Installatørerne energirenoverer hver dag

Mængden af energirenoveringsopgaver er stor allerede i dag, og branchens forventning er, at forretningsområdet vil vokse endnu mere. Det gælder også solceller – på trods af forventninger om en ændring af nettomålerordningen.

Rigtig meget af installatørernes daglige arbejde er energirenovering. De tænker bare ikke over det, mener chefkonsulent Søren Rise, Tekniq. ”Det, andre mennesker kalder energirenovering, kalder installatørerne almindeligt arbejde,” siger han.

”De færreste installatører kalder sig selv energi-installatører, men det er de.”

Chefkonsulent Søren Rise, Tekniq.

Som et simpelt eksempel nævner han, at hver gang en elektriker udskifter gamle lysstofrør med nye, så har det en direkte indflydelse på energiforbruget, det samme gælder styring. Og det er investeringer, som hurtigt er betalt tilbage.

”De færreste installatører kalder sig selv energiinstallatører, men det er de,” fastslår Søren Rise.

Masser af vedvarende energi
Når det kommer til de større opgaver, giver det også rigtig meget arbejde. Alene montering af solceller lagde i 2012 beslag på 600 hele mandår i installationsbranchen. Og der bliver installeret lige så mange varmepumper som solceller, og de giver ifølge Søren Rise rigtig mange serviceopgaver. Slangerne holder i 30-40 år, mens pumperne skal udskiftes cirka hvert tiende år. Og så er der selvfølgelig træpillefyrene.

Søren Rise er chefkonsulent i REN1ERGI, Tekniqs sektion for vedvarende energi. Sektionens fokusområder er solvarme, biobrændsel, solceller, varmepumper og husstandsvindmøller..

Han håber på, at nettomålerordningen fortsætter, eventuelt sådan, at ejerne af solcelleanlæg kommer til at betale for at bruge det fælles elnet som lager. Det vil ifølge Søren Rise handle om et beløb på cirka syv øre per kWh.

Læs også: Fem principper for fremtidens solenergi

Han forventer, at flere virksomheder i fremtiden vil se en fordel i at installere solcelleanlæg. De er ikke dækket af nettomålerordningen, men til gengæld skal de ikke betale moms. Han ser også et potentiale i store almennyttige boligforeninger og i egentlige solcelleparker.

”Solcelleparker betaler sig ikke i dag, men det vil de gøre, hvis bare man sætter prisen til 1,17 krone per kWh,” siger han, og her vil der også være arbejde til branchen.

”Det er slet ikke så slemt at være installatør,” siger han.

Tror på sol og gas
Et af de store problemer på solcellemarkedet i dag er, at det er uigennemskueligt, men Søren Rise tror på, at Energistyrelsen vil sørge for, at vi får en godkendelsesordning, som svarer til VA-godkendelsesordningen, så installatørerne kan henvise til certificerede produkter. ”De dårlige anlæg kan jo koste en virksomhed livet, hvis de får sat for eksempel 20 af dem op,” siger han.

Han tror også på, at skifergassen, hvad enten den kommer fra Polen eller Danmark, kommer til at forlænge gassens liv.

Elinstallatør Erik Königsberg, BE-installationer A/S i Viborg overvejer at flytte sit solcellefokus til virksomheder og større anlæg..

Elinstallatøren er ikke skuffet
Også elinstallatør Erik Königsberg, BE-installationer A/S i Viborg, mener, at energi som forretningsområde har levet op til forventningerne, og regner med at forretningsområdet, der begyndte med sol og vind, vil udvikle sig yderligere i de kommende år.

”Det er lykkedes os at skabe en grøn profil, og det har taget meget andet med sig, for eksempel varmepumper og energirenovering, selvom solceller helt klart har været bedst,” siger han og vurderer, at disse opgaver tilsammen står for 10-15 procent af virksomhedens omsætning.

Farten er gået op på solceller og varmepumper, men BE-installationer skal ifølge Erik Königsberg have mere gang i energirenovering.

”Vi kom tidligt i gang med solceller med blandt andet aftenmøder, men i dag er der stor konkurrence, for alle tror, at de kan finde ud af det,” siger han som forklaring på, at markedet i dag er mindre attraktivt end tidligere. Han regner med, at en eventuelt ændret lovgivning vil give en vis opbremsning. Til gengæld er travlheden stor lige nu.

Privatmarkedet forsvinder ikke, forudsiger han, men det er ikke længere så lukrativt, og BE-installationer overvejer i højere grad at flytte sit solcellefokus til erhverv og eventuelt store anlæg.

Læs også: Erhvervspris til BE Installationer fra Viborg 

50 procent af omsætningen
Hos vvs-installatør Tom Johansen, Urhøj Smedje i Gørlev, er der heller ingen skuffelse at spore. Energirenovering udgør i dag cirka halvdelen af omsætningen. Især varmeanlæg scorer højt.

”Vi installerer rigtig mange jordvarmeanlæg og en hel del billige træpillefyr. Træpillefyrene er meget efterspurgt blandt ældre, som kun regner med at blive boende i huset i to til tre år mere. Varme er en meget stor del af udgiften ved at bo i huset, og de vil gerne gøre det salgsklart,” siger Tom Johansen.

Også hos de yngre, som måske lige har købt hus, er de billige træpillefyr populære, mens jordvarmeanlæggene bliver solgt til dem, der forventer at blive i huset en del år endnu og vel at mærke har penge til den noget dyrere jordvarme. Også skoler er begyndt at dukke op blandt kunder, som ønsker nyt varmeanlæg.

"Solcelleanlæg er et frygteligt marked. Jeg er bange for, at vi kommer til at se en masse sager i ”Kontant”.

Vvs-installatør Tom Johansen, Urhøj Smedje

Endnu en voksende del af hans forretning er vindmøller kombineret med jordvarme. ”Så kan der måske også blive strøm til en elbil og en plæneklipper,” bemærker han.

Et frygteligt marked
Urhøj Smedje monterer også mange solcelleanlæg, men tjener ikke meget på det. Tom Johansen oplever det som et ”frygteligt marked”.

”Jeg er bange for, at vi kommer til at se en masse sager i ”Kontant” (Danmarks Radios forbrugerprogram, red.). Der er dukket rigtig mange plattenslagere op på solcellemarkedet, og det er firmaer, som lige så stille vil blive lagt ned, når boomet er ovre. Og så har forbrugerne jo ingen steder at gå hen med deres garantisager,” slutter han.

Læs også: Dårlig kvalitet ødelægger VE-markedet

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

31.05.2024Installator.dk

Stark har succes med udlejning af fuldt udrustede varebiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning