Landets første el-mestre er fra Nordjylland

Ti nordjyske elektrikere kan som de første i Danmark kalde sig el-mestre. De er netop blevet færdige med el-mesteruddannelsen på UCN act2learn i Aalborg.

Fra venstre mod højre ses Jørgen Larsen, Tobias Ravn, Kenney Johan Fuhlendorff, Bent Bagge Nøhr, Per Daugaard Thomsen, Rasmus Mosumgaard Tange, Torben Loftager Andersen, Lars Toft Jensen og Martin Horsevad. Morten Jakobsen var fraværende. Foto: UCN. .

Den nordjyske uddannelse til el-mester, der varer to år, blev oprettet for et par år siden som en forsøgsordning, bl.a. fordi flere virksomheder efterspurgte en deltidsuddannelse, som gav mulighed for at søge om fuld el-autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: De nye el- og VVS-deltidsuddannelser er godkendt

Og det har netop været guleroden for de ti el-mestre, der stort set alle driver selvstændigt firma. En af dem er Torben Andersen, ejer af TA EL-Service.

”Det var vigtigt for mig at få den fulde el-autorisation. Jeg stod i den situation, at ingen i mit firma havde autorisationen, efter jeg mistede en medarbejder. Derfor måtte jeg enten lukke min virksomhed eller sørge for selv at få autorisationen, mens jeg kørte virksomheden videre”, fortæller Torben Andersen.

En fuld el-autorisation giver en virksomhed ret til at udføre alt arbejde inden for el-området. Visse dele må man ifølge Sikkerhedsstyrelsen også lave uden autorisation. For eksempel er det lovligt at skifte en indendørs stikkontakt, men man må ikke flytte kontakten. Det kræver den fulde autorisation.

Behov for fleksibel uddannelse
De sidste to år har de ti nybagte el-mestre været på skolebænken to dage om ugen ved siden af deres arbejde. Før el-mesteruddannelsen var der ikke et tilbud til beskæftigede elektrikere, bortset fra fuldtidsuddannelsen til el-installatør. En uddannelse på fuld tid er imidlertid mere end svær at forene med at drive selvstændig virksomhed.

”I flere år har vi udbudt en tilsvarende mesteruddannelse i gas, vand og sanitet, og vi oplevede, at der var behov for en fleksibel uddannelse, der var tilpasset det formål at kunne søge fuld autorisation på lige vilkår med el-installatørerne”, siger Dennis Lindkvist Nørbjerg, uddannelseskonsulent på UCN act2learn Teknologi.

For at deltage på den toårige el-mesteruddannelse skal man have en relevant erhvervsuddannelse inden for el-området samt to års erhvervserfaring efter endt lærlingeperiode.

På uddannelsen har de nye el-mestre blandt andet lært om bygningsinstallationer, elforsyningsanlæg, bygningsautomatik, teknisk beregning samt økonomi og virksomhedsdrift.

Læs også: Studerende opnår landets første delautorisationer

UCN act2learn håber på at kunne starte et nyt hold til efteråret.

- JKK 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle