Juridiske svar: Lærepladsen, der aldrig kom

En tvist om et ansættelsesforhold endte med et kompromis på et mæglingsmøde.

En mindre VVS-forretning blev kontaktet af en ung mand, som kunne tænke sig at komme i voksenlære. Virksomheden havde ikke erfaring med lærlinge, hvorfor de i første omgang syntes, at det ville være mest hensigtsmæssigt at ansætte den unge mand som arbejdsmand for at se ham lidt an. Virksomheden udarbejdede en ansættelseskontrakt til timelønnede, men angav den unge mands jobfunktion som lærling.

Tiden gik, og virksomheden forsikrede den unge mand om, at man var i gang med at få en uddannelsesaftale på plads. Efter næsten et år fik arbejdsmanden nok, og sagde selv sin stilling op, hvorefter han kontaktede sin fagforening.

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne. .

Fagforeningen rettede henvendelse til virksomheden med et krav om erstatning for misligholdelse af ansættelsesforholdet og uddannelsesaftalen. Herefter kontaktede virksomheden Arbejdsgiverne, og det blev organisationerne imellem aftalt at afholde et mæglingsmøde. Hvad blev udfaldet af mødet?

Svar:
På mødet gjorde fagforbundet gældende, at virksomheden bevidst havde holdt den unge mand hen med snak og sat noget i udsigt, som man ikke havde intentioner om at realisere. Ligeså gjorde fagforbundet gældende, at der var tale om et brud på ansættelsesbevisloven.

Fagforbundet mente, at erstatningen skulle svare til det, som det ville koste uretmæssigt at ophæve en voksenlærling fra sin uddannelsesaftale. Sagen blev løst på en mindelig udenretslig måde. Men manglerne i kontrakten kom til at koste virksomheden en mindre erstatning for at lukke sagen.

”Læren af sagen er, at det er arbejdsgiverens ansvar, at der er ’rene linjer’ i et ansættelsesforhold”.

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne

Læren af sagen er, at det er arbejdsgiverens ansvar, at der er ’rene linjer’ i et ansættelsesforhold. Den udarbejdede kontrakt var en uanvendelig hybrid, idet der ikke var tale om en uddannelsesaftale, ligesom der ej heller var angivet en korrekt jobfunktion. Såfremt der er mangler i en ansættelseskontrakt, kan der rejses krav efter ansættelsesbevisloven.

Det er arbejdsgiveren, der har pligt til at underrette medarbejderne om vilkårene for ansættelsesforholdet, hvilket typisk sker gennem en kontrakt, som arbejdsgiver og medarbejder underskriver. Der kan tillige udleveres en personalehåndbog.

Læs også: Juridiske svar: Var opsigelsen af funktionæren saglig?

Denne pligt gælder over for alle medarbejdere, hvis ansættelsesforhold har en varighed på mere end en måned, og hvis gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger otte timer. Loven kan ikke fraviges ved aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder. Pligten i forhold til lærlinge anses for opfyldt, når lærekontrakten er underskrevet. 

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025