Køleanlæg leverer fjernvarme til Bjerringbro

15 procent af fjernvarmen i Bjerringbro skal fremover komme fra køleanlæggene på Grundfos, som vil gemme sin overskudsvarme i et nedlagt grundvandsmagasin.

Bjerringbro Varmeværk.

Indtil nu er den store mængde overskudsvarme, som traditionelle kølesystemer fjerner fra produktionsapparatet hos Grundfos i Bjerringbro, forsvundet op i den blå luft, men Bjerringbro Varmeværk og Grundfos har nu i fællesskab trykket på startknappen til dét, der måske kan blive et forbillede for lignende partnerskaber om fremtidens energisystemer.

Sådan virker det

En rørledning transporterer 18-20 grader varmt kølevand fra produktionen hos Grundfos til grundvandsmagasinet. Om sommeren pumpes det konstant 9 grader kolde grundvand retur til virksomheden, hvor det sørger for køling af produktionsudstyret, før det sendes retur i opvarmet form.

Det 20 grader varme kølevand sendes ned i grundvandet. Det skaber bevægelse, og varmen fra kølevandet spreder sig langsomt til grundvandet. De lag af sand, grus og kalk, som grundvandet befinder sig i, holder effektivt på den højere temperatur, der skabes i løbet af de fire sommermåneder.

Når fyringssæsonen sætter ind, hentes det nu 12-14 grader varme vand nu op til varmevekslerne i den nye varmepumpecentral, som Bjerringbro Varmeværk har bygget til formålet.

Den 1. juni satte de to parter Danmarks største grundvandskøleanlæg i drift, og til oktober er byens nye varmepumpecentral klar. Grundfos står for investeringen i anlægget til grundvandskøling og varmeværket etablerer varmepumpecentralen – en samlet investering på 27,7 mio. kr.

Gevinst til alle – også miljøet
Investeringen er på forhånd en god forretning. Med et kalkuleret årligt overskud på tre millioner kroner til deling mellem de to parter, kan byens cirka 2.100 fjernvarmeforbrugere se frem til lavere varmeregninger, når 15 procent af fjernvarmen i Bjerringbro i fremtiden stammer fra overskudsvarme i stedet for naturgas.

Hos Grundfos reduceres omkostningerne til drift og servicering af køling, når virksomhedens køleanlæg slukkes. De nuværende anlæg skal fremover kun være backup for grundvandskølingen.

Men måske er det miljøet, der får den største gevinst. Udledningen af CO2 reduceres med omkring 3.000 tons om året. Det svarer til en besparelse på 1,5 tons for hver husstand, der er tilsluttet Bjerringbro Varmeværk.

Fire måneders køling giver otte måneders fjernvarme
”I de fire sommermåneder har vi et stort behov for køling til vores produktionsapparat,” fortæller Senior Environment Engineer Klaus E. Christensen, Grundfos. ”Men i den periode er der ingen, der har brug for den overskudsvarme, som køleprocessen producerer. Derfor har vi i 10-15 år fulgt udviklingen i mulighederne for at gemme overskudsvarmen til de otte kølige måneder, hvor der er brug for den.”

I de seneste fire år har det stået klart, at løsningen skulle findes i grundvandskøling og grundvandsvarme.

”Teknologien på området udvikler sig hastigt med ny viden, nye kølemidler, højere temperatursæt og en forbedret varmepumpeteknologi,” forklarer Klaus E. Christensen, der i alle årene har været primus motor i projektet om udnyttelse af overskudsvarmen fra Grundfos. ”Samtidig er kravene til fremløbstemperaturen i fjernvarmesystemet sænket fra 76 til 67 °C, så nu er det ikke længere ønsketænkning, men teknologisk muligt at udnytte energien i grundvandet til fjernvarme i de kolde perioder. Men det kræver et grundvandsmagasin, der er egnet til formålet.”

Genbrug af grundvandsmagasin
Gennem forundersøgelserne stod det klart, at etablering af et internt Grundfos-system til grundvandskøling og -varme ville ødelægge økonomien for Bjerringbro Varmeværk. ”Men byens borgere skal ikke bøde for, at vi kan spare penge,” lyder det fra Klaus E. Christensen. ”Sådan opfører Grundfos sig ikke!”

Varmen gemmes i et nedlagt grundvandsmagasin..

Så i stedet for etablering af egne grundvandsmagasiner gik virksomheden på jagt efter andre muligheder sammen med byens varmeværk. Det førte parterne på sporet af et nedlagt grundvandsmagasin ved Gudenåen, som Bjerringbro Fællesvandværk tog ud af drift for flere år siden på grund af forurening med pesticider.

”Vi kunne se på anlæggets profiler, at der var masser af vand i de fire boringer, og et testanlæg bekræftede, at vi med en ekstra, femte boring vil kunne få de 160 m3/h, der er behov for,” fortæller Klaus E. Christensen.

Transporten af de store vandmængder sker gennem en ny, dobbelt Ø 200 mm rørledning mellem den eksisterende kølecentral hos Grundfos, Bjerringbro Varmeværk og grundvandsmagasinet ved Gudenåen – en strækning på omkring en kilometer, som kræver både undergravning af jernbanelinjen og nedgravning hos private lodsejere.

Danmarks største anlæg
Mens Holland i mange år har satset på grundvandskøling og -varme, er det først i de senere år, at teknologien har vundet fodfæste i Danmark – typisk som mindre og mellemstore anlæg på virksomheder.

Anlægget i Bjerringbro er det hidtil største i Danmark. Med tre varmepumper – eller kølemaskiner, som Klaus E. Christensen foretrækker at kalde dem – på hver én megawatt, stiller kompressorerne krav om motorstørrelser, som Grundfos endnu ikke er leveringsdygtig i. Men alle grundvands- og boosterpumper er selvfølgelig lokalt kram, understreger Grundfos-ingeniøren.  

Projektet i Bjerringbro er udviklet i samarbejde med Enopsol, der har specialiseret sig i projektering og etablering af anlæg til grundvandskøling og grundvandsvarme. Cowi har assisteret med projekteringen af varmepumpecentralen, mens Rambøll har været involveret i planlægning af rørledningen. Men ansvaret for projektet og partnerskabet har været lagt i hænderne på en styregruppe med to repræsentanter fra Bjerringbro Varmeværk og to fra Grundfos.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025