Kalder byggebranchen: Hvordan får vi klimaaftrykket fra nybyggede boliger i bund?

I samarbejde med Smith Innovation og BUILD åbner partnerskabet Realdania og VILLUM FONDEN for tre ’calls’, hvor byggebranchen inviteres til at byde ind med nye bæredygtige produkter og løsninger, med designforslag og med de bedste eksempler på lavkarbon-boliger fra hele verden.

Indsatsen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har som målsætning at reducere klimaaftrykket fra nybyggede boliger med 75 procent. Foto: Claus Bjørn Larsen.

I foråret 2022 lancerede Realdania og VILLUM FONDEN indsatsen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet med en klar målsætning: Klimaaftrykket fra nybyggede boliger skal reduceres med 75 procent. Skal det lykkes, skal der helt ny viden og innovation på bordet. 

Nu inviterer Boligbyggeri fra 4 til 1 planet alle byggeriets aktører fra arkitekter og rådgivere til produktudviklere og designere til at komme med deres bud på løsninger, produkter, eksempler og designs, som kan inspirere det danske boligbyggeri til at gå i en markant grønnere retning. 

”Vi når ikke i mål med en klimareduktion på 75 procent, hvis vi bliver ved med at bygge som hidtil – eller marginalt bedre. I arbejdet med at reducere boligbyggeriets klimaaftryk er der behov for at bruge helt nye løsninger, metoder og materialer. Indsatsen kalder i den grad på innovation. For branchen har i dag langt fra alle svarene og ej heller alle løsningerne. Det skal vores fælles indsats Boligbyggeri fra 4 til 1 planet i høj grad adressere og bidrage til at løse”, siger Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af VILLUM FONDEN.

LÆS OGSÅ: Knauf går forrest med nye EPD’ere

Call 1: BUILD søger verdens bedste, realiserede eksempler

Det første call kommer fra BUILD – et institut under Aalborg Universitet – som også er en del af holdet bag Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. 

BUILD efterlyser de bedste eksempler fra både ind- og udland på realiserede boligbyggerier med meget lavt klimaaftryk. Deadline for forslag er i slut juni, hvorefter BUILD samler de bedste eksempler i en publikation sammen med beregninger af klimaaftrykket fra hvert eksempel. 

Dette call gælder boligbyggeri – herunder etagebyggeri, rækkehuse og parcelhuse – som vil blive analyseret ved brug af livscyklusvurdering med fokus på både drift, materialer og bygningens størrelse.

Call 2: Bæredygtige materialer og nye løsninger

Andet call har fokus på innovation og leder efter fremtidens bæredygtige byggeklodser. Callet administreres af Smith Innovation og er primært målrettet producenter, opfindere og virksomheder, som udvikler bæredygtige løsninger på produkt- og komponent-niveau. Her inviteres de til at komme på banen med begavede løsninger, der kan bidrage til at minimere klimaaftrykket fra nybyggede boliger.

”I Boligbyggeri fra 4 til 1 planet arbejder vi målrettet med innovation og modning af nye ideer. Vi vil støtte test, dokumentation og modning af nye materialer og produkter, der kan hjælpe os over målstregen på vores vej mod boligbyggeri med et meget lavt klimaaftryk. Fra de gode ideer om hvordan vi bor, til nye materialer med lavere klimaaftryk og nye måder at bygge på. Vi ser rigtig meget frem til at få branchens bedste bud”, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

LÆS OGSÅ: Store potentialer for udfasning af olie- og gasfyr i det offentlige

Call 3: Næste generation skal høres

Det sidste og mere konceptuelle innovations-call er en åben invitation til arkitekter, designere og ingeniører – ikke kun de etablerede, men også næste generation. Her får de mulighed for at udvikle og opføre visionære boligkoncepter til en fremtid, hvor alle har råd til en bolig – uden at opførelsen af boligen kræver flere ressourcer, end vores planet har til rådighed. 

Det sker i form af en konkurrence, hvor de bedste forslag får stillet 750.000 kr. til rådighed. Det er midler, som skal gå til en detaljering og til opførelse af deres forslag i pavillon-form, som efterfølgende vil blive vist til offentligheden i hjertet af København.

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025