Landets første el-mestre er fra Nordjylland

Ti nordjyske elektrikere kan som de første i Danmark kalde sig el-mestre. De er netop blevet færdige med el-mesteruddannelsen på UCN act2learn i Aalborg.

Fra venstre mod højre ses Jørgen Larsen, Tobias Ravn, Kenney Johan Fuhlendorff, Bent Bagge Nøhr, Per Daugaard Thomsen, Rasmus Mosumgaard Tange, Torben Loftager Andersen, Lars Toft Jensen og Martin Horsevad. Morten Jakobsen var fraværende. Foto: UCN. .

Den nordjyske uddannelse til el-mester, der varer to år, blev oprettet for et par år siden som en forsøgsordning, bl.a. fordi flere virksomheder efterspurgte en deltidsuddannelse, som gav mulighed for at søge om fuld el-autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: De nye el- og VVS-deltidsuddannelser er godkendt

Og det har netop været guleroden for de ti el-mestre, der stort set alle driver selvstændigt firma. En af dem er Torben Andersen, ejer af TA EL-Service.

”Det var vigtigt for mig at få den fulde el-autorisation. Jeg stod i den situation, at ingen i mit firma havde autorisationen, efter jeg mistede en medarbejder. Derfor måtte jeg enten lukke min virksomhed eller sørge for selv at få autorisationen, mens jeg kørte virksomheden videre”, fortæller Torben Andersen.

En fuld el-autorisation giver en virksomhed ret til at udføre alt arbejde inden for el-området. Visse dele må man ifølge Sikkerhedsstyrelsen også lave uden autorisation. For eksempel er det lovligt at skifte en indendørs stikkontakt, men man må ikke flytte kontakten. Det kræver den fulde autorisation.

Behov for fleksibel uddannelse
De sidste to år har de ti nybagte el-mestre været på skolebænken to dage om ugen ved siden af deres arbejde. Før el-mesteruddannelsen var der ikke et tilbud til beskæftigede elektrikere, bortset fra fuldtidsuddannelsen til el-installatør. En uddannelse på fuld tid er imidlertid mere end svær at forene med at drive selvstændig virksomhed.

”I flere år har vi udbudt en tilsvarende mesteruddannelse i gas, vand og sanitet, og vi oplevede, at der var behov for en fleksibel uddannelse, der var tilpasset det formål at kunne søge fuld autorisation på lige vilkår med el-installatørerne”, siger Dennis Lindkvist Nørbjerg, uddannelseskonsulent på UCN act2learn Teknologi.

For at deltage på den toårige el-mesteruddannelse skal man have en relevant erhvervsuddannelse inden for el-området samt to års erhvervserfaring efter endt lærlingeperiode.

På uddannelsen har de nye el-mestre blandt andet lært om bygningsinstallationer, elforsyningsanlæg, bygningsautomatik, teknisk beregning samt økonomi og virksomhedsdrift.

Læs også: Studerende opnår landets første delautorisationer

UCN act2learn håber på at kunne starte et nyt hold til efteråret.

- JKK 

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

22.10.2024wedi GmbH

Sponseret

wedi – din partner i bæredygtige badeværelser

22.10.2024Installator.dk

Dansk lys-virksomhed satser stort på gartnerier og p-huse

22.10.2024KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

Sponseret

Videreuddannelse sikrer kvaliteten: KEA opdaterer IMS VVS montørers viden om afløbsinstallationer

21.10.2024Installator.dk

Ny bekendtgørelse på plads: Massivt bøvl aflyst

18.10.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle