Lettere at få jordvarme i baghaven

Det bliver nu lettere at bruge jordens naturlige varme til opvarmning af boliger og vand. Miljøministeriet har lagt sidste hånd på en bekendtgørelse, som betyder, at det bliver nemmere for folk at få lov til at få et jordvarmeanlæg.

Hvis oliefyret skal udskiftes, eller klimasamvittigheden trykker, så bliver jordvarmeanlæg måske snart et nemmere alternativ til opvarmning af både boligen og vandet. Nu er reglerne, at der skal være 300 meter mellem et jordvarmeanlæg og et alment vandforsyningsanlæg, men en betænkning fra Miljøministeriet lægger op til, at den afstand skal sænkes til 50 meter.
"Med den kommende regelændring bliver det nemmere for almindelige borgere at få en tilladelse til jordvarme og dermed erstatte enten elvarme eller oliefyr. Det siger næsten sig selv, at en bedre udnyttelse af den energi, der er lagret i Jordens øverste jordlag, er et skridt i den rigtige retning. Jordvarme er energibesparende, og jeg håber, at mange vil gøre brug af, at det nu bliver lettere at benytte jordvarme. Det kan bidrage til at opfylde vores mål for reduktion af CO2, og i det lange løb vil jordvarme være billigere for forbrugerne end elvarme eller oliefyr," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Minimal risiko
Grunden til at der hidtil skulle være 300 meter mellem jordvarme- og vandanlæg er risikoen for lækage. Hvis der skulle gå hul på jordvarmeanlægget, ville kølemidlerne indeni lække ud i den omgivende jord og sive ned i grundvandet. Men ifølge både Miljøministeriet og centerchef for køle- og varmepumpeteknik på Teknologisk Institut Claus Schøn Poulsen har den risiko vist sig at være minimal.
”Vi har kun kunne finde eksempler på lækage, hvis der har været tale om en fejl i anlægget, og de er blevet fundet under nedgravningen af jordvarmeanlægget,” forklarer han.

1 ton sparet
I Danmarks Naturfredningsforening er de enige i, at risikoen for grundvandet er lille. Ifølge miljøpolitisk medarbejder Christian Poll, så er der to grunde til at grundvandet ikke vil lide under den kortere afstand.
”Den mængde, der kan lække fra et jordvarmeanlæg er for lille til at gøre skade, og stoffet i kølemidlet bliver nedbrudt i jorden inden det rammer grundvandet,” forklarer han, der er optimistisk over for de nye muligheder.
”Det er et fint træk – det bør være nemt at få et jordvarmeanlæg,” siger han.
Teknologisk Institut og Foreningen af varmepumpefabrikanter vurderer, at når et oliefyr udskiftes med jordvarme vil atmosfæren blive sparet for ca. 1 ton CO2 for hver 1000 liter sparet olie, når el'en til jordvarmeanlæggets varmepumpe kommer fra 85 procent kul og 15 procent vindenergi.

Nemmere for kommunerne
Fra Miljøministeriet hedder det desuden, at de nye krav i bekendtgørelsen vil betyde en stor administrativ lettelse for kommunerne og dermed en hurtigere sagsbehandling, da de nye regler vil være nemmere at overskue. Derudover vil de mindre restriktive afstandskrav gøre, at en række anlæg der tidligere har fået afslag, nu kan få en tilladelse.
Derfor er det nu meningen, at afstandskravene mellem traditionelle jordvarmeanlæg og et alment vandforsyningsanlæg bliver sat ned til 50 meter fra 300 meter. Mens kravene for ikke-alment vandforsyningsanlæg bliver ved at ligge på de 50 meter, men med mulighed for at dispensere ned til 5 meter, hvis der er tale om ens eget vandforsyningsanlæg, som ikke forsyner andre husstande.
Desuden bliver afstandskravet fra vandindvindingsanlæg uden krav om drikkevandskvalitet sat ned fra 50 meter til 5 meter.
Bekendtgørelsen sendes nu i høring og notificeres samtidig til EU-kommissionen, og den forventes at træde i kraft i september 2009.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Danvak
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

27.03.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus