Lettere at få jordvarme i baghaven

Det bliver nu lettere at bruge jordens naturlige varme til opvarmning af boliger og vand. Miljøministeriet har lagt sidste hånd på en bekendtgørelse, som betyder, at det bliver nemmere for folk at få lov til at få et jordvarmeanlæg.

Hvis oliefyret skal udskiftes, eller klimasamvittigheden trykker, så bliver jordvarmeanlæg måske snart et nemmere alternativ til opvarmning af både boligen og vandet. Nu er reglerne, at der skal være 300 meter mellem et jordvarmeanlæg og et alment vandforsyningsanlæg, men en betænkning fra Miljøministeriet lægger op til, at den afstand skal sænkes til 50 meter.
"Med den kommende regelændring bliver det nemmere for almindelige borgere at få en tilladelse til jordvarme og dermed erstatte enten elvarme eller oliefyr. Det siger næsten sig selv, at en bedre udnyttelse af den energi, der er lagret i Jordens øverste jordlag, er et skridt i den rigtige retning. Jordvarme er energibesparende, og jeg håber, at mange vil gøre brug af, at det nu bliver lettere at benytte jordvarme. Det kan bidrage til at opfylde vores mål for reduktion af CO2, og i det lange løb vil jordvarme være billigere for forbrugerne end elvarme eller oliefyr," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Minimal risiko
Grunden til at der hidtil skulle være 300 meter mellem jordvarme- og vandanlæg er risikoen for lækage. Hvis der skulle gå hul på jordvarmeanlægget, ville kølemidlerne indeni lække ud i den omgivende jord og sive ned i grundvandet. Men ifølge både Miljøministeriet og centerchef for køle- og varmepumpeteknik på Teknologisk Institut Claus Schøn Poulsen har den risiko vist sig at være minimal.
”Vi har kun kunne finde eksempler på lækage, hvis der har været tale om en fejl i anlægget, og de er blevet fundet under nedgravningen af jordvarmeanlægget,” forklarer han.

1 ton sparet
I Danmarks Naturfredningsforening er de enige i, at risikoen for grundvandet er lille. Ifølge miljøpolitisk medarbejder Christian Poll, så er der to grunde til at grundvandet ikke vil lide under den kortere afstand.
”Den mængde, der kan lække fra et jordvarmeanlæg er for lille til at gøre skade, og stoffet i kølemidlet bliver nedbrudt i jorden inden det rammer grundvandet,” forklarer han, der er optimistisk over for de nye muligheder.
”Det er et fint træk – det bør være nemt at få et jordvarmeanlæg,” siger han.
Teknologisk Institut og Foreningen af varmepumpefabrikanter vurderer, at når et oliefyr udskiftes med jordvarme vil atmosfæren blive sparet for ca. 1 ton CO2 for hver 1000 liter sparet olie, når el'en til jordvarmeanlæggets varmepumpe kommer fra 85 procent kul og 15 procent vindenergi.

Nemmere for kommunerne
Fra Miljøministeriet hedder det desuden, at de nye krav i bekendtgørelsen vil betyde en stor administrativ lettelse for kommunerne og dermed en hurtigere sagsbehandling, da de nye regler vil være nemmere at overskue. Derudover vil de mindre restriktive afstandskrav gøre, at en række anlæg der tidligere har fået afslag, nu kan få en tilladelse.
Derfor er det nu meningen, at afstandskravene mellem traditionelle jordvarmeanlæg og et alment vandforsyningsanlæg bliver sat ned til 50 meter fra 300 meter. Mens kravene for ikke-alment vandforsyningsanlæg bliver ved at ligge på de 50 meter, men med mulighed for at dispensere ned til 5 meter, hvis der er tale om ens eget vandforsyningsanlæg, som ikke forsyner andre husstande.
Desuden bliver afstandskravet fra vandindvindingsanlæg uden krav om drikkevandskvalitet sat ned fra 50 meter til 5 meter.
Bekendtgørelsen sendes nu i høring og notificeres samtidig til EU-kommissionen, og den forventes at træde i kraft i september 2009.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

06.05.2025Installator.dk

Fra 0 til 120 medarbejdere på 18 måneder

06.05.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nyt Interface fra DELTA Elektronika

05.05.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 åbner for nysalg af stande

05.05.2025Installator.dk

Ahlsell styrker industrifokus med nyansættelse

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Vejen

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

08.05.2025

Tid

07:30

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen. (Hos Solar)

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Udvidet kursus

Det påpeges i Bygningsreglementets kapitel 11, at kuldebroer er meget vigtige at medtage i beregningen af varmetabet, da kuldebroer potentielt kan medføre et 50-70% højere transmissionstab i en bygning. Det er derfor afgørende for bygningers energieffektivitet at kunne udpege og kvantificere kuldebroer.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Skanderborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hotel Skanderborghus, Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra ventilation og andre tekniske anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad man skal være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup