Klimavenlige varmepumper har fundet vej til Danmark

I flere år har klimavenlige varmepumper stået højt på politikernes ønskeliste. Nu begynder de at finde vej ind på de danske fjernvarmeværker.

Varmepumperne kan omdanne strømmen fra vindmøller til varme og dermed skabe samspil mellem vind og varme. PR-foto..

Store elektriske luft-til-vand varmepumper er nu ved at finde vej ind på de danske fjernvarmeværker, og med den voksende vindmøllekapacitet udgør de en vigtig brik i den fortsatte grønne omstilling.

Læs også: Manglende eftersyn af varmepumpen kan blive dyrt

Varmepumperne kan omdanne strømmen fra vindmøller til varme og dermed skabe samspil mellem vind og varme. De gør det ydermere muligt at udnytte andre varmekilder såsom spildevand, havvand og udeluft.

Med etableringen af en luft-til-vand varmepumpe tilslutter Saltum Fjernvarme sig et stigende antal af danske forsyningsselskaber, som integrerer varmepumper i deres fjernvarmeproduktion.

Saltum Fjernvarmes varmeproduktion er i dag baseret på naturgas suppleret med varme fra et solvarmeanlæg.

Ved udgangen af 2018 bortfaldt grundbeløbet, som naturgasfyrede kraftvarmeværker fik som kompensation for, at de var bundet til at bruge gas og stå til rådighed med elproduktionskapacitet. Bortfaldet betød stigende varmeproduktionsomkostninger.

Derfor installeres der nu i samarbejde med Aalborg CSP, der leverer VE-løsninger, en varmepumpe, som skal hjælpe med at realisere den grønne omstilling samt medvirke til en stabilisering af fjernvarmeværkets varmepriser.

Gunstige forhold
”Vi har valgt Aalborg CSP som totalleverandør, fordi den løsning de tilbød, havde den højeste virkningsgrad og bedste totaløkonomi. Samtidig var det den løsning, der var bedst indpasset i landskabet, og der var taget højde for, at støj ikke kommer til at genere naboerne”, siger Ole B. Hejlesen, formand i Saltum Fjernvarme.

Anlægget vil bestå af en 1,2 MW luft-til-vand varmepumpe, specifikt tilpasset Saltum Fjernvarmes energibehov, hvor udeluften anvendes som varmekilde til varmeproduktion.

Med en kapacitet på 1,2 MW vil anlægget på årsbasis kunne producere omkring 8.000 MWh varme og dermed dække omkring 80 procent af varmeforbruget hos værkets kunder.

”I flere år har der været et politisk ønske om, at der skulle store varmepumper ind i det danske fjernvarmesystem. Det er dog først i 2019, at forholdene for varmepumper er blevet så gunstige, at fjernvarmeselskaberne tør investere i varmepumper”, fortæller Per Aasted, salgs- og projektingeniør hos Aalborg CSP. Han glæder sig over udviklingen:

Læs også: Varmepumper kan få et boost med fjernvarme i ryggen

”Når jeg ser tilbage på de 33 år, jeg har været i fjernvarmebranchen, er det altid de mest energieffektive løsninger, der har været billigst i det lange løb.”

- SMF

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle