Har du for mange udeståender?

I sit debatindlæg advarer skribenten mod for mange udeståender og fortæller, hvor man især skal være opmærksom.

Af projektleder Svend Røge, Early Warning

Aviserne er i øjeblikket fulde af historier om begyndende recession og andre negative følgevirkninger af den finansielle krise. Derfor kigger mange ejere af små og mellemstore virksomheder i øjeblikket spændt efter, hvilke signaler kunderne sender i forlængelse af den megen turbulens, der har ledsaget krisen. Skal jeg forvente, at det vil give en større negativ påvirkning af mit salg? Skal jeg til at kigge mere kritisk på mine debitorer? Hvad gør jeg, hvis min største kunde begynder at strække betalingerne?

Styr på debitorerne
Flere faktorer har betydning for virksomhedens egen kreditværdighed og for bankens holdning til, om vilkårene for kassekredit og långivning skal strammes op. En af dem, der betyder noget, er at vise evne og vilje til at styre sine debitorer. Og virksomhedsejeren opbygger både troværdighed hos sit pengeinstitut og gør sig selv en god tjeneste, hvis han i en usikker situation gør noget aktivt for at mandsopdække usikre debitorer. I overført betydning bør han foretage et generelt ”uanmeldt kasseeftersyn” af sine samarbejdspartnere: Er de afhængige af enkelte storkunder eller af samarbejdspartnere, der opererer i særligt konjunkturfølsomme brancher? Agerer de troværdigt? Har de betalingsevne og -vilje?

I Early Warning rådgiver vi fra de regionale væksthuse kriseramte virksomheder i samarbejde med frivillige rådgivere, der rekrutteres blandt erfarne ledere og virksomhedsejere fra det private erhvervsliv. En af vores faste anbefalinger er, at virksomhederne skærper opmærksomheden over for udestående fordringer og fastlægger rykkerprocedurer, så der bliver taget hånd om de samarbejdspartnere, der af den ene eller anden grund vælger ikke at betale til tiden. Det er som regel ikke et godt tegn, og ved at handle i tide kan man enten fremme betalingsviljen eller måske tage op til overvejelse, om samarbejdet med den pågældende virksomhed skal fortsætte på de eksisterende vilkår – inden man påføres eventuelle yderligere tab.

Ud over rykkerprocedurer kan det være relevant at reflektere over, hvorvidt man skal vælge at forsikre sine kreditter eller kræve betalingsgaranti. Ikke mange små eller mellemstore virksomheder benytter sig traditionelt heraf, men det kan sagtens være et redskab, der bør overvejes.

Styr på likviditeten
Når virksomhedsejeren generelt skal afveje, hvilke redskaber der skal tages i brug for at styre debitorerne, skal han skele kraftigt til sin egen likviditetssituation. Hvilke kredittider er det realistisk at tilbyde kunderne i forhold til at sikre det nødvendige cash flow, der skal sørge for, at der er tilstrækkelig likviditet til at finansiere egenproduktion og afsætning? I en tid med svingende ordremængder som følge af større usikkerhed på markedet er det hjælp til selvhjælp at styre sin egen kreditgivning ud fra stringente og nøgterne kriterier. Det bedrer chancen for, at man ikke skal i banken for at bede om forhøjelse af kassekreditten og – alt andet lige – forstærker det også virksomhedens overlevelsesevne. Næppe den ringeste effekt på et tidspunkt, hvor antallet af konkurser vidner om, at mange virksomheder har svært ved at klare omstillingen fra den langvarige højkonjunktur, som vi nu har lagt bag os.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

17.03.2025Installator.dk

Schneider skruer op for bæredygtighedsindsatsen

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Solar Danmark
Åbent hus
Solars CFO fejrer 25-års jubilæum

Den 16. januar kunne CFO Michael Jeppesen fejre 25-års jubilæum i sourcing- og servicevirksomheden Solar A/S.

Dato

24.03.2025

Tid

11:00

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup