Hver anden selvstændig får nej i banken
Halvdelen af de virksomheder, der har været i banken efter kredit i det seneste år, er gået tomhændet derfra. Det afslører en undersøgelse, som Ase, der er organisation for selvstændige, har foretaget.
Analysens resultater
Analysens resultater
- Næsten hver tredje mindre virksomhed har søgt finansiering i bank/realkredit inden for det seneste år.
- Knap halvdelen har fået afvist deres ønske om finansiering hos bank/realkredit.
- Lidt under 4 ud af 10 (38 procent) har fået afvist ønsket om finansiering andre steder end bank/realkredit.
- Flertallet har et lånebehov på under 500.000 kroner.
- Den hyppigste årsag til behovet for kapital er at sikre den nuværende drift (45 procent), mens den næst hyppigste årsag er at skaffe midler til udvikling (38 procent).
Om analysen
Undersøgelsen er foretaget af Ase i perioden 9.-19. maj 2014. 907 virksomheder med 0-10 ansatte har deltaget i undersøgelsen.
Kreditklemmen trykker tilsyneladende stadig de mindre virksomheder i Danmark. Således har halvdelen af de virksomheder, der har efterspurgt kredit i banken det seneste år, fået et nej. Det viser en undersøgelse blandt 909 mindre virksomheder som Ase, der er organisation for selvstændige, har foretaget.
Ases direktør Karsten Mølgaard Jensen ærgrer sig over resultatet:
Behovet for at kunne låne penge til drift og udvikling er usvækket, og der er potentielt meget store gevinster ved at forbedre kreditmulighederne. De nye initiativer, der før sommer blev lanceret i vækstpakken, er gode, men de rammer desværre forbi en stor del af de helt små virksomheder. Vi går glip af et stort vækstpotentiale her, siger Karsten Mølgaard Jensen i en pressemeddelelse.
Kreditklemme rammer bredt
Ifølge Ase er der masser af gode og ikke nødvendigvis specielt risikable initiativer, som kræver kapital for at kunne blive sat i gang og dermed holdes tilbage af kreditklemmen. Men udfordringen rammer ikke kun de virksomheder, der har lånebehov.
Kreditklemmen dæmper ikke kun aktivitetsniveauet i de virksomheder, der mangler kapital, men også hos en stor mængde af underleverandørerne. Hvis det lykkes at få løsnet op, er der mulighed for at sætte en positiv proces i gang, der spreder sig som ringe i vandet, siger Karsten Mølgaard Jensen.
Ifølge undersøgelsen er den hyppigste årsag til behovet for kapital at sikre den nuværende drift, mens den næst hyppigste årsag er at skaffe midler til udvikling.
-LA