Kæmpe varmepumpe skal udnytte hav- og spildevand i København

Hofor har indviet en ny stor demonstrations-varmepumpe, der skal udnytte varmen fra både hav- og spildevand. Varmen bliver efterfølgende sendt ud i det storkøbenhavnske fjernvarmenet.

Varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1.100 husstande med fjernvarme. Foto: Hofor. .

Store elvarmepumper forventes at blive en central teknologi i fremtidens bæredygtige energisystem. De tre varmeselskaber Hofor, CTR og Veks har derfor sammen med en række partnere etableret en stor eldrevet demonstrations-varmepumpe med havvand og spildevand som de kilder, som varmen hentes ud af.  

2. april var der indvielse af varmepumpen, som er placeret i Sydhavnen ved Sjællandsbroens pumpestation. Her klippede Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) den røde snor og igangsatte den store varmepumpe.

"København har sat et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det kræver, at vi tager fat på at eksperimentere med ting som varmepumper og geotermi. Jeg er derfor glad for, at vi nu for alvor begynder at gøre os erfaringer med, hvordan det kan indpasses i den københavnske varmeforsyning”, siger Ninna Hedeager Olsen.

Mere vedvarende energi i fjernvarmesystemet
En varmepumpe kan flytte energi fra et sted til et andet. Denne demonstrations-varmepumpe skal teste, om vi kan hente energi og varme fra havvand og spildevand, som er nogle af de store energikilder, der har potentiale til at forsyne hovedstadsområdet med fjernvarme i fremtiden.

Varmepumpen bruger el, som i fremtiden forventes primært at komme fra vindmøller og solceller. Varmepumper udnytter derfor fjernvarmesystemet som lager for vindkraft og solceller og samtidig supplerer bæredygtig biomasse i den grønne omstilling af fjernvarmesystemet.

Projektet er derfor med til at få flere vedvarende energikilder i fjernvarmesystemet og baner på den måde vejen for en fremtid, hvor både vores fjernvarme og vores energisystem bliver endnu grønnere og mere fleksibelt. Derfor er varmepumper interessante, lyder budskabet fra Hofor.

Fremtidens grønne, fleksible energisystem skal udvikles i flere etaper. Her er biomasse ifølge Hofors direktør Lars Therkildsen den første trædesten, som er helt afgørende for Københavns målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.  

”For at være klar til den næste etape, er det nødvendigt, at vi får erfaringer med varmepumper i stor skala. Det er afgørende at få testet, hvilke varmekilder der egner sig til fjernvarme og at få afklaret, hvor driftssikker, økonomisk effektiv og fleksibel, teknologien er”, siger Lars Therkildsen.

Han understreger, at det derfor er en stor milepæl for hele hovedstadsområdet, at demonstrations-varmepumpen nu er sat i gang.

Varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1.100 husstande med fjernvarme.

- JKK

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025