GPS-overvågning kræver tydelig varsling

En dom i Arbejdsretten fastslår, at medarbejderne skal varsles klart og tydeligt, hvis flådestyring skal bruges til at kontrollere de ansatte.

Der skal varsles om, hvordan et GPS-system skal anvendes, senest seks uger inden det tages i brug. Foto: Photos.com..

Hvis et GPS-system til servicebiler skal bruges til kontrol af medarbejderne, skal de ansatte varsles klart og tydeligt om det.

Det slår en dom i Arbejdsretten fast. I henhold til en aftale, der er indgået mellem LO og DA skal varslet desuden gives senest seks uger før, systemet bliver taget i brug. Dommen blev af Dansk El-Forbund betragtet som principiel, men det er Tekniq, der førte sagen for arbejdsgiveren, Eltel, lodret uenig i.

Læs også: Flådestyrring giver færre afbrydelser i arbejdet   

”Når jeg ikke mener, at dommen er principiel, er det, fordi Dansk El-Forbund har meldt ud, at dommen sætter nye standarder for brugen af GPS-systemer, nemlig at arbejdsgiverne nu skal varsle, når de vil kontrollere medarbejderne. Men det er ikke noget nyt. Det har arbejdsgiverne skullet hele tiden”, siger advokat og souschef Charlotte Ketelsen fra Tekniq.

Hun mener derfor, at sagen udelukkende handler om en arbejdsgivers konkrete varsel, hvor der kunne sås tvivl om, hvorvidt varslet var præcist nok formuleret.

Upræcist varsel
Sagen handler om en elektriker, der af sin arbejdsgiver fik en advarsel på baggrund af oplysninger, som blev hentet via en GPS-udskrift. Arbejdsgiveren havde et halvt år forinden varslet medarbejderne om, at der ville blive installeret GPS i firmaets servicebiler, blandt andet for at kunne dokumentere det faktiske timeforbrug over for kunderne.

Læs også: It i bilen sparer tid og penge

Virksomhedens ledelse havde dog ikke i første omgang entydigt meldt ud, at brugen af GPS også var en del af et ledelsesværktøj, som ville kunne anvendes til kontrol af medarbejdernes effektive arbejdstid. Det skete først fire uger før den samtale, hvor den pågældende elektriker blev præsenteret for GPS-udskriften, og dermed mente Arbejdsretten ikke, at seksugers-fristen var blevet overholdt. Eltel tabte derfor sagen og blev idømt en bod på 10.000 kroner.

I god tro
Charlotte Ketelsen mener, at der kun var tale om en simpel forseelse, og at Eltel handlede i god tro. Arbejdsretten finder da også, at overtrædelsen er af ringe grovhed.

”Fra vores side har der aldrig været tvivl om, at man skal varsle kontrolforanstaltninger, herunder GPS-overvågning, og at de skal varsles med seks uger. Det mente vi også, at virksomheden i den konkrete sag havde gjort. Men det var Arbejdsretten altså ikke enig i”, siger Charlotte Ketelsen.

At varsle, at man vil bruge GPS-overvågning til dokumentation over for kunden, eller varsle, at man vil bruge den til medarbejderkontrol, er vel to forskellige ting?

”Verden hænger jo sådan sammen, at hvis en kunde ikke kan forstå, at han er blevet faktureret for fire timer, når elektrikeren kun var der i to, og arbejdsgiver via GPS’en kan se, at medarbejderen ganske rigtigt kun har holdt uden for kundens dør i to timer, så kan arbejdsgiver jo ikke undgå at kontrollere medarbejderen i samme hug”, siger Charlotte Ketelsen, der dermed vurderer, at det ligger implicit i kontrol af timer af kundehensyn, at det også er en kontrol af medarbejderne.

Men dommen siger jo, at man klart og tydeligt skal specificere, hvad GPS-overvågningen skal bruges til?

”Ja, den siger, at det skal være klart og tydeligt, når man varsler. Så installatørerne skal huske at præcisere, hvad de vil anvende GPS-overvågningen til. Og det rådgiver vi også vores medlemmer grundigt om”, siger Charlotte Ketelsen.
 

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde