SMVdanmark: Lærlingeregler bør udskydes seks måneder

Den 1. januar trådte ordningen Praktikplads-AUB i kraft, der skal skabe flere praktikpladser for erhvervsuddannede. Men ordningen er kaotisk og bør udskydes, indtil systemet er effektivt og ordentligt forberedt, mener SMVdanmark.

”Det korte af det lange er, at systemet ikke er klart. Det er helt uholdbart, at virksomheder fra årsskiftet har skullet efterleve regler, som endnu ikke ligger fast, og som man helst skal være djøffer for overhovedet at forstå”, siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt. Arkivfoto..

I stedet for at skabe nye lærepladser vil Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrags nye ordning, Praktikplads-AUB, skabe store mængder administrativt bøvl, og så er den med til at straffe de virksomheder, der i forvejen tager mange lærlinge.

Sådan lyder kritikken fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, tidligere Håndværksrådet, der i stedet mener, at ikrafttrædelsen af AUB-ordningen bør udsættes seks måneder:

”Det korte af det lange er, at systemet ikke er klart. Det er helt uholdbart, at virksomheder fra årsskiftet har skullet efterleve regler, som endnu ikke ligger fast, og som man helst skal være djøffer for overhovedet at forstå. Systemet vil desuden ikke virke i sin nuværende form”, siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.

Læs også: Håndværksrådet skifter navn til SMVdanmark

Ordning belønner de forkerte virksomheder
Første januar trådte Praktikplads-AUB i kraft som et led i trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Målet er at få flere unge til at blive faglærte ved at belønne de virksomheder, der tager flere lærlinge.

Men hos SMVdanmark er man skeptiske over for effekten, da man her mener, at omfordelingen fra virksomheder uden lærlinge til virksomheder med lærlinge er for lav:

”Vi bakker varmt op om, at virksomheder med få eller ingen lærlinge skal støtte økonomisk op om de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar. Men systemet rammer langt fra skiven i sin nuværende form, hvor man reelt kun belønner de virksomheder, der hidtil har unddraget sig deres uddannelsesansvar”, siger Jakob Brandt og foreslår i stedet et mere enkelt system:

”En helt enkel præmie- og bonusordning til virksomheder for hver lærling, de tager, ville være et langt mere effektivt instrument og kan finansieres fuldt ud af de virksomheder, der ikke selv tager lærlinge”.

- EL

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Udvalgte

Relateret indhold

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025