I lyset af LED

Der er store forventninger til LED, og virksomheder er for længst begyndt at udskifte den traditionelle belysning med LED, men både installatører og ingeniører skal tage højde for en række ting.

De fleste branchefolk tror på, at LED får en dominerende plads blandt fremtidens lyskilder. Det kom også til udtryk, da Danmarks førende ekspert på området, elinstallatør Rune S. Larsen, holdt foredrag i ingeniørhuset i København om netop LED. Langt flere end forventet mødte op for at blive klogere på LED, som er noget mere kompliceret end de lyskilder, vi er vant til. Og med Rune S. Larsen ved roret fik deltagerne en spændende tur i LED-universet.

Læs også: Virksomheder vil have LED-belysning

Lyskilden kom første gang frem i 1968, og fra 1990 begyndte man at anvende den som markeringslys i blandt andet lufthavne. Herefter blev den gradvist udviklet, men især i de senere år er udviklingen gået stærkt, fordi vi har brug for lyskilder med en god lyskvalitet og det lavest mulige energiforbrug.

Kan ikke bruges overalt
Bortset fra det lave energiforbrug er den store fordel, at lyskilden har en meget lang levetid. Det er især praktisk på steder, hvor udskiftning er besværlig. Men placerer man lyskilden for varmt (over 25 grader Celsius) eller i et armatur, hvor den ikke kan slippe af med varmen, bliver levetiden langt kortere.

Om Rune S. Larsen

Rune S. Larsen er i dag 25 år, en ung alder for en ekspert vil de fleste sige, men han begyndte at læse ældre tekniske artikler om LED allerede som 15-årig. Og da han derefter blev elektriker og siden elinstallatør, specialiserede han sig i LED. Han har udgivet den meget efterspurgte ”LED-bogen”, som er Danmarks første om emnet. Læs mere på ledbogen.dk.

Valg mellem effektivitet og lyskvalitet
Bruger man LED, står man over for et valg mellem det helt hvide lys på for eksempel 5000 Kelvin eller et varmere lys på 2700-3000 Kelvin, som kommer tæt på glødepæren. Det nedsætter energieffektiviteten, men giver et mere behageligt lys.

Hvad angår lyskvalitet, kan man ifølge Rune S. Larsen nå op på 98-99 RA, ”i hvert fald teoretisk”, som han siger.

Pas på kvaliteten
Med LED er det som med solcelleanlæg. De er populære og fremstilles derfor af rigtig mange producenter – ikke mindst i Kina, prisen er måske lavere, men det er kvaliteten også. Som eksempel nævner han, at fosforbelægningen kan degenerere, så farven bliver blålig eller lilla.

Det kan ifølge Rune S. Larsen skyldes fejl i det termiske system. ”Er det rigtig dårligt kan fosforen forsvinde efter 5.000-10.000 timer,” siger han. Driverfejl er endnu en risiko. Systemer hvor LED er anvendt som lyskilde indeholder typisk en eller to drivere. Dør driveren vil lyskilden stoppe med at lyse.

Man skal altså vurdere kvaliteten i et helt system, så det er klogt at vælge en leverandør, man stoler på.

Bestil nøjagtigt antal
I LED-lyskilder kan der være forskelle på lysfarven. Selvom de er små, ses de meget tydeligt op mod en hvid væg. Derfor er det bedst at bestille alle lyskilder til en opgave på én gang. Gør man ikke det, skal man huske at notere bindingsnummeret, anbefaler Rune S. Larsen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde