Grøn støtte: Overvej især tre energiforbedringer

Danske virksomheder har nu mulighed for at søge erhvervspuljens 300 millioner om støtte til at reducere deres energiomkostninger og styrke økonomien gennem investeringer i grønne energiløsninger. Men hvad skaber størst værdi – både økonomisk og klimamæssigt?

Foto: 123rf.com

Nu kan virksomheder søge om økonomisk støtte til energiforbedringer gennem erhvervspuljen, som råder over 300 millioner kroner.

Puljen giver virksomheder mulighed for at reducere deres energiforbrug og omkostninger gennem investeringer i eksempelvis ny varmekilde, ventilation eller energilagring. Med omskiftelige energipriser og skærpede klimakrav fra 2030 er behovet for energieffektivisering mere presserende end nogensinde, mener Anders Ewald, COO i Energi360.

"Særligt de stigende energipriser og de kommende 2030-krav om CO₂-reduktion betyder, at virksomheder ikke længere kan vente med at optimere deres energiforbrug. Vi oplever en markant øget interesse for grønne energiløsninger, og med erhvervspuljen er der nu en oplagt mulighed for at få økonomisk støtte til de investeringer, der giver størst effekt – både for klimaet og bundlinjen," siger han.

Anders Ewald understreger, at den mest optimale investering afhænger af den enkelte virksomheds energiforbrug og nuværende energikilder. Hvilke løsninger der giver størst økonomisk gevinst, varierer fra virksomhed til virksomhed, og derfor anbefaler han altid en individuel vurdering for at sikre den bedst mulige strategi.

Mest effektive indsatser

Anders Ewald anbefaler, at man søger støtte ud fra en strategisk tilgang for at få maksimal økonomisk effekt, og kan også byde ind med en prioriteret strategi, der sikrer den hurtigste og mest effektive tilbagebetaling af investeringen. Fokus er på de løsninger, der skaber mest økonomisk værdi for virksomheden, både på kort og lang sigt. Det er:

1. Udnyt taget til solceller – lavere el-omkostninger og hurtig tilbagebetaling
Solceller er ofte det mest rentable første skridt mod lavere energiudgifter. Ved at udnytte uudnyttet tagareal til egenproduktion af elektricitet kan virksomheder reducere afhængigheden af dyr netstrøm og sænke driftsomkostningerne fra dag ét. Investeringen giver direkte besparelser på elregningen, har en relativt kort tilbagebetalingstid og beskytter mod fremtidige prisstigninger på el.

2. Investér i et batteri – optimer el-forbruget og sænker udgifterne
Et batteri gør det muligt at lagre solcellestrøm og bruge den, når elpriserne er højst. Uden batteri risikerer virksomheder at sælge overskudsstrøm billigt og senere købe dyrere el tilbage. Ved at lagre og anvende strøm strategisk kan virksomheder reducere deres energiomkostninger yderligere og øge udbyttet af deres solcelleinvestering. Derudover giver et batteri mulighed for at deltage i systemydelser, hvor virksomheder kan levere kapacitet til elnettet og dermed opnå en ekstra indtægt.

3. Udskift gasfyr med en varmepumpe – den største besparelse på varme
Mange virksomheder bruger stadig gas til opvarmning, men med stigende gaspriser og skærpede klimakrav bliver det en stadig dyrere løsning. En varmepumpe er langt mere energieffektiv og kan markant reducere varmeudgifterne. Den største økonomiske gevinst opnås ved at kombinere varmepumpen med solceller og batteri, så opvarmningen sker med egenproduceret el. Det mindsker afhængigheden af svingende energipriser og øger virksomhedens energieffektivitet. Samtidig beskytter en varmepumpe mod prisstigninger på gas og kan dermed styrke både bundlinjen og den grønne omstilling.

/EHS

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

17.03.2025Installator.dk

Schneider skruer op for bæredygtighedsindsatsen

14.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

Sådan undgår vi, at viden forsvinder fra byggepladsen

14.03.2025Installator.dk

Leasing af solceller på erhvervsejendomme

13.03.2025SCANGRIP A/S

Sponseret

SCANGRIP CONNECT: Arbejdslamper der passer til dit foretrukne batteri

13.03.2025Installator.dk

Grundfos parat til ekspansion i USA

13.03.2025Installator.dk

Nordisk VP indtræder i Schneider Electrics danske ledelse

12.03.2025Installator.dk

Ahlsell henter erfaren kategorichef for el-teknik

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Smart home energistyring og batterier

Batterier til lagring af solcellestrøm m.v. vinder stadig større udbredelse, og det samme gælder forskellige styringer til bygningers energiforbrug.

Dato

19.03.2025

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Temperatur - måling og kalibrering

Få den relevante teoretiske viden og praktisk træning i forbindelse med temperaturmåling.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Taastrup