Manglende generationsskifter koster milliarder

Det koster erhvervsliv og samfund milliarder af kroner og op mod 30.000 arbejdspladser, at el-firmaer og andre virksomheder udskyder generationsskiftet. Det fremgår af en analyse fra generationsskiftegruppen i advokatfirmaet Nyborg & Rørdam.

Det er vigtigt at gennemføre generationsskifte i tide, lyder det fra dvokaterne bag analysen, Maryla Wróblewski, Henriette la Cour og Karin Absalonsen fra advokatfirmaet Nyborg & Rørdam..

Mange danske familieejede el-firmaer og andre virksomheder udskyder generationsskiftet i årevis. Det koster samfund og erhvervsliv milliarder af kroner og i tusindvis af arbejdspladser. Køberne har på grund af finanskrisen svært ved at låne penge til generationsskiftet. Sælgerne er usikre på blandt andet beskatningsaspektet og udskyder derfor beslutningen om generationsskifte.     

Det mener advokaterne Karin Absalonsen, Henriette la Cour og Maryla Wroblewski fra advokatfirmaet Nyborg & Rørdam. De rådgiver om generationsskifte i krydsfeltet selskabsret, skatteret og familieret.

Planer mangler
”Det kan blive en stor regning til samfund, erhvervsliv og ejerne, at generationsskiftet udskydes, hvis virksomhederne ikke overlever.  Vi skønner, at det inden for de kommende tre år kan koste 20-30.000 arbejdspladser. Den største økonomiske faktor er arbejdspladserne, der ud fra de seneste lønoplysninger fra Danmarks Statistik udgør gennemsnitligt 200.400 kr. pr. job, svarende til over 4 mia. kr. for de op til 20.000 virksomheder, der inden for de næste tre år skal gennemføre et generationsskifte,” siger advokat Henriette la Cour, der har speciale i generationsskifte herunder skatteret.

Ifølge analysen står op mod 10.000 virksomheder overfor et generationsskifte inden for det næste år. Inden for de næste tre år skønnes det at være 20.000 og for de kommende 10-15 år op mod 100.000. De familieejede virksomheder i Danmark beskæftiger 1,3 millioner personer og repræsenterer en pæn del af virksomhedernes samlede omsætning på 3.000 milliarder kroner.

 Advokaterne anfører, at op mod 75 procent af de familieejede virksomheder ikke har nogen plan for generationsskiftet. Over 25 procent af de mindre og mellemstore familieejede virksomheder mener, at de vil få nye ejere inden for de næste fem år. Over halvdelen forventer, at de vil forblive i familiens eje.

Salg i eller uden for familien
Advokaterne mener ikke, at det nødvendigvis er en fordel, at de familieejede virksomheder generationsskiftes til et andet familiemedlem.

”Mens ejerledede virksomheder ofte øger deres indtjening i de tre år op mod et generationsskifte, viser analysen,at indtjeningen herefter ofte falder, når et andet familiemedlem overtager ledelsen. Der kan være brug for en holdningsændring i disse virksomheder,” siger Henriette la Cour.

-KPE

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

18.07.2025Installator.dk

Mange indbrud i håndværkerbiler

16.07.2025SCANGRIP A/S

Sponseret

SCANGRIP er stolt sponsor af EUROSKILLS 2025

15.07.2025Installator.dk

TSG Group vil dominere markedet for grøn energi til erhvervssektoren

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup