I lyset af LED
Der er store forventninger til LED, og virksomheder er for længst begyndt at udskifte den traditionelle belysning med LED, men både installatører og ingeniører skal tage højde for en række ting.
De fleste branchefolk tror på, at LED får en dominerende plads blandt fremtidens lyskilder. Det kom også til udtryk, da Danmarks førende ekspert på området, elinstallatør Rune S. Larsen, holdt foredrag i ingeniørhuset i København om netop LED. Langt flere end forventet mødte op for at blive klogere på LED, som er noget mere kompliceret end de lyskilder, vi er vant til. Og med Rune S. Larsen ved roret fik deltagerne en spændende tur i LED-universet.
Læs også: Virksomheder vil have LED-belysning
Lyskilden kom første gang frem i 1968, og fra 1990 begyndte man at anvende den som markeringslys i blandt andet lufthavne. Herefter blev den gradvist udviklet, men især i de senere år er udviklingen gået stærkt, fordi vi har brug for lyskilder med en god lyskvalitet og det lavest mulige energiforbrug.
Kan ikke bruges overalt
Bortset fra det lave energiforbrug er den store fordel, at lyskilden har en meget lang levetid. Det er især praktisk på steder, hvor udskiftning er besværlig. Men placerer man lyskilden for varmt (over 25 grader Celsius) eller i et armatur, hvor den ikke kan slippe af med varmen, bliver levetiden langt kortere.
Om Rune S. Larsen
Rune S. Larsen er i dag 25 år, en ung alder for en ekspert vil de fleste sige, men han begyndte at læse ældre tekniske artikler om LED allerede som 15-årig. Og da han derefter blev elektriker og siden elinstallatør, specialiserede han sig i LED. Han har udgivet den meget efterspurgte ”LED-bogen”, som er Danmarks første om emnet. Læs mere på ledbogen.dk.
Valg mellem effektivitet og lyskvalitet
Bruger man LED, står man over for et valg mellem det helt hvide lys på for eksempel 5000 Kelvin eller et varmere lys på 2700-3000 Kelvin, som kommer tæt på glødepæren. Det nedsætter energieffektiviteten, men giver et mere behageligt lys.
Hvad angår lyskvalitet, kan man ifølge Rune S. Larsen nå op på 98-99 RA, i hvert fald teoretisk, som han siger.
Pas på kvaliteten
Med LED er det som med solcelleanlæg. De er populære og fremstilles derfor af rigtig mange producenter ikke mindst i Kina, prisen er måske lavere, men det er kvaliteten også. Som eksempel nævner han, at fosforbelægningen kan degenerere, så farven bliver blålig eller lilla.
Det kan ifølge Rune S. Larsen skyldes fejl i det termiske system. Er det rigtig dårligt kan fosforen forsvinde efter 5.000-10.000 timer, siger han. Driverfejl er endnu en risiko. Systemer hvor LED er anvendt som lyskilde indeholder typisk en eller to drivere. Dør driveren vil lyskilden stoppe med at lyse.
Man skal altså vurdere kvaliteten i et helt system, så det er klogt at vælge en leverandør, man stoler på.
Bestil nøjagtigt antal
I LED-lyskilder kan der være forskelle på lysfarven. Selvom de er små, ses de meget tydeligt op mod en hvid væg. Derfor er det bedst at bestille alle lyskilder til en opgave på én gang. Gør man ikke det, skal man huske at notere bindingsnummeret, anbefaler Rune S. Larsen.