Kæmpe varmepumpe skal udnytte hav- og spildevand i København

Hofor har indviet en ny stor demonstrations-varmepumpe, der skal udnytte varmen fra både hav- og spildevand. Varmen bliver efterfølgende sendt ud i det storkøbenhavnske fjernvarmenet.

Varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1.100 husstande med fjernvarme. Foto: Hofor. .

Store elvarmepumper forventes at blive en central teknologi i fremtidens bæredygtige energisystem. De tre varmeselskaber Hofor, CTR og Veks har derfor sammen med en række partnere etableret en stor eldrevet demonstrations-varmepumpe med havvand og spildevand som de kilder, som varmen hentes ud af.  

2. april var der indvielse af varmepumpen, som er placeret i Sydhavnen ved Sjællandsbroens pumpestation. Her klippede Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) den røde snor og igangsatte den store varmepumpe.

"København har sat et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det kræver, at vi tager fat på at eksperimentere med ting som varmepumper og geotermi. Jeg er derfor glad for, at vi nu for alvor begynder at gøre os erfaringer med, hvordan det kan indpasses i den københavnske varmeforsyning”, siger Ninna Hedeager Olsen.

Mere vedvarende energi i fjernvarmesystemet
En varmepumpe kan flytte energi fra et sted til et andet. Denne demonstrations-varmepumpe skal teste, om vi kan hente energi og varme fra havvand og spildevand, som er nogle af de store energikilder, der har potentiale til at forsyne hovedstadsområdet med fjernvarme i fremtiden.

Varmepumpen bruger el, som i fremtiden forventes primært at komme fra vindmøller og solceller. Varmepumper udnytter derfor fjernvarmesystemet som lager for vindkraft og solceller og samtidig supplerer bæredygtig biomasse i den grønne omstilling af fjernvarmesystemet.

Projektet er derfor med til at få flere vedvarende energikilder i fjernvarmesystemet og baner på den måde vejen for en fremtid, hvor både vores fjernvarme og vores energisystem bliver endnu grønnere og mere fleksibelt. Derfor er varmepumper interessante, lyder budskabet fra Hofor.

Fremtidens grønne, fleksible energisystem skal udvikles i flere etaper. Her er biomasse ifølge Hofors direktør Lars Therkildsen den første trædesten, som er helt afgørende for Københavns målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.  

”For at være klar til den næste etape, er det nødvendigt, at vi får erfaringer med varmepumper i stor skala. Det er afgørende at få testet, hvilke varmekilder der egner sig til fjernvarme og at få afklaret, hvor driftssikker, økonomisk effektiv og fleksibel, teknologien er”, siger Lars Therkildsen.

Han understreger, at det derfor er en stor milepæl for hele hovedstadsområdet, at demonstrations-varmepumpen nu er sat i gang.

Varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1.100 husstande med fjernvarme.

- JKK

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

09.07.2025Installator.dk

Langsigtet aftale sender CO2-reduktioner fra Vestforbrænding til Microsoft

02.07.2025Installator.dk

TEKNIQ: Odsherred-sag bør føre til eftertanke

25.06.2025Daikin Denmark A/S

Sponseret

Udskiftning af opvarmningskilde på én dag: Varmepumpe i stedet for gasfyr

25.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Energihub – fra varmetab til grønne mål

24.06.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Se eller gense vores projekt med DTU fra sidste års Roskilde Festival

19.06.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmen på kontoret er lige blevet lidt mere miljøvenlig

18.06.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND rykker indendørs med boligventilationsvarmepumpe

04.06.2025Installator.dk

Nu er det vedtaget: Prisloftet på overskudsvarme er væk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup