Lave skolekarakterer hænger sammen med frafald

Op mod halvdelen af eleverne på vvs- og elektrikeruddannelserne dropper ud undervejs. Ny analyse peger på sammenhæng mellem lave karakterer i dansk og matematik i folkeskolen og risiko for frafald.

Ud af det samlede antal, der begynder på en erhvervsuddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist, falder op mod halvdelen af dem fra undervejs. Ny analyse af frafaldet peger på, at der er en vis sammenhæng med lave karakterer i matematik og dansk ved folkeskolens afgangseksamen og risikoen for at droppe ud. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne..

Ud af det samlede antal, der begynder på en erhvervsuddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist, falder op mod halvdelen af dem fra undervejs. Ny analyse af frafaldet peger på, at der er en vis sammenhæng med lave karakterer i matematik og dansk ved folkeskolens afgangseksamen og risikoen for at droppe ud.

”Resultatet peger på, at begge erhvervsuddannelser har et højt fagligt niveau, men samtidig bliver det også tydeligt, at der desværre bliver optaget elever på uddannelserne, som er for svage rent fagligt til at gennemføre”, siger Jannik Blumensaadt, uddannelseskonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Den nye undersøgelse går dybere ind i sammenhængen mellem folkeskolekarakterer og fuldførelse af erhvervsuddannelsen. Her bliver billedet tydeligt, når man sammenligner med de elever, der har fået mellem 2 og 4 i eksamenskarakter i dansk og matematik med de elever, der har fået en højere karakter.
Hos elektrikerne når 50 procent aldrig ud i virksomhedspraktik, før de dropper ud, hvis de har fået mellem 2 og 4 i matematik. Kun 35 procent i den gruppe gennemfører uddannelsen.

Til sammenligning gennemfører 72 procent af de elever, der har fået 10 eller derover i matematikeksamen fra grundskolen.
Samme tendens ses på vvs-energiuddannelsen, hvor både dansk- og matematik-karaktererne boner ud i sammenligningen. Omkring halvdelen af eleverne med de dårligste karakterer ender med et svendebrev, mens langt hovedparten af elever med 10 eller derover i matematik eller dansk gennemfører uddannelsen.

”Det er en bekymrende tendens, da virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft, og udfordringen bliver ikke mindre de kommende år. Derfor er det vigtigt at få nedbragt de tårnhøje frafaldsprocenter”, siger Jannik Blumensaadt.

Samtidig er det interessant at se på, hvornår eleverne falder fra i uddannelsesforløbet. Her er der enkelte forskelle mellem de to uddannelser.
Ud af det samlede frafald blandt elektrikerne på 48 procent, så falder 30 procent fra i løbet af grundforløb 2. Kun seks procent falder fra i løbet af første praktikperiode ude i virksomheder. Efterfølgende ender 12 procent med at sige farvel til uddannelsen, før de har fået svendebrevet i hånden.

Læs også: Tre parter vil løfte erhvervspraktikken i folkeskolen

Blandt vvs-energispecialisterne er det 43 procent, der samlet set dropper ud i løbet af uddannelsen. De fordeler sig på 19 procent, der hopper fra på grundforløb 2. I løbet af første praktikperiode forsvinder fem procent, mens 19 procent dropper ud i løbet af den sidste del af uddannelsen.  

”Analysen peger med andre ord på, at det særligt er på erhvervsuddannelserne, der er brug for at sætte ekstra kræfter ind for at få nedbragt de høje frafaldsprocenter. Det gælder både ved indgangen til uddannelsen og ved at styrke skolernes pædagogiske indsats undervejs”, siger Jannik Blumensaadt.

Frafaldsanalysen er udgivet i juli af EVU (El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat) med brug af data fra Danmarks Statistik og Styrelsen for It og Læring. Derudover er der suppleret med interviews med en række af de frafaldne elever.

- PiB

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup