Krav om HPFI delvist udsat

Kravet om HPFI-afbrydere i kommunale bygninger er foreløbig udsat, mens kravet til boliger ligger fast. Vej- og gadebelysning skal opgraderes løbende.

Den 1. juli skulle alle installationer – lige fra private boliger, skoler og hospitaler til gade- og vejbelysning have været forsynet med HPFI-afbrydere. I princippet sidder der altså i dag en HFI- eller HPFI-afbryder i hver eneste dansk boliginstallation.

De kommunale lygtepæle og daginstitutioner var også omfattet af den oprindelige bekendtgørelse. De får imidlertid lov at vente. Gade- og vejbelysning bliver i stedet opgraderet løbende, mens opsætning af HPFI-afbrydere i kommunale bygninger er udskudt i to år. Ændringen er sket efter forslag fra Sikkerhedsstyrelsen og har efterfølgende været i høring. Ingen havde væsentlige indvendinger.

Boligområdet omfatter private og offentlige boliger samt institutioner, som fx plejehjem, herberg og døgninstitutioner. Her regner Sikkerhedssyrelsen ifølge kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen, med at tingene er i orden.

”Vi går ikke ud og straffer nogen lige med det samme, vi går ud fra, at folk overholder loven. Dét vi hører fra branchen, er da også, at der har været godt gang i forretningen,” siger hun.

Løbende opgradering af gadebelysning
Kravet om fejlstrømsbeskyttelse af gade- og vejbelysning tages ud af afsnit 8 i Stærkstrømsbekendtgørelsen. I stedet indarbejdes regler i ændringsbekendtgørelsen afsnit 8, som betyder, at lygtepælenes installationer opgraderes løbende, efterhånden som de bliver repareret og vedligeholdt. Formålet med at fjerne kravet er at overlade ansvaret til installationsejerne, dvs. fx kommuner og regioner, at prioritere opgaven, som en del af deres løbende vedligeholdelse på området.

Ved reparation og vedligeholdelse stilles der dog nogle krav, som installationsejerne skal leve op til. Det er for at undgå, at der fremadrettet bruges klasse I-armaturer produceret efter de nye standarder, fordi disse kan være farlige i kombination med bestemte typer af installationer.

Udskydelse af tidsfristen på øvrige bygninger
De øvrige dele af afsnit 8 bliver udskudt til 1. juli 2010, det gælder fx installationer i skoler og børnehaver samt på arbejdspladser.

”Vores forslag om ændringer kom efter et ønske fra kommunerne, som ikke mente, at de havde det nødvendige overblik over behovet,” siger kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen, Sikkerhedsstyrelsen.

”Det, der kommer til at ske, er, at vi foretager en pilotundersøgelse i kommunerne – i første omgang i form af stikprøveundersøgelser. De fremtidige initiativer kommer til at afhænge af resultatet af undersøgelsen,” siger hun. Pilotundersøgelse skal danne fundamentet for et fælles grundlag for det videre arbejde og de økonomiske konsekvenser af kravet i landets kommuner.

Dobbeltbeskyttelse i alle installationer
Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 8 og 6B sigter mod at indføre dobbeltbeskyttelse i alle installationer. Dobbelt beskyttelse betyder, at der skal forekomme to fejl, før en farlig situation kan opstå. De nye krav baserer sig primært på, at der fremover må forventes at være mindre sikkerhed indbygget i elektriske apparater som følge af nye vedtagne europæiske standarder. Dorthe Rasmussen beskriver det som ”en populært sagt nedadgående kurve for sikkerheden i elektriske produkter."

Standarderne tillader nemlig op til en halvering af de interne sikkerhedsafstande (de såkaldte krybe-luft afstande). De europæiske standarder er baseret på den antagelse, at der er dobbeltbeskyttelse i medlemslandenes installationer. Det er ikke tilfældet i Danmark, da der stadig er installationer uden HPFI/HFI-afbryder eller anden ekstrabeskyttelse (fx jordforbindelse). Derfor er kravet om tvungen fejlstrømafbryder ifølge Dorthe Rasmussen nødvendig, hvis vi skal fremtidssikre elsikkerheden i Danmark.

www.installator.dk/

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

Fra kun 10 øre pr stk!

25.03.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

HEP-600C lader for bly-syre og Li-ion batterier i hårdt miljø

25.03.2025Installator.dk

Klimaminister undskylder for manglende orientering

25.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Få ENDNU flere fordele med den nye V2 fiberblæsemaskine fra Jetting!

24.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Forbedret belysning og akustik i ét – SilentFelt LED armatur

24.03.2025Installator.dk

Slagelse-installatør køber op

24.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Push-in printklemmer til BC 17,8 elektronikhuse

24.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Konfigurerbare husoverdele BC 35,6 og 53,6 med Push-in tilslutning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
📢 WEBINAR - SMART PRICE ADAPTION 📢

Er du nysgerrig efter at vide, hvordan funktionen Smart Price Adaption fungerer på en Vølund varmepumpe, og er du klar til at optimere dine kunders energiforbrug? 🌟

Dato

28.03.2025

Tid

10:00

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Brøndby - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

01.04.2025

Sted

Brøndby

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Kurset afholdes over 2 x 3 hele kursusdage – Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeld-knappen.

Dato

01.04.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Odense - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

02.04.2025

Sted

Odense

DTU
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Sikker implementering af systemer

Er det dit ansvar, når virksomheden skal sikre data under transport og ved opbevaring? Så er det vigtigt at vælger en sikker og tilstrækkelig hurtig kryptografisk algoritme.

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup