Kamp til stregen
Ordrebogen har på det seneste været tynd i en del installationsvirksomheder, lige som det er blevet vanskeligere at krasse tilgodehavender ind. TEKNIQs adm. direktør, Niels Jørgen Hansen vurderer, at 2009 bliver et barsk år for mange af foreningens medlemsvirksomheder, som nu tvinges til at have langt mere fokus på risici.
Det siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra installatørernes organisation, TEKNIQ. Han erkender imidlertid samtidig, at forskellen i medlemsvirksomhedernes omsætning i løbet af den sidste halvdel af året er blevet større.
I nogle virksomheder er ordrebogen blevet lidt tynd - også selv om mange installationsvirksomheder ved årets udgang fortsat havde et højt aktivitetsniveau.
TEKNIQs direktør anslår, at omsætningen pr. medarbejder for øjeblikket ligger på ca. én million kr. med et resultat pr. medarbejder på omkring seks procent, hvilket er nogenlunde uændret i forhold til sidste år ved samme tid.
Allerede for et år siden var der en tydelig tendens til, at forskellen mellem de installationsvirksomheder, som tjente meget og lidt, var blevet større - og ifølge Niels Jørgen Hansen er gabet fortsat stort - måske endda lidt større end i 2007.
Ser man på statistikken, er der stor individuel forskel på den gennemsnitlige indtjening - også inden for de forskellige kategorier af installationsvirksomheder. Imidlertid er det ikke størrelsen i sig selv, som bestemmer hvordan det går, men i højere grad hvilket marked den enkelte installatør befinder sig på, samt hvilke typer projekter han er afhængig af. Al erfaring viser, at en lille veldrevet virksomhed sagtens kan klare sig godt. Derudover betyder det naturligvis en hel del, hvilke kompetencer den enkelte virksomhed besidder.
Men de virksomheder, som er meget afhængige af f.eks. boligbyggeri, har uden tvivl haft et rigtig slemt år, siger Niels Jørgen Hansen.
Når kreditten strammes
Er det blevet vanskeligere at krasse tilgodehavender hjem?
Det er der overhovedet ingen tvivl om. Man må leve med betydelig større risici i dag end for blot et år siden, og der er flere kunder, som forsøger at trække betalingerne, enten fordi det går skidt for dem - eller fordi kunden har problemer med sin almindelige bankkredit, hvilket jo desværre er et generelt problem, som ikke kun omfatter vores branche. Når bankerne strammer kreditten, forsøger leverandørerne også at sikre sig deres tilgodehavende hurtigere. På samme måde forsøger kunderne at udsætte deres betaling i så lang tid som muligt. I praksis har installatørerne ikke andre muligheder end alle andre for at få deres tilgodehavende, nemlig ved at sørge for at regningen bliver sendt hurtigt samt at sagen bliver sendt til inkasso, hvis der ikke bliver betalt rettidigt.
Flere konkurser i vente
Mister installatørerne i stigende grad også penge på konkursramte bygherrer?
Ja, der er ingen tvivl om, at det er et kæmpeproblem for nogle installationsvirksomheder, siger Niels Jørgen Hansen, som samtidig finder det ret usandsynligt, at der ikke skulle komme flere konkurser blandt TEKNIQs medlemsvirksomheder i 2009 end i 2008.
2009 bliver et barsk år for mange virksomheder - også installationsvirksomheder. Det bliver et år, hvor der skal være langt mere fokus på risici og dermed stam omkostningsstyring.
Heldigvis er vores branche mindre konjunkturfølsom end mange andre brancher inden for byggesektoren, fordi vi har mere servicearbejde. Det må dog ikke blive en sovepude. Verdensbilledet kan hurtigt skifte for den enkelte virksomhed. Kunderne kan på kort tid ændre adfærd, ligesom nogle kunder hurtigt kan gå nedenom og hjem. Derfor skal installationsvirksomhederne hurtigt kunne omstille sig i takt med at markedet ændrer sig, mener han.
Vær godt forberedt
Trods de magre tider har optaget af nye lærlinge til vvs- og elektrikeruddannelserne gennem de seneste år været nogenlunde uændret. I alt uddannes der årligt ca. 2500 unge på de to uddannelser - og kun meget få gennemfører ikke den påbegyndte uddannelse.
Ca. 300 personer får hvert år autorisation som installatør efter at have gennemført overbygningsuddannelsen, og de står potentielt klar til at starte selvstændig virksomhed. På spørgsmålet, om hvilket råd han vil give en yngre installatør, som ønsker at etablere egen virksomhed, anbefaler Niels Jørgen Hansen, at den pågældende grundigt overvejer, hvilket marked han vil satse på.
Han skal bestemt ikke regne med, at opgaverne kommer dumpende ned fra himlen og derfor skal han danne sig et klart overblik over, hvilken type kunder han vil specialisere sig i. Det er hårdt arbejde og der er kamp til stregen. Det betyder ikke, at han skal lade være med at starte for sig selv. Men han skal være rigtig godt forberedt.