Gaspulje løber tør. Det er skidt for alle.

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der brug for at gøre op med først til mølle-princippet, når danske boligejere skal søge støtte til at komme af med deres gasfyr.

Snart må boligejerne vente til næste år, hvis de vil have dækket udgifterne til at blive koblet fra gasnettet. Foto: Arkivfoto.

Det er ved at være slut for i år med at søge støtte til at blive koblet fra gasnettet, hvis man som boligejer ønsker at sige farvel til sit gasfyr. Ifølge Evida.dk er den statslige afkoblingspulje således ved at være tømt for i år, og en ny forventes først at åbne i starten af 2023.

Det er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne problematisk, at boligejerne derfor må vente til næste år, hvis de vil have dækket udgifterne til at blive koblet fra gasnettet (typisk cirka 8.000 kroner), når det gamle gasfyr skal udskiftes med en varmepumpe eller fjernvarme.

”Når puljen er tom, bliver økonomien i at skrotte gasfyret til fordel for fjernvarme eller varmepumpe med ét dårligere. Og dermed bliver konverteringen til et grønt alternativ mere uigennemskuelig”, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

LÆS OGSÅ: Månedens udfordring: Styr på energimål, data og dokumentation

”Det viser bare, at først til mølle-princippet ikke er en sund måde at fordele tilskud på. I praksis belønnes de bygningsejere, som skrotter gasfyret først på året, mens man straffer dem, som først får deres fjernvarme eller varmepumpe etableret i årets sidst halvdel”, understreger han.

Et vigtigt incitament
Troels Hartung peger på, at skrotningen af gasfyrene er en bunden opgave. Men selv om der er rigtig god økonomi i at få varmepumpe og mange steder også fjernvarme, er det forbundet med store udgifter for den enkelte familie, der skal finde måske 100.000 kr. eller mere til en ny opvarmningsform.

”Derfor har vi brug for tilskuddene, som tager toppen af investeringen og kan bruges som udbetaling på et lån, hvis man har behov for det. Og med tanke på udmeldingerne om, at vi hurtigst muligt skal gøre os fri af russisk gas, nytter det ikke noget, at vi gør det mere besværligt end nødvendigt, at få del i støttemidlerne,” siger han og uddyber:

”Bygningspuljen oplevede i en periode også at løbe tør for penge, hvilket gav store frustrationer og flaskehalse hos både forbrugere og installatører. Det samme må ikke ske med afkoblingspuljen. Ellers risikerer vi at skubbe en pukkel af gasafmeldinger foran os, som vil betyde, at puljen tømmes endnu hurtigere næste år.”

LÆS OGSÅ: Combibeholder i Kalundborg skal lære at tale med solceller

Brug for nytænkning
TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger, at afkoblingspuljen ellers grundlæggende har det rigtige setup, hvor hele administrationen ligger hos Evida, og den enkelte bygningsejer får betalt sin afkobling automatisk, når gassen bliver afmeldt.

”Men når man ved, at op mod 400.000 bygninger de kommende år skal af med naturgas som opvarmningsform, ved man også, at afkoblingspuljen er alt for lille. Derfor bør den gentænkes, så det ikke bliver et lotteri, om man kan få betalt sin afkobling eller ej”, understreger Troels Hartung.

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025