Lave skolekarakterer hænger sammen med frafald

Op mod halvdelen af eleverne på vvs- og elektrikeruddannelserne dropper ud undervejs. Ny analyse peger på sammenhæng mellem lave karakterer i dansk og matematik i folkeskolen og risiko for frafald.

Ud af det samlede antal, der begynder på en erhvervsuddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist, falder op mod halvdelen af dem fra undervejs. Ny analyse af frafaldet peger på, at der er en vis sammenhæng med lave karakterer i matematik og dansk ved folkeskolens afgangseksamen og risikoen for at droppe ud. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne..

Ud af det samlede antal, der begynder på en erhvervsuddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist, falder op mod halvdelen af dem fra undervejs. Ny analyse af frafaldet peger på, at der er en vis sammenhæng med lave karakterer i matematik og dansk ved folkeskolens afgangseksamen og risikoen for at droppe ud.

”Resultatet peger på, at begge erhvervsuddannelser har et højt fagligt niveau, men samtidig bliver det også tydeligt, at der desværre bliver optaget elever på uddannelserne, som er for svage rent fagligt til at gennemføre”, siger Jannik Blumensaadt, uddannelseskonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Den nye undersøgelse går dybere ind i sammenhængen mellem folkeskolekarakterer og fuldførelse af erhvervsuddannelsen. Her bliver billedet tydeligt, når man sammenligner med de elever, der har fået mellem 2 og 4 i eksamenskarakter i dansk og matematik med de elever, der har fået en højere karakter.
Hos elektrikerne når 50 procent aldrig ud i virksomhedspraktik, før de dropper ud, hvis de har fået mellem 2 og 4 i matematik. Kun 35 procent i den gruppe gennemfører uddannelsen.

Til sammenligning gennemfører 72 procent af de elever, der har fået 10 eller derover i matematikeksamen fra grundskolen.
Samme tendens ses på vvs-energiuddannelsen, hvor både dansk- og matematik-karaktererne boner ud i sammenligningen. Omkring halvdelen af eleverne med de dårligste karakterer ender med et svendebrev, mens langt hovedparten af elever med 10 eller derover i matematik eller dansk gennemfører uddannelsen.

”Det er en bekymrende tendens, da virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft, og udfordringen bliver ikke mindre de kommende år. Derfor er det vigtigt at få nedbragt de tårnhøje frafaldsprocenter”, siger Jannik Blumensaadt.

Samtidig er det interessant at se på, hvornår eleverne falder fra i uddannelsesforløbet. Her er der enkelte forskelle mellem de to uddannelser.
Ud af det samlede frafald blandt elektrikerne på 48 procent, så falder 30 procent fra i løbet af grundforløb 2. Kun seks procent falder fra i løbet af første praktikperiode ude i virksomheder. Efterfølgende ender 12 procent med at sige farvel til uddannelsen, før de har fået svendebrevet i hånden.

Læs også: Tre parter vil løfte erhvervspraktikken i folkeskolen

Blandt vvs-energispecialisterne er det 43 procent, der samlet set dropper ud i løbet af uddannelsen. De fordeler sig på 19 procent, der hopper fra på grundforløb 2. I løbet af første praktikperiode forsvinder fem procent, mens 19 procent dropper ud i løbet af den sidste del af uddannelsen.  

”Analysen peger med andre ord på, at det særligt er på erhvervsuddannelserne, der er brug for at sætte ekstra kræfter ind for at få nedbragt de høje frafaldsprocenter. Det gælder både ved indgangen til uddannelsen og ved at styrke skolernes pædagogiske indsats undervejs”, siger Jannik Blumensaadt.

Frafaldsanalysen er udgivet i juli af EVU (El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat) med brug af data fra Danmarks Statistik og Styrelsen for It og Læring. Derudover er der suppleret med interviews med en række af de frafaldne elever.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle