Flyt opsparingen fra madrassen til energirenoveringer

Der er bedre økonomi i at bruge opsparingen på at reducere energiforbruget end i at lade pengene samle støv i madrassen eller i banken. Det fastslår en ny rapport.

Der er adskillige håndtag at skrue på, når man vil nedsætte energiforbruget i sit hus, tydeliggør ny rapport. Arkivfoto. .

40 procent af Danmarks samlede energiforbrug bruges i bygningerne. Derfor er der også potentiale for enorme energibesparelser, hvis altså bygningsejerne sætter aktivt ind for at reducere energiforbruget.

”Det er godt for miljøet at spare på energien, men det er i høj grad også godt for bygningsejernes økonomi”, understreger Simon O. Rasmussen, underdirektør i brancheforeningen Tekniq.

Derfor har Tekniq sammen med Veltek, brancheorganisation for producenter og leverandører af tekniske installationer, offentliggjort rapporten ”Tekniske energirenoveringer er bedre end penge i banken”. I den kortlægges de mange fordele, ikke mindst de økonomiske, ved at energieffektivisere bygningernes tekniske installationer. Og konklusionen er klar.

”Det er åbenlys sund fornuft at reducere energiforbruget. Beregningerne viser tydeligt, at man får et langt højere afkast af sine investeringer, når man gennemfører tekniske energirenoveringer, end man ville få ved at lade pengene stå i sit pengeinstitut”, siger Simon O. Rasmussen.

Store gevinster
Rapporten opstiller otte tekniske områder, hvor der er store gevinster at hente ved at energirenovere, nemlig belysning, varme, varmepumper, vand, ventilation, køling, styring og vedvarende energi.

”Størstedelen af bygningerne i landet er af ældre dato, og mange er løbende blevet energirenoveret. Generelt har der dog været en tendens til, at de tekniske installationer og medfølgende økonomiske gevinster er blevet overset i denne proces”, siger Per Rømer Kofod, administrerende direktør i Veltek, og uddyber:

”Selv nyere byggerier indeholder ofte også relativt store optimeringspotentialer i de tekniske installationer. Der er derfor behov for at kigge på energirenovering af hele den eksisterende bygningsmasse med særligt fokus på dens installationer.”

Som eksempel fremhæver han beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut, som viser, at man, hvis der indføres ventilation med varmegenvinding i bygninger i forbindelse med fremtidige bygningsrenoveringer, i 2050 vil have energibesparelser på 45 procent i forhold til 2011.

”Alle fremhævede fagområder i rapporten bygger på kendte teknologier, som er tilgængelige på markedet i dag, så vi behøver ikke at vente på udviklingen. Udfordringen er bare, at det for mange bygningsejere kan være fuldstændig uoverskueligt og komplekst at gå i gang med både større og mindre energirenoveringsprojekter på et marked, hvor teknologierne udvikler sig i lyntempo og tilskudsmulighederne er indviklede at finde rundt i”, siger Per Rømer Kofod.

Derfor har Tekniq og Veltek i forbindelse med rapporten også udviklet et beregningsværktøj, som skal gøre det lettere for især bygherrer og bygningsejere at få overblik over det økonomiske udbytte ved at energirenovere.

Der er i bund og grund tale om et ganske enkelt regneark, som med nogle få indtastninger af for eksempel nuværende energiforbrug og -former let kan vejlede og anskueliggøre, om det kan betale sig at energirenovere.

Find rapporten og beregningsværktøjet her

- JKK 

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

18.09.2024Installator.dk

Ventilations- og varmepumpevirksomhed kan fejre 50 år jubilæum

18.09.2024Installator.dk

Green Power Denmark: Dan Jørgensen foran ekstrem vigtig opgave

04.09.2024Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

21.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Genanvendt afbryder kan spare Danmark for 200.000 ton CO2

16.08.2024DANSANI A/S

Sponseret

Fuldt fokus på miljøet

12.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som førende aktør i rådgivning om dekarbonisering i byggebranchen

07.08.2024Installator.dk

Unge fravælger energiuddannelser

15.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvordan HELUKABEL muliggør bæredygtig energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Fjernvarmemester

Korrekt drift af brugerinstallationer har en central betydning for effektiviteten af fjernvarmesystemet.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

24.09.2024

Tid

08:00

Sted

Herning

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

24.09.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø

Solar Danmark
Messe
Solar Padel Cup 2024 - lokalturnering i Ikast

Arrangementet er eksklusivt for Solars elkunder.

Dato

24.09.2024

Tid

15:00

Sted

PadelWorld, Ikast

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Tidstypiske bygninger og konstruktioner

Vil du renovere bygninger fra forskellige perioder i historien? Så få redskaberne til at håndtere de tidstypiske udfordringer.

Dato

25.09.2024

Sted

Hellerup

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Viborg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Golf Hotel Viborg, Hans Tausens Allé 2, 8800 Viborg