Fokus på IT-udvikling har bragt elektro-virksomhed op i ny liga

De kan stadig vikle en elmotor på virksomheden Elektroservice.dk i Esbjerg. Men i dag kan de også programmere de mest avancerede frekvensomformere fra ABB, ligesom telefonen ringer, hvis fødevaregiganter som Arla eller Danish Crown har problemer med produktionsanlæggene.

Internet-of-Things og kunstig intelligens er en vigtig del af hverdagen i Elektroservice.dk i Esbjerg, fortæller adm. direktør og medejer, René Emsins.. Foto: Elektroservice dk

Oppetid og besøgelsestid er to begreber, der har været med til at forme virksomheden Elektroservice.dk i Esbjerg.

En så høj oppetid som overhovedet muligt, er helt afgørende for kunder som Arla, Ørsted og Danish Crown, hvor uplanlagte stop i produktionen kan koste enorme summer. 

Elektroservice.dk hjælper i dag disse og andre virksomheder indenfor bl.a. forsyningsindustrien og vindmøllesektoren til at opdage potentielle nedbrud, inden de sker gennem avancerede målinger på de motorer, generatorer, pumper og ventilatorer, der er helt afgørende for produktionen.

Men for at komme dertil har virksomhedens adm. direktør og co-owner, René Emsins kendt sin besøgelsestid. 

Da han i 2011 købte sig ind i virksomheden, der på det tidspunkt havde fem ansatte, beskæftigede den sig udelukkende med ”gammeldags” servicering eller reparation af pumper og elektromotorer.

”Det stod hurtigt klart for mig, at den forretning næppe ville kunne bære i fremtiden,” fortæller René Emsins, der selv kom til virksomheden med erfaringer fra en række forskellige IT-virksomheder.

”Vi skulle simpelthen højere op i værdikæden. Min daværende partner var så småt begyndt med at tilbyde målinger på de motorer og pumper, vi fik ind. Og det koncept har vi udviklet på lige siden. Det betyder, at vi har investeret rigtig meget i know-how og vidensopbygning inden for ”bits-and bytes” området,” fortæller han.

Virksomheden har ved årsskiftet gennemført et generationsskifte, hvor den gamle partner, Carsten Poulsen, er blevet købt ud af René Emsins og den tekniske direktør, Jens Rasmussen i firmaet, der i dag står på to forretningsben.

Den gamle del af forretningen består og trives fortsat med service, reparation og salg af elmotorer, frekvensomformere, pumper, gear og generatorer fra førende producenter som bl.a. ABB, WEG,  Siemens, Desmi og Grundfos.

Men i det andet ben tilbyder virksomheden 24/7 overvågning af produktionskritisk udstyr, hvor fintfølende og avanceret måleudstyr kan afsløre potentielle nedbrud, inden de sker.

”Investeringer i højt specialiseret måleudstyr har både været med til at virksomheden nu kan træde meget bredere i værdikæden, samtidig med, at den løbende overvågning af kundernes udstyr kan kaste ordre af sig - enten i form af reparationer eller salg af nyt udstyr,” fortæller direktøren.

Ved målingerne kan Elektroservice.dk også regne den mekaniske restlevetid i motorer, pumper eller lignende - og dermed også være med til at forhindre, at en vital del i et produktionsanlæg pludselig går ned.

“Vi har kunder, hvor et produktionsstop kan koste virksomheden særdeles store beløb. I timen. 

Kunstig intelligens rykker ind

For dem er det selvfølgelig helt afgørende at undgå den slags ved rettidig omhu. En lille flig knækket af et tandhjul i en gearkasse kan vi afsløre ved analyser af måleresultaterne.

Og her kan vi så hjælpe virksomheden ved enten at reparere eller udskifte i planlagt nedetid.”

Men for at nå dertil har Elektroservice.dk investeret i højt specialiserede uddannelser til sine medarbejdere, for at de kan gennemskue og analysere de resultater, der kommer ud af måleudstyret.

”I dag er internet-of-things / industri 4.0 ikke længere noget vi bare læser om. Det er noget vi arbejder med ligesom kunstig intelligens, der i dag er med til at styre de mest avancerede løsninger. Og dem kan vi nu levere klar til brug hos kunden,” fortæller Rene Emsins.

Teknisk direktør Jens Rasmussen og adm. direktør René Emsins har siden nytår nytår ejet Elektroservice.dk i fællesskab efter et generationsskifte.. Foto: Elektroservice dk

Den udvikling tog for alvor fart, da virksomheden begyndte at forhandle frekvensomformere fra ABB. 

”Vi så en mulighed for at bevæge os op i værdikæden ved ikke blot – populært sagt – at hænge udstyret op, men tage installationen hele vejen. Det betyder, at vi i dag samarbejder med virksomheder med meget store teknikafdelinger, der alligevel gerne vil købe hjælp fra os.”

Elektroservice.dk beskæftiger i dag 15 medarbejdere i afdelingen i Esbjerg og i den mindre afdeling i Haderslev. Og det går godt.

”Vi havde sidste år en omsætningsvækst på 50 pct. og udvidede i 2022 med et nyt lejemål 100 meter fra vores eksisterende forretning. Vi havde simpelthen ikke plads nok på vores lager og værksted længere,” siger direktøren.

”Måske kunne vi have vokset endnu hurtigere, men det er nok bedst, at det er gået som det er gået. Det er svært at finde de rigtige medarbejdere. De skal først og fremmest passe ind i vores team. Kompetencerne er selvfølgelig også vigtige, men her kan vi jo hælde på, når vi finder den rigtige.”

Antallet af leverandører er skåret ned

Mens antallet af medarbejdere trods alt er vokset over årene, er det gået omvendt med antallet af leverandører.

”Vi har skåret antallet af leverandører ned. Vi vil gerne være loyale overfor nogle leverandører, der også er loyale over for os. Og vi har en strategi om, at vores leverandører skal være ”toppen af poppen”. Hvis en kunde ikke vil betale for det bedste, må han gå et andet sted hen – sådan lidt firkantet sagt...”

Elektroservice.dk har i dag partnerstatus hos ABB som forhandlere af deres produkter, men selskabet er samtidig blevet en af Esbjerg-virksomhedens store kunder, fordi ABB lukkede deres egne elektromekaniske serviceværksteder i Danmark.

”De har valgt at benytte os i stedet. Det tror jeg er sket, fordi vi har brugt dem loyalt og laver et godt stykke arbejde,” siger direktøren.

Hidtil er elektroservice.dk vokset organisk – og sådan ser direktøren også udviklingen i fremtiden, hvor han forudser, at ”bits-og-bytes” delen vil komme til at fylde endnu mere. Med Lars Christiansen som markedschef og de to direktører er ledelsen af virksomheden på plads.

”Men måske når vi også derhen, hvor vi skal til at ansætte ingeniører,” siger Rene Emsins.

Regnskab202220212020
NettoomsætningOplyses ikkeOplyses ikkeOplyses ikke
Bruttofortjeneste7.4096.7624.878
Årets resultat1.2391.210352
Egenkapital i alt3.2322.9852.015
Status balance8.9098.5916.789

Beløb i hele 1000. Kilde: Proff.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

17.03.2025Installator.dk

Schneider skruer op for bæredygtighedsindsatsen

17.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

14.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

Sådan undgår vi, at viden forsvinder fra byggepladsen

14.03.2025Installator.dk

Leasing af solceller på erhvervsejendomme

13.03.2025SCANGRIP A/S

Sponseret

SCANGRIP CONNECT: Arbejdslamper der passer til dit foretrukne batteri

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Solar Danmark
Åbent hus
Solars CFO fejrer 25-års jubilæum

Den 16. januar kunne CFO Michael Jeppesen fejre 25-års jubilæum i sourcing- og servicevirksomheden Solar A/S.

Dato

24.03.2025

Tid

11:00

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup