Køleanlæg leverer fjernvarme til Bjerringbro

15 procent af fjernvarmen i Bjerringbro skal fremover komme fra køleanlæggene på Grundfos, som vil gemme sin overskudsvarme i et nedlagt grundvandsmagasin.

Bjerringbro Varmeværk.

Indtil nu er den store mængde overskudsvarme, som traditionelle kølesystemer fjerner fra produktionsapparatet hos Grundfos i Bjerringbro, forsvundet op i den blå luft, men Bjerringbro Varmeværk og Grundfos har nu i fællesskab trykket på startknappen til dét, der måske kan blive et forbillede for lignende partnerskaber om fremtidens energisystemer.

Sådan virker det

En rørledning transporterer 18-20 grader varmt kølevand fra produktionen hos Grundfos til grundvandsmagasinet. Om sommeren pumpes det konstant 9 grader kolde grundvand retur til virksomheden, hvor det sørger for køling af produktionsudstyret, før det sendes retur i opvarmet form.

Det 20 grader varme kølevand sendes ned i grundvandet. Det skaber bevægelse, og varmen fra kølevandet spreder sig langsomt til grundvandet. De lag af sand, grus og kalk, som grundvandet befinder sig i, holder effektivt på den højere temperatur, der skabes i løbet af de fire sommermåneder.

Når fyringssæsonen sætter ind, hentes det nu 12-14 grader varme vand nu op til varmevekslerne i den nye varmepumpecentral, som Bjerringbro Varmeværk har bygget til formålet.

Den 1. juni satte de to parter Danmarks største grundvandskøleanlæg i drift, og til oktober er byens nye varmepumpecentral klar. Grundfos står for investeringen i anlægget til grundvandskøling og varmeværket etablerer varmepumpecentralen – en samlet investering på 27,7 mio. kr.

Gevinst til alle – også miljøet
Investeringen er på forhånd en god forretning. Med et kalkuleret årligt overskud på tre millioner kroner til deling mellem de to parter, kan byens cirka 2.100 fjernvarmeforbrugere se frem til lavere varmeregninger, når 15 procent af fjernvarmen i Bjerringbro i fremtiden stammer fra overskudsvarme i stedet for naturgas.

Hos Grundfos reduceres omkostningerne til drift og servicering af køling, når virksomhedens køleanlæg slukkes. De nuværende anlæg skal fremover kun være backup for grundvandskølingen.

Men måske er det miljøet, der får den største gevinst. Udledningen af CO2 reduceres med omkring 3.000 tons om året. Det svarer til en besparelse på 1,5 tons for hver husstand, der er tilsluttet Bjerringbro Varmeværk.

Fire måneders køling giver otte måneders fjernvarme
”I de fire sommermåneder har vi et stort behov for køling til vores produktionsapparat,” fortæller Senior Environment Engineer Klaus E. Christensen, Grundfos. ”Men i den periode er der ingen, der har brug for den overskudsvarme, som køleprocessen producerer. Derfor har vi i 10-15 år fulgt udviklingen i mulighederne for at gemme overskudsvarmen til de otte kølige måneder, hvor der er brug for den.”

I de seneste fire år har det stået klart, at løsningen skulle findes i grundvandskøling og grundvandsvarme.

”Teknologien på området udvikler sig hastigt med ny viden, nye kølemidler, højere temperatursæt og en forbedret varmepumpeteknologi,” forklarer Klaus E. Christensen, der i alle årene har været primus motor i projektet om udnyttelse af overskudsvarmen fra Grundfos. ”Samtidig er kravene til fremløbstemperaturen i fjernvarmesystemet sænket fra 76 til 67 °C, så nu er det ikke længere ønsketænkning, men teknologisk muligt at udnytte energien i grundvandet til fjernvarme i de kolde perioder. Men det kræver et grundvandsmagasin, der er egnet til formålet.”

Genbrug af grundvandsmagasin
Gennem forundersøgelserne stod det klart, at etablering af et internt Grundfos-system til grundvandskøling og -varme ville ødelægge økonomien for Bjerringbro Varmeværk. ”Men byens borgere skal ikke bøde for, at vi kan spare penge,” lyder det fra Klaus E. Christensen. ”Sådan opfører Grundfos sig ikke!”

Varmen gemmes i et nedlagt grundvandsmagasin..

Så i stedet for etablering af egne grundvandsmagasiner gik virksomheden på jagt efter andre muligheder sammen med byens varmeværk. Det førte parterne på sporet af et nedlagt grundvandsmagasin ved Gudenåen, som Bjerringbro Fællesvandværk tog ud af drift for flere år siden på grund af forurening med pesticider.

”Vi kunne se på anlæggets profiler, at der var masser af vand i de fire boringer, og et testanlæg bekræftede, at vi med en ekstra, femte boring vil kunne få de 160 m3/h, der er behov for,” fortæller Klaus E. Christensen.

Transporten af de store vandmængder sker gennem en ny, dobbelt Ø 200 mm rørledning mellem den eksisterende kølecentral hos Grundfos, Bjerringbro Varmeværk og grundvandsmagasinet ved Gudenåen – en strækning på omkring en kilometer, som kræver både undergravning af jernbanelinjen og nedgravning hos private lodsejere.

Danmarks største anlæg
Mens Holland i mange år har satset på grundvandskøling og -varme, er det først i de senere år, at teknologien har vundet fodfæste i Danmark – typisk som mindre og mellemstore anlæg på virksomheder.

Anlægget i Bjerringbro er det hidtil største i Danmark. Med tre varmepumper – eller kølemaskiner, som Klaus E. Christensen foretrækker at kalde dem – på hver én megawatt, stiller kompressorerne krav om motorstørrelser, som Grundfos endnu ikke er leveringsdygtig i. Men alle grundvands- og boosterpumper er selvfølgelig lokalt kram, understreger Grundfos-ingeniøren.  

Projektet i Bjerringbro er udviklet i samarbejde med Enopsol, der har specialiseret sig i projektering og etablering af anlæg til grundvandskøling og grundvandsvarme. Cowi har assisteret med projekteringen af varmepumpecentralen, mens Rambøll har været involveret i planlægning af rørledningen. Men ansvaret for projektet og partnerskabet har været lagt i hænderne på en styregruppe med to repræsentanter fra Bjerringbro Varmeværk og to fra Grundfos.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

31.05.2024Installator.dk

Stark har succes med udlejning af fuldt udrustede varebiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning