udførelse, drift og finansiering er samlet i én kontrakt. Samarbejdsmodellen har plads i loven om offentlig byggevirksomhed, som dikterer, at statslige bygherrer skal foretage en vurdering af, om byggerier skal gennemføres som et OPP.

Ny bekendtgørelse, der er i høring netop nu, foreskriver, at også kommuner og regioner skal foretage sådanne vurderinger fremover.

”Meget tyder derfor på, at vi vil se flere og flere OPP-projekter de kommende år, og derfor er der blandt rådgivere, bygherrer, projekterende og entreprenører med god grund meget fokus på erfaringer, styrker og svagheder ved de forskellige, aktuelle samarbejdsmodeller, der findes inden for OPP-”familien”, siger Lars Tangaa-Andersen, projektleder i Byggecentrum.

Om konferencen

Konferencen tager udgangspunkt i en række cases og en gennemgang af de væsentlige nye vejledninger og værktøjer – herunder OPP-standardmodellen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Vejledning til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens standardkontrakter for OPP-projekter.

Der indgår erfaringer fra de mest lærerige projekter fra både ind- og udland - både tidligere og kørende sager. Der vil blive lagt særlig vægt på OPP, der gennemføres med kommunal finansiering (undertiden kaldt OPS eller OPP light).

Program og tilmelding

OPI - Offentlig Privat Innovationssamarbejde - er også kommet på banen. Denne samarbejdsform har til formål, at en offentlig institution og en privat virksomhed går sammen om at udvikle nye processer og produkter. Erhvervs- og vækstministeriet har i marts 2012 lanceret OPI-guide, som er en online guide, der skal sikre, at nye OPI-samarbejder kan komme bedst muligt fra start - og skabe og samle viden om, hvordan OPI bedst muligt håndteres.

13 eksisterende OPP-projekter evalueret positivt
Senest har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjort en undersøgelse af erfaringerne fra de eksisterende 13 danske OPP-projekter. Ifølge undersøgelsen vurderer langt de fleste offentlige myndigheder, at de har opnået en række totaløkonomiske fordele blandt andet i form af mere innovative løsninger og bedre kvalitet i byggeriet gennem OPP projekter.

Derudover er de fleste OPP-projekter gennemført til tiden og uden større budgetoverskridelser. Samarbejdet mellem de offentlige myndigheder og de private parter vurderes generelt at have fungeret godt. Til gengæld er der i cirka halvdelen af projekterne brugt væsentligt flere ressourcer på udbudsprocessen, end man forventede.

De 13 danske OPP-projekter omfatter blandt andet etablering af nye parkeringshuse, daginstitutioner og skoler. Anlægssummerne spænder fra 25 millioner kroner til over en milliard kroner.

-KPE

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center