Intelligente totalløsninger til byggeriet
Intelligente bygningsinstallationer kan bidrage væsentligt til reduceret energiforbrug og styring af lys, varme og ventilation. På en stor konference vil Lemvigh-Müller demonstrere, hvordan de enkelte komponenter alle kan kobles på en enkelt teknologi.
Spar på strømmen, nedsæt udslippet af CO2, og vær mere miljøbevidst. Det er budskaber, som efterhånden står mejslet ind i bevidstheden på de fleste hvad enten man er almindelig forbruger eller installatør. Det er ikke kun danske politikere, der sender dette klare budskab i form af nye energiregler og formaninger; det kommer også hyppigt fra verdens topledere og internationale miljøorganisationer, der peger på, at fremtiden kommer til at byde på endnu skrappere krav til nybyggeri og til den enkelte forbruger. Her er det umuligt at komme uden om intelligente bygningsinstallationer, som reducerer det totale energiforbrug i nybyggeri og ved renovering.
Sidste år arrangerede Lemvigh-Müllers IBI-team en velbesøgt konference om mulighederne for at inkorporere den intelligente teknik, både når der skal bygges om og bygges nyt.
Lemvigh-Müller afholder igen i år en IBI-konference, fordi vi gerne vil være med til at udbrede kendskabet til IBI, der kan være med til at gøre byggeriet bæredygtigt og tilføre det komfort og funktionalitet. I år er vores fokus på totalløsninger til byggeriet, hvor vi som grossist kan tilbyde vores kunder en løsning, hvor vi kan levere både materialer og rådgivning på alle planer. I Lemvigh-Müller har vi divisioner for el, VVS, belysning, IBI, og sammen kan vi være en kompetent sparringspartner for eksempelvis installatører, rådgivende ingeniører, bygherrer og levere den samlede tekniske totalløsning, fortæller salgs- og produktchef Lillian Andersen, IBI Teknikcenter Øst.
Muligheder for installatører
IBI-området, som omfatter både styring af lys, varme og ventilation, rummer mange muligheder for
den enkelte installatør. Som installatør kan man have forskellige tilgange til IBI-forretningsområdet. Det kan være nybyggeri, hvor IBI er designet ind i projektet fra start, en renoveringsopgave hvor formålet fra bygherren kan være modernisering og/eller energioptimering.
Det vigtigste for elinstallatøren er at se mulighederne, opbygge kompetence og udvikle gode samarbejdsforhold med andre brancher, så man kan gå ind i løsninger, der berører eller grænser op til flere fagområder, vurderer Lillian Andersen.
Et område, der har fået meget omtale og fokus, er de eksisterende ventilationsanlæg. Der findes mange ventilationsanlæg, der er blevet installeret for flere, måske mange år siden, som har fået lov til at leve et ubemærket liv. Der er mange penge at spare på vedligehold og optimering af sådanne anlæg. Brugere og ejere er ikke altid bevidste om, hvilken effektivisering og energioptimering, der kan opnås ved at få udført service på anlægget.
Det er her installatøren kan udvide sit forretningsgrundlag. Service på ventilationsanlæg handler om basale ting som udskiftning af filtre, men også om de mere elektriske dele som udskiftning af motor til sparemotor, spareblæser tilføjelse af en mere behovstilpasset styring. Det handler om muligheder frem for begrænsninger og en dialog mellem faggrupper og brancher. Tekniske totalløsninger taler for, at el og vvs-brancherne taler sammen eller ligefrem går sammen ind i projekterne.
Én teknologi til at styre det hele
Udover varme, lys og ventilation kan der også føjes funktioner som alarm, overvågning og jord- og solvarmeanlæg på en IBI-installation. Det hele kan styres af en enkelt teknologi, så man ikke behøver at arbejde med en række stand-alone-løsninger.
Med KNX teknologien, som er en åben protokol, der med fordel kan bruges i alt fra villaer til skoler, institutioner, hotelbygninger og ikke mindst store domiciler og erhvervsbyggerier, kan man integrere alle bygningsfunktionerne. Det giver en høj udnyttelsesgrad på komponentniveau og færre IBI-komponenter på rumniveau. Et eksempel kan være en intelligent afbryder, der kan virke som betjening af både lys, solafskærmning og samtidig indeholde rumtermostat og display og altså være en vigtig sensor til varmestyringen. Det er en stor fordel for installatørerne, som skal udføre opgaven, og det giver kunderne en flottere løsning med langt færre betjeningspaneler og sensorer i forskelligt design, forklarer Lillian Andersen.
Internationale indlæg
På dette års IBI-konference vil en række prominente vidensbærere dagen igennem stille skarpt på IBI-områdets muligheder og fremtid i en verden, hvor kravene til teknik og fleksibilitet er stigende.
Der bliver mulighed for at høre om KNX, som er en af de udbredte teknologier på IBI-området og om vigtigheden af, at de enkelte komponenter taler samme sprog, så man har mulighed for at koble mange funktioner på sit system. Ligeledes vil der være indlæg fra Siemens Tyskland, ABB Tyskland samt Lauritz Knudsen. Fra Lemvigh-Müller vil Sven Møller fortælle om IBI-integration på en Iconics platform.
På konferencen vil der efter dagens indlæg være otte forskellige produktseminarer, og dagen igennem udstiller prioriterede leverandører på en minimesse, hvor der bliver plads til at se og opleve nogle udvalgte produkter fra udvalgte leverandører, hvor det tekniske niveau er meget højt.
Arrangementet finder sted den 16. september fra kl. 8.30-16.30 på Arken, Skovvej 100, 2635 Ishøj og dagen efter den 17. september kl. 8.30-16.30 på Hotel Trinity, Gl. Færgevej, Snoghøj, 7000 Fredericia. På www.lemu.dk/ibikonference08 kan du læse mere om konferencen.