Lærlingepakke virker

Faldet i antallet af indgåede uddannelsesaftaler, man så i landets el- og VVS-installationsvirksomheder, i begyndelsen af coronakrisen, er stilnet af efter indførelsen af en lærlingepakke. Tekniq Arbejdsgiverne forventer, at den positive udvikling fortsætter.

Efter en lærlingeaftalen i maj, er antallet af lærlinge i el- VVS-installationsbranchen steget..

Der er fremgang at spore, når det gælder antallet af nye lærlinge i landets el- og VVS-installationsvirksomheder. 

I starten af coronakrisen så man ellers en næsten halvering af indgåede uddannelsesaftaler i forhold til året før, men nye tal viser, at faldet set over hele ”coronaperioden” nu er reduceret markant – fra 46 til 10 procent på VVS-området og fra 47 til 23 procent indenfor el.

”Det tyder på, at den første forskrækkelse, vi så, da coronapandemien ramte os, er aftagende. Og det er meget opmuntrende, at el- og VVS-installationsvirksomhederne så småt igen begynder at nærme sig det høje niveau fra 2019 i antallet af uddannelsesaftaler”, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Vi kan se, at fremgangen for alvor tog fart, da regeringen og arbejdsmarkedets parter tilbage i slutningen af maj indgik en aftale om at give en tiltrængt økonomisk håndsrækning til de virksomheder, der lukkede dørene op for nye lærlinge. Det har tydeligvis givet el- og VVS-installatørerne ro til at tænke mere langsigtet og bidrage aktivt til at sikre strømmen af de nye faglærte, vi får så hårdt brug for de kommende år”.

Læs også: Ny aftale letter omkostninger til lærlinge

En effekt, der kan mærkes
Lærlingeaftalen i maj betød blandt andet, at man ville bruge de 5,4 milliarder kroner, der var opsparet under den såkaldte AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til at lette virksomhedernes lærlingeomkostninger.

Det betyder eksempelvis, at man kan få dækket 90 procent af lønomkostningerne i resten af 2020 for nye lærlinge. De første penge skal efter planen udbetales til september men har altså allerede haft mærkbar effekt i de to brancher.

”Vi forventer da også, at den positive udvikling vil fortsætte i takt med, at pengene kommer ud til virksomhederne, og vi kan kun opfordre til, at udbetalingerne sker hurtigst muligt”, siger Tina Voldby.

”Mange kommende lærlinge er ved at færdiggøre deres grundforløb netop nu, og derfor er det afgørende, at virksomhederne føler sig på økonomisk sikker grund, når de indgår uddannelsesaftalerne, så vi kan fortsætte den positive udvikling”, fortsætter hun.

- HCL

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

22.10.2024Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

22.10.2024Installator.dk

Dansk lys-virksomhed satser stort på gartnerier og p-huse

22.10.2024KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

Sponseret

Videreuddannelse sikrer kvaliteten: KEA opdaterer IMS VVS montørers viden om afløbsinstallationer

21.10.2024Installator.dk

Ny bekendtgørelse på plads: Massivt bøvl aflyst

18.10.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

17.10.2024Installator.dk

SIF Gruppen har købt forretning for installation af ladestandere

16.10.2024Inspectly ApS

Sponseret

Har du manglet en tidslinje til dine projekter?

16.10.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: Behov for at skærpe interessen for installatøruddannelserne

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle