Fremtidens brug af kunstig intelligens skal bygge på tillid

En europæisk fokusgruppe på 80 eksperter har kortlagt fremtidens standardiseringsarbejde i Europa inden for kunstig intelligens. Konklusionen vil give Danmark en styrkeposition.

Danmark kan blive bærende, når EU skal skabe standarder for etisk og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Arkivfoto..

Der er stort behov for standarder for etisk og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Det er konklusionen på baggrund af en europæisk fokusgruppe om fremtidens standardiseringsarbejde i Europa inden for kunstig intelligens baseret på 80 eksperter fra 12 forskellige europæiske lande. Og netop konklusionen om etik og ansvarlighed vil stille Danmark i en god position. Det mener Dansk Standard, som har haft lederskab for fokusgruppen.

Europa i front med Danmark i førertrøjen

Kim Skov Hilding, seniorkonsulent i Dansk Standard og leder af sekretariatet for den europæiske fokusgruppe, mener, at arbejdet med fremtidens standardiseringsarbejde i Europa bliver en vigtig del af Europas digitale fremtid.

”En stor del af denne strategi handler netop om etisk og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Her kommer europæisk standardisering til at spille en væsentlig rolle, og der er da også lagt op til et tæt samarbejde mellem EU-Kommissionen og de europæiske standardiseringsorganisationer i EU-Kommissionens hvidbog”, siger han og peger på Danmark, som et førende land inde for kunstig intelligens.

Danmark har nemlig allerede et forspring, når det kommer til etik og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Danske virksomheder og interessenter har udviklet flere danske specifikationer for kunstig intelligens med fokus på dataetik. Dermed er Danmark et skridt længere end andre europæiske lande.

Fokusgruppen:

Fokusgruppen, har i halvandet år arbejdet med at kortlægge standarder for kunstig intelligens (AI) og identificere, hvilke områder hvor der er behov for at udvikle nye standarder. Arbejdet bliver samlet i en rapport og præsenteret i september for den europæiske standardiseringsorganisation CEN-CENELEC, som også har nedsat fokusgruppen. De hovedområder, som fokusgruppen har identificeret, er ”trustworthiness”, ”ethical and social concerns” samt generel sikkerhed både IT-mæssigt og for medarbejdere.

Kim Skov Hilding mener, at danske virksomheder og andre interessenter har gode mulighed for at påvirke standardernes indhold, da de danske specifikationer vil blive spillet ind i det europæiske standardiseringsarbejde for kunstig intelligens. Derudover involverer Dansk Standard også danske NGO’er, fagforeninger, forbrugerorganisationer, myndigheder m.fl. Helheden i det vil være med til at sikre forbrugerbeskyttelse og privatlivsbeskyttelse i forbindelse med udvikling og brug af kunstig intelligens.

Europa slår USA og Kina i forskning

I Europa forskes der mere intensivt i Al end i både Kina og USA.
En analyse fra Center for Data Innovation viser, at Europa har et større antal AI-forskere med 43.000. Kina har en antal på 18.000 og USA på 28.000. Men selvom Europa har flest forskere, er Kina og USA stærke på det digitale område, da de har kræfter og kapital til at omsætte deres viden til forretning.

Derfor spiller både USA og Kina en afgørende rolle for den globale udvikling af kunstig intelligens, da det er drevet af store internationale teknologivirksomheder primært med base i USA og Kina.
Af den grund mener Kim Skov Hilding, at Europa bør skabe et tættere samspil mellem forskning og erhvervslivet.

”Både EU-Kommissionens digitale strategi og det europæiske standardiseringsarbejde kommer til at få en vigtig betydning. Og når der skal lovgives på området, vil EU-Kommissionen kigge på, hvilke standarder der opfylder kommissionens krav og henvise til standarderne i deres retningslinjer og lovgivning. Så hvis man vil have indflydelse på de spilleregler, der kommer til at præge det europæiske marked for kunstig intelligens, er dette standardiseringsarbejde et meget centralt sted at starte”, siger han.

-CH

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

22.03.2024ABB A/S

Sponseret

Mød ABB på EL & TEKNIK '24

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning