Installatørerne energirenoverer hver dag

Mængden af energirenoveringsopgaver er stor allerede i dag, og branchens forventning er, at forretningsområdet vil vokse endnu mere. Det gælder også solceller – på trods af forventninger om en ændring af nettomålerordningen.

Rigtig meget af installatørernes daglige arbejde er energirenovering. De tænker bare ikke over det, mener chefkonsulent Søren Rise, Tekniq. ”Det, andre mennesker kalder energirenovering, kalder installatørerne almindeligt arbejde,” siger han.

”De færreste installatører kalder sig selv energi-installatører, men det er de.”

Chefkonsulent Søren Rise, Tekniq.

Som et simpelt eksempel nævner han, at hver gang en elektriker udskifter gamle lysstofrør med nye, så har det en direkte indflydelse på energiforbruget, det samme gælder styring. Og det er investeringer, som hurtigt er betalt tilbage.

”De færreste installatører kalder sig selv energiinstallatører, men det er de,” fastslår Søren Rise.

Masser af vedvarende energi
Når det kommer til de større opgaver, giver det også rigtig meget arbejde. Alene montering af solceller lagde i 2012 beslag på 600 hele mandår i installationsbranchen. Og der bliver installeret lige så mange varmepumper som solceller, og de giver ifølge Søren Rise rigtig mange serviceopgaver. Slangerne holder i 30-40 år, mens pumperne skal udskiftes cirka hvert tiende år. Og så er der selvfølgelig træpillefyrene.

Søren Rise er chefkonsulent i REN1ERGI, Tekniqs sektion for vedvarende energi. Sektionens fokusområder er solvarme, biobrændsel, solceller, varmepumper og husstandsvindmøller..

Han håber på, at nettomålerordningen fortsætter, eventuelt sådan, at ejerne af solcelleanlæg kommer til at betale for at bruge det fælles elnet som lager. Det vil ifølge Søren Rise handle om et beløb på cirka syv øre per kWh.

Læs også: Fem principper for fremtidens solenergi

Han forventer, at flere virksomheder i fremtiden vil se en fordel i at installere solcelleanlæg. De er ikke dækket af nettomålerordningen, men til gengæld skal de ikke betale moms. Han ser også et potentiale i store almennyttige boligforeninger og i egentlige solcelleparker.

”Solcelleparker betaler sig ikke i dag, men det vil de gøre, hvis bare man sætter prisen til 1,17 krone per kWh,” siger han, og her vil der også være arbejde til branchen.

”Det er slet ikke så slemt at være installatør,” siger han.

Tror på sol og gas
Et af de store problemer på solcellemarkedet i dag er, at det er uigennemskueligt, men Søren Rise tror på, at Energistyrelsen vil sørge for, at vi får en godkendelsesordning, som svarer til VA-godkendelsesordningen, så installatørerne kan henvise til certificerede produkter. ”De dårlige anlæg kan jo koste en virksomhed livet, hvis de får sat for eksempel 20 af dem op,” siger han.

Han tror også på, at skifergassen, hvad enten den kommer fra Polen eller Danmark, kommer til at forlænge gassens liv.

Elinstallatør Erik Königsberg, BE-installationer A/S i Viborg overvejer at flytte sit solcellefokus til virksomheder og større anlæg..

Elinstallatøren er ikke skuffet
Også elinstallatør Erik Königsberg, BE-installationer A/S i Viborg, mener, at energi som forretningsområde har levet op til forventningerne, og regner med at forretningsområdet, der begyndte med sol og vind, vil udvikle sig yderligere i de kommende år.

”Det er lykkedes os at skabe en grøn profil, og det har taget meget andet med sig, for eksempel varmepumper og energirenovering, selvom solceller helt klart har været bedst,” siger han og vurderer, at disse opgaver tilsammen står for 10-15 procent af virksomhedens omsætning.

Farten er gået op på solceller og varmepumper, men BE-installationer skal ifølge Erik Königsberg have mere gang i energirenovering.

”Vi kom tidligt i gang med solceller med blandt andet aftenmøder, men i dag er der stor konkurrence, for alle tror, at de kan finde ud af det,” siger han som forklaring på, at markedet i dag er mindre attraktivt end tidligere. Han regner med, at en eventuelt ændret lovgivning vil give en vis opbremsning. Til gengæld er travlheden stor lige nu.

Privatmarkedet forsvinder ikke, forudsiger han, men det er ikke længere så lukrativt, og BE-installationer overvejer i højere grad at flytte sit solcellefokus til erhverv og eventuelt store anlæg.

Læs også: Erhvervspris til BE Installationer fra Viborg 

50 procent af omsætningen
Hos vvs-installatør Tom Johansen, Urhøj Smedje i Gørlev, er der heller ingen skuffelse at spore. Energirenovering udgør i dag cirka halvdelen af omsætningen. Især varmeanlæg scorer højt.

”Vi installerer rigtig mange jordvarmeanlæg og en hel del billige træpillefyr. Træpillefyrene er meget efterspurgt blandt ældre, som kun regner med at blive boende i huset i to til tre år mere. Varme er en meget stor del af udgiften ved at bo i huset, og de vil gerne gøre det salgsklart,” siger Tom Johansen.

Også hos de yngre, som måske lige har købt hus, er de billige træpillefyr populære, mens jordvarmeanlæggene bliver solgt til dem, der forventer at blive i huset en del år endnu og vel at mærke har penge til den noget dyrere jordvarme. Også skoler er begyndt at dukke op blandt kunder, som ønsker nyt varmeanlæg.

"Solcelleanlæg er et frygteligt marked. Jeg er bange for, at vi kommer til at se en masse sager i ”Kontant”.

Vvs-installatør Tom Johansen, Urhøj Smedje

Endnu en voksende del af hans forretning er vindmøller kombineret med jordvarme. ”Så kan der måske også blive strøm til en elbil og en plæneklipper,” bemærker han.

Et frygteligt marked
Urhøj Smedje monterer også mange solcelleanlæg, men tjener ikke meget på det. Tom Johansen oplever det som et ”frygteligt marked”.

”Jeg er bange for, at vi kommer til at se en masse sager i ”Kontant” (Danmarks Radios forbrugerprogram, red.). Der er dukket rigtig mange plattenslagere op på solcellemarkedet, og det er firmaer, som lige så stille vil blive lagt ned, når boomet er ovre. Og så har forbrugerne jo ingen steder at gå hen med deres garantisager,” slutter han.

Læs også: Dårlig kvalitet ødelægger VE-markedet

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

15.07.2025Installator.dk

TSG Group vil dominere markedet for grøn energi til erhvervssektoren

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup